326

Jubileumi dátummal nyit a Fertőrákosi Barlangszínház

Ünnepi műsorral köszöntik az ötvenedik évadot

fertorakosi-barlangszinhaz-belso

Június 27-én nyitják meg a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat. A dátum szimbolikus, ötven évvel ezelőtt ezen a napon tartották a játszóhely hivatalos nyitóelőadását, s nyolcvanhárom esztendeje ekkor rendezték az első koncertet a helyszínen. A jubileumot ünnepséggel és a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar „Szuperhősök” hangversenyével köszöntik, betartva a rendezvényekre, a kötelező védőtávolságokra vonatkozó biztonsági előírásokat.

Pataki András, a kőfejtőt és barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: épp fél évszázada, 1970. június 27-én nyílt meg a barlangszínház a győri teátrum Oidipusz király című drámájával. Erről a kerek évfordulóról mindenképp megemlékeztek volna a szezonban. A veszélyhelyzet miatt műsorváltozás mellett kellett dönteniük, és a játszóhely nyári nyitását is halasztották. Most, hogy bizonyos feltételekkel, védőtávolság biztosításával megtarthatóak a szabadtéri rendezvények, úgy döntöttek, a barlangszínházat a szimbolikus ünnepi dátumhoz alkalmazkodva és az ötven évad előtt tisztelegve idén június 27-én nyitják meg kiállítással, ünnepséggel.

Az egészségügyi előírások szigorúsága miatt a 760 néző helyett mindösszesen 199-en vehetnek részt az eseményen. A nézőtéri közönség csak minden második sorban és minden harmadik ülésen foglalhat helyet. Ez utóbbi alól kivételt képeznek az egy háztartásban élők. A nézőtéren és a kiállító térben a szájmaszk viselete kötelező.

Az este hét órakor kezdődő jubileumi ünnepi esten fellép Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, érdemes művész, aki az 1970. június 27-i előadásban Kreon szerepét alakította. Ő azóta nem járt és nem is játszott a barlangszínházban, most egy verssel köszönti az évfordulót. Meghívták Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, Jászai-díjas és érdemes művészt, továbbá a barlangszínház alapítójának, Várady Györgynek Budapesten élő lányát, Várady Esztert.

Ez a nap számunkra különösen jelentős, hármas szempontból is. Egyrészt 1937. június 27-én volt az első koncert a barlangszínházban, hála Dohnányi Ernőnek, aki ezt a helyszínt felfedezte a kultúra számára. Másrészt 1970. június 27-én volt az első színházi előadás itt, hála Várady Györgynek, a Győri Kisfaludy Színház volt igazgatójának, aki megalapította a barlangszínházat. Most pedig egy világjárvány közben, 2020. június 27-én lesz az újranyitásunk, hála Istennek” ‒ mondta Pataki András a nyitás dátumáról.

Az ünnepi esten rendezik az öt előadásból álló Dohnányi-RESTART komolyzenei bérlet első koncertjét. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar „Szuperhősök” címmel tiszteleg a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat, közösségeiket. A hangversenyen Beethoven Egmont-nyitánya mellett James Bond és más híres filmek zenéi csendülnek fel.

A bérlet-sorozat következő estjein a városi szimfonikus zenekar tagjaiból álló Wespa Quartett zenél. Heuriger címmel összeurópai kocsmazenékből válogattak Erdélytől Dublinig, ennek keretében Schubert, Bartók, Beatles szerzeményeket játszanak majd július 4-én. A következő héten, július 11-én a Néger-Kvartett című műsorukat mutatják be. Elhangzik Dvořák: Amerikai vonósnégyese, és részleteket hallhatnak a nézők Bernstein West Side Story-jából. Haydn-állatkert címmel a kvartett tagjai egy egész zenei kollázst adnak elő Joseph Haydn Béka-, Pacsirta- és Lovas vonósnégyeseiből július 18-án. Végül pedig Szerelmi álmokat játszanak a muzsikusok július 25-én Liszt, Dohnányi és Mozart műveiből.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház tanösvénye és témaparkja szintén június 27-től látogatható. Pataki András reméli, hogy a korlátozások tovább enyhülnek, és augusztusban már a legutóbb meghirdetett műsorkínálattal és teljes házzal működhetnek tovább.

Varga Róbert
Pro Kultúra Nonprofit Kft.

2020.06.04