Andrzej Sapkowski: Vaják – Viharidő

Könyvkritika

andrzej-sapkowski-vajak-viharido

Nincs könnyű dolga annak, aki el szeretne merülni Andrzej Sapkowski Vaják univerzumában, ugyanis a teljes sorozat összesen nyolc könyvet tartalmaz, ráadásul ezek közül kettő novelláskötet, egy pedig különálló regény. A GABO-féle új kiadás azonban rendelkezik egy ajánlott olvasási sorrenddel, ezzel is segítve azokat, akik meg szeretnék ismerni Ríviai Geralt történetét, így egy gyors utánaolvasás után bárki belevághat a lengyel író világhírű sorozatába.

Az eredetileg 2013-ban megjelent Viharidő sorrendben a harmadik könyvnek tekinthető (Az utolsó kívánság és A végzet kardja után), különálló regény, amelynek főszereplője nem meglepő módon a novellákból már megismert vaják.

Egy korántsem ideálisan végződő küldetés után Ríviai Geralt válaszokat keresve Kerack királyságába érkezik, ahol szinte már az első percekben összetűzésbe keveredik a városi őrség néhány tagjával, nem sokkal később pedig a messze földön ismert vaják kardjait is ellopják. Ez aztán csak további bonyodalmakat szül a szörnyvadász számára, és hamarosan ármánykodó mágusok társaságában és politikai csatározások kereszttüzében találja magát.

A Viharidő érdekes regény. Nemcsak az teszi egyedivé, hogy egy különálló történet, és a korábban megismert karakterek és helyszínek közül is csak néhánnyal találkozunk, hanem az is, hogy olykor olyan, mintha egy teljesen más író könyvét olvasnánk. A korábbi szövegek felépítésétől és szóhasználatától eltérően itt a forma és a stílus is változott, rengeteg a latin vagy az abból „magyarosított” kifejezés (itt nyilván a fordítás is fontos szerepet játszik), tekintve pedig, hogy ennél a műnél az író nem volt a rövidebb műfaj keretei közé szorítva, maga a történet sem olyan szorosan megírt, mint Az utolsó kívánság vagy A végzet kardja novelláinak esetében.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a Viharidő egy rossz(abb) könyv lenne, vagy kevesebb; épp ellenkezőleg. A kicsivel több, mint négyszáz oldalnak köszönhetően Sapkowskinak bőven volt ideje foglalkozni a karakterekkel, elsősorban Geralttal, és a cselekmény is komplexebb. Többet megtudunk a mágusokról, a Kontinens politikájáról, és még a vajákok titokzatos céhéről is kiderül néhány új információ, ezen dolgok egymást fedő részei pedig tovább mélyítik a történetet.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a Viharidőnek igazán nincs létjogosultsága, hiszen a Vaják-saga utolsó kötete után több mint tíz évvel megjelent előzményregény, ráadásul konkrétan még csak nem is kapcsolódik az ötrészes sorozathoz, viszont a két novelláskötet után elolvasva nyilvánvalóvá válik, hogy még így is rengeteget hozzá tud adni az Andrzej Sapkowski által megálmodott világhoz, és egy tökéletes átmenetet nyújt a rövidpróza és a Tündevérrel induló regényfolyam között.

A Viharidő egyik fejezetéből képregény készült, amely magyarul Rókagyermek címen jelent meg a Szukits Kiadó gondozásában; a könyvsorozat további részei a következőkben is a GABO kiadótól várhatók a tőlük már megszokott felújított és javított minőségi kiadásban.

Varga Gábor
Forrás: olvasoterem.com

2020.06.14