Több mint 30 ezer néző a világ minden részéből az Online Öt Templom Fesztiválon


ot-templom-fesztival

Két hete ért véget a rendkívüli járványhelyzetre és a rendezvények megtartásának tilalmára való tekintettel a virtuális térben és a Győr+ TV képernyőjén a május 14. és 18. között lezajlott Online Öt Templom Fesztivál.

A különleges helyzet különleges megoldásokat követelt, vallják a szervezők, akik semmiképpen nem szerették volna templomi programjaik nélkül hagyni a 15. fesztivál állandó közönségét, ezért Novák Péter rendezőt kérték fel, hogy segítsen tervüket megvalósítani.

Az április végén 6 forgatási napon, 8 kamerával rögzített, több mint 100 óra nyersanyagból végül 5 egész estés koncertfilm, 5 zenés istentisztelet, egy az öt templom történetét bemutató virtuális túra és ráadásként két minikoncert született. A filmek a fesztivál eredeti időpontjában, annak tervezett programja szerint követték egymást a Kultúrpart YouTube-csatornáján és a Győr+ Tv műsorán.

A nyitónapon Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész egy saját készítésű kisfilmmel, rendhagyó virtuális kiállításmegnyitóval köszöntötte a fesztivál közönségét, és adta tovább a képernyőt Barabás Lőrincnek, a Szent Efrém Férfikarnak, a Voces3 Kórusnak, Lőrinszky Attilának, Roby Lakatosnak és ifj. Cséki Kálmánnak, Gryllus Dánielnek, Szirtes Edina Mókusnak, Ferenczi Györgynek és az 1ső Pesti Rackáknak, valamint a Mező Misivel kiegészült Budapest Bárnak és a 30Y-nak.

A fesztiválszerűen zajló 5 napos premiersorozat programjait több mint 30 ezer néző látta eddig, Győrön és Magyarországon túl Svájctól Törökországig, Izraeltől Ausztráliáig. A szervezők remélik, hogy az online forma segített még több érdeklődőhöz eljuttatni a győr-újvárosi öt templom és a fesztivál hírét. Mindazokat, akiknek tetszett, a járványhelyzet elmúltával, november 26-tól személyesen is várják Győrbe, egy rendkívüli, 15,5. Öt Templom Fesztiválra, és az azt követő hagyományos Öt Templom Advent programjaira egész decemberben.

Azoknak pedig, akik lemaradtak volna, a szervezők ajánlják a fesztivál új YouTube-csatornáját, ahol nem csak az online fesztivál minden programja látható, de összegyűjtötték az előző évek fesztivállal kapcsolatos riportjait, beszámolóit is, és tartalmas böngészést kívánva ajánlják azokat a pünkösdi hosszú hétvégére.

A fesztivál forgatásáról készült werkfilm itt tekinthető meg.

2020.06.01