Bakonyvasút Fotókiállítás

A VOKE Arany János Művelődési Házban

Január 16-án nyílt meg a Bakonyvasútról szóló fotókiállítás a VOKE Arany János Művelődési Házban (Révai Miklós u. 5.) szép számú érdeklődő, természetkedvelő jelenlétében. A Béres Márton, Fülöp Péter, Garamvölgyi Ádám, Harmati Marcell, Németh Adrián, Stuksza Gábor, Szabó Bence, Szendrei Tamás, Vági Gyula fotóiból rendezett kiállítás február 10-ig látogatható.

Horváth Márk gitárzenéje adta meg a kellemes alaphangulatot az estének, majd a művelődési ház képviseletében Perger Éva köszöntötte a vendégeket. Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke megnyitó beszédében felolvasta dr. Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának köszöntőlevelét is:

„Tisztelettel köszöntöm a jelenlévőket!

Mivel kormányzati teendőim legnagyobb sajnálatomra nem teszik lehetővé, hogy személyesen is részt tudjak venni a Bakonyvasút Fotókiállítás 2015. január 16-i megnyitó ünnepségén, kérem, engedjék meg, hogy az alábbi sorokkal köszöntsem Önöket.
A magyar vasút ügye iránt elkötelezett emberként rendkívül nagyra értékelem mindazt a civil és szakmai erőfeszítést, példaértékű összefogást, amely megóvta számunkra és az utánunk jövő nemzedékeknek a páratlan szépségű Cuha-völgyi vasútvonalat.
Az útvonal egyedi értékei jól példázzák, miért is tekintünk sokan olyan közlekedési formaként a vasútra, amely nemcsak a gyors és biztonságos célba jutást szolgálja, de semmivel össze nem hasonlítható élményekkel is megajándékozza az utazókat.
A kiállítás fotói erről a közös szenvedélyünkről, a vasút iránti szeretetünkről szólnak, és persze azokról a varázslatos tájegységekről, amelyeket a Bakony-vasút átszel útja során.
Köszönetet mondok mindazoknak, akik sokat tettek aktív közreműködésükkel a bezárás ellen, és akik most a vasútvonal működését biztosítják. Köszönöm továbbá a kiállítás alkotóinak, hogy művészi eszközeikkel ráirányítják a szélesebb közönség figyelmét is erre a – nemcsak közlekedésszakmai, hanem kultúrtörténeti és turisztikai szempontból is jelentős – vasúti nyomvonalra.
Őszintén remélem, hogy a tárlat sokaknak meghozza a kedvét ahhoz, hogy vonaton látogassa végig a vasút természeti kincsekben gazdag útvonalát.

Üdvözlettel:
dr. Fónagy János parlamenti államtitkár”

A kiállító fotósok nevében Béres Márton, a győri Révai Miklós Gimnázium végzős diákja (diákmunkásként a Mobilisben dolgozik, a fotózás a hobbija, távlati tervei szerint fotóriporter szeretne lenni) a következőket mondta:

„Tisztelt Egybegyűltek!

Én a kiállítók nevében szeretnék egy-két szót szólni! Nagyon szépen köszönjük, hogy eljöttek kiállításunk megnyitójára, és őszintén reméljük, hogy fotóinkkal hozzájárulunk a 11-es vonal hírnevének öregbítéséhez. Mi elsősorban vasútfotósok vagyunk, ami azt jelenti, hogy nemcsak utazunk a vonatokon, hanem fotózzuk is őket. Talán mindannyiunk kedvenc fotótémája a Győr-Veszprém vasútvonal. A táj, a vonal hangulata egyszerűen példátlan itt Magyarországon. Kilencen állítunk ki fotókat a tárlaton, és egy-két szóval bemutatnám a kiállítókat.

Kezdeném Fülöp Péterrel, a művelődési ház igazgatójával, akire talán méltán mondhatjuk, hogy az egyik legkiválóbb fotográfus Győrben, sőt talán az országban is. Amikor megkerestem az ötlettel, hogy tartanánk egy kiállítást, egyből felajánlotta két képét, majd a későbbiekben kiderült, hogy ő is nagy csodálója a bakonyi tájnak és a vasútnak.

