Két szomszédvár

A Mosonmagyaróvári Fotóegyesület és a Győri Fotóklub Egyesület fotóválogatása

ket-szomszedvar

A Mosonmagyaróvári Fotóegyesület és a Győri Fotóklub Egyesület csoportja képeikből közös válogatást készített Vecsei Zéta szerkesztésében Két szomszédvár címmel, hogy a járványhelyzet miatti, megszokott lehetőségek hiányában a virtuális térben mutassák be elkészült felvételeiket.

Kertész Attila (Mosonmagyaróvári Fotóegyesület) kezdeményezésére a két alkotóközösség tagjai fontosnak tartották, hogy a kész alkotásaikat egy izgalmas válogatás formájában mutassák be a művészetet kedvelőknek. Az összeállításban az alábbi alkotók képeit lehet megtekinteni:

Mosonmagyaróvári Fotóegyesület: Csapó István, Kertész Attila, Kiss Zoltán László, Kocsis Julianna, Lengyel Zsolt, Meszlényi Gergő, Molnár Lajos, Pál Miklós, Scháling Anita, Talpas Balázs, Vecsei Zéta, Virág Tamás

Győri Fotóklub Egyesület: Bálint Róbert, Bartha Csilla, v. Bognár Imre Tivadar, Kövecses Balázs, Márkiné Lívia, Molnár László, Nemes Zoltán ʼmettorʼ, Virág Lajos, Zsoldos Lászlóné

A válogatáshoz Virág Lajos, a Győri Fotóklub Egyesület tagja írt előszót:

A festészet köntöséből kibújva

„Az átlagosból kell különlegeset alkotni” (Edward Burtynsky fotográfus)

A Corona vírus és az azt követő karantén miatt más lett a világunk, beszűkült a nyilvános tér, korlátozottá váltak a személyes összejövetelek; a virtuális tér azonban tág lehetőségeket biztosít a kapcsolatok ápolására. Megszűnt a nyilvános kiállítás, a nézőkkel való személyes találkozás, a meghitt beszélgetések és az eszmecsere lehetősége. A kreativitás azonban utat tör magának, az alkotó ember keresi a bemutatkozási lehetőségeket, az elkészült műveinek a nyilvánosság előtti megjelenítését. Mit kezd az alkotó fotográfus a digitális térrel? A zárt falak közül kilépve új, más nyilvános megjelenési formákat keres, az internet határtalan lehetőségeit használja fel (és ki) arra, hogy a világ elé tárja elkészült alkotásait, a pillanat kimerevített lenyomatait. A virtuális térben megjelenő képek az elsődleges információközlésen túl valós érzéseket generálnak, életre kelnek, élményt nyújtanak a szemlélőnek, és gondolkodásra késztetnek. Amíg a néző az egyéni tempójában lapozgat a képek között, a saját igényei szerint elmélyül az alkotásokban, miközben csodálja őket, megelevenedik a fantáziavilága. A Győri Fotóklub Egyesület és a Mosonmagyaróvári Fotóegyesület alkotói kalandos utazásra csábítják a képek megtekintőjét a változatos tematikájú felvételeikkel. Fotós elődeink új utakon indultak el akkor, amikor 1890. április 30-án megnyitották Budapesten az első „Amateur” fotókiállítást, és bemutatták alkotásaikat az úri közönségnek. Mi, akik a Gutenberg-galaxis gyermekei vagyunk, már az új kor új eszközeivel, új módszerekkel, de a régi alapelvek szerint hozzuk létre szellemi termékünket. A vizualitás világában az emberben jelen van a képéhség és a képfogyasztás iránti igény. Virtuális kiállításunkkal ennek a két kívánalomnak igyekszünk eleget tenni akkor, amikor útjára indítjuk alkotásainkat, és a közönség értékítéletére bízzuk munkáinkat, önálló gondolkodásra buzdítva őket.

2020.06.26