Garamvölgyi Ádám a Széchenyi István Egyetem Közlekedésmérnöki kar hallgatója. Szerintem nincs Magyarországon olyan vasútbarát, aki nem találkozott volna valahol a nevével, vagy ne látta volna a képeit. Számos falinaptár is a nevéhez köthető, véleményem szerint az ország egyik legkiválóbb vasútfotósa.

Harmati Marcell szintén közlekedésmérnöknek tanul. Amikor felvetettem neki a kiállítás ötletét, lelkesen támogatta, és személy szerint tőle kaptam a legtöbb képet, alig győztük kiválogatni a legjobbakat! Talán egy legközelebbi kiállítást egyedül is bőven tudna produkálni.

Szabó Bencét a fotósok közül talán a legjobban ismerem. Első fotóim is vele készültek.  Vasútbarátok között influenzaként terjed a közlekedésmérnök hivatás, ugyanis ő is annak tanul. Bence a vonal mentén lakik Nyúlon, és ha megakadnánk a menetrendben, hozzá bármikor nyugodtan fordulhatunk, jobban ismeri a vonalat és a környéket, mint néhány arra dolgozó vasutas. Az már csak mellékes információ, hogy az ország különböző pontjairól több száz fotója van, szinte mind vasúti témában.

Németh Adrián is, bármilyen meglepő, közlekedésmérnöknek készül. Négy és fél éve vágott bele a vasút megörökítésébe. Az antik, filmes fényképezőgépekkel előszeretettel ismerkedik, és egyedüliként a társaság veszprémi tagja. Kedvenc fotóhelye a Rátóti-nagymező, illetve a vonal Veszprém közeli szakasza, állomásai, ahonnét szebbnél szebb képeket hozott el kiállításunkra.

Stuksza Gáborral egy iskolába járok. Ugyanitt, a művelődési házban találkoztam vele egy fotópályázat eredményhirdetésén, amin a most kiállított képével díjazott lett. Szerintem nem véletlenül. Egyébként ő a kivétel közöttünk, mivel elsősorban nem vasútfotózással foglalkozik, de néha kitekinget efelé is, legnagyobb örömünkre.

Vági Gyula elsősorban a Balatonon készít fotókat, de amikor ellátogat a Bakony dombjai közé, maradandót alkot akkor is. A régi magyar gyártmányú közlekedési eszközök nagy rajongója, fotográfiája nem szűkül le csak a vasútra, a közúti közlekedés is fontos szerepet játszik nála.

Végezetül Szendrei Tamást mutatnám be. Rá teljesen igaz a közmondás, hogy akit a mozdony füstje egyszer megcsapott. Hát igen, ő már kiskorában annyira beleszerelmesedett a vasútba, hogy vasutas lett, és fotózással is hét éve foglalkozik. Itt kiállított képein a vidéki idill, a kis bakonyi állomások jellegzetes hangulata köszön vissza.

Szeretnék köszönetet mondani Bödecs Barnabásnak és a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetségnek, valamint a VOKE Arany János Művelődési Háznak mind az anyagi, mind a lelki támogatásért. Nélkülük ez a kiállítás nem jöhetett volna létre. Köszönet Horváth Márknak a zenei felvezetőért és Önöknek, hogy eljöttek tárlatunk megtekintésére. Az élmény bizonyára mindnyájunkban felébreszt egy-egy emléket, legyen az egyszerű utazás, egy megázással végződő osztálykirándulás vagy éppen egy családi program.
De nem is szaporítanám tovább a szót, beszéljenek helyettem a képek!
Még talán arra kérem önöket, emlékkönyvünket se hagyják üresen!
További szép estét és jó szórakozást kívánok a kiállítók nevében!”

A kiállítást számos közismert személyiség tisztelte meg jelenlétével: Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, miniszteri biztos; Szabó Béla fotóművész, a Bakony dr. Rómer Flóris nyomában c. könyv fotós alkotója; a Reflex Környezetvédő Egyesülettől Lajtmann József (a hazai zöld mozgalom meghatározó személyisége); dr. Kalas György (a Reflex egyik alapító tagja); Nagy Péter (a hazai patakmalmok kutatásának élenjárója). A vendégek között ott volt a Győri Fotóklub Egyesület több tagja is.

Molnár György
a Győri Fotóklub Egyesület tagja
A 08. és 09. fotókat Szabó Béla készítette


2015.01.20