A Birodalom visszavág (Star Wars V.)

MOZI a napon – SzaSzi írása

a-birodalom-visszavag

40 éve, 1980. május 21-én mutatták be először a mozivásznon – hosszú és nehéz forgatást követően – a The Empire Strikes Back vagyis A Birodalom visszavág című egész estés sci-fit Irvin Kershner rendezésében. A Csillagok háborúja után ez a Star Wars-sorozat második megjelent része, de a mondakörben, a történet időrendje alapján ez az ötödik, az Egy új remény után és A Jedi visszatér előtt.

A fogadtatás, a kritikák kezdetben nagyon vegyesen értékelték, de ma már a filmtörténelem legjobb alkotásai között tartják számon, melynek nyomán egy egészen új filmes univerzum született. A forgatókönyvet George Lucas története alapján Lawrence Kasdan és Leigh Brackett írta.

Az első rész, az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja folytatást követelt, hiszen óriási visszhangja volt, és rekordméretű bevételével minden várakozást felülmúlt. Ennyi idő távlatából az is egyértelmű, hogy forradalmasította a filmipart, filmtörténeti mérföldkővé vált. Az űrmesével George Lucas rendező mítoszt teremtett, amelyben nem bonyolult filozófiai témákat boncol, hanem kalandokat mesél el. És igen, a közönség is nagyon várta már a folytatást…

George Lucas viszont a film sikere után eléggé mással volt elfoglalva. Elérkezettnek látta ugyanis az időt arra, hogy saját lábára álljon, és függetlenedjen a hollywoodi filmipartól, így a siker útján elinduló cége, az ILM (a vizuális effektekkel foglakozó Industrial Light and Magic) irányítása, pénzügyi felügyelete, filmjeinek produkciója teljesen lefoglalta. Rendezői pozícióra felkérte Irvin Kershnert, egykori egyetemi professzorát, de a forgatókönyv megírását is másra hagyta. Az első változatot még Leigh Brackett készítette, de miután ő tragikus módon rákban elhunyt (1978), az Indiana Jones-sorozat Az elveszett frigylába fosztogatói című epizód írójához, Lawrence Kasdanhoz fordult a folytatásért.

Anyagilag is nagy kihívást jelentett a történet továbbvitele, felemésztette az előző rész bevételeit, sőt további kölcsönöket kellett felvenniük. A teljes költségvetés 18 millió dollárra rúgott, de mi ez a mai 30-40 millárdos produkciókhoz, vagy a vetítés után befolyt kilenc számjegyű bevételhez képest (amit persze előre nem lehetett tudni)?

Mi lett sikerének titka? Hosszan lehetne erről értekezni - egy biztos, hogy nem ragadtak le az első rész bevált „húzásainál”, ötleteinél, technikájánál, hanem új kihívásokat tűztek maguk elé. A látványos űrcsaták mellett például friss látványként jelent meg a Horn jégbolygó vagy a Felhőváros, amelynek megalkotásához művészeket is alkalmaztak. A hatalmas birodalmi lépegetőket stop-motion animációs technológiával vágták be a filmekbe. És még sorolhatnánk a remek megoldásokat. A történet kalandos, nincsenek túlpörgetett jelenetek, a karakterek szerethetők. Ez már önmagában is hordozza a siker lehetőségét, annak ellenére, hogy Lucas bevallása szerint is ez a trilógia „legsötétebb és hangulatilag legmélyebb pontja”, viszont a hat részből az egyetlen, amelyikben nem hal meg egyik kiemelkedő szereplő sem.

Az epizód számos rendkívül izgalmas és ikonikus jelenetben bővelkedik. Három évvel a rettegett Halálcsillag elpusztítása után járunk a messzi-messzi galaxisban. Hőseink és segítőik menekülésre kényszerülnek, a nyomukban a Galaktikus Birodalom Darth Vader vezette erői. Luke barátairól elszakadva a legnagyobb Jedi mestertől, az aprócska Yodától tanulja az Erőt használni, s közben azt is megtudja, hogy legelőször saját magát kell legyőznie. Leia hercegnő, Han Solo, Csubakka és C-3PO droid a Millennium Falcon fedélzetén több meredek helyzetet átél (például leleményes módon sikerül a hiperhajtómű meghibásodását rejtőzködéssel ellensúlyozni), de a fogságba esést nem kerülhetik el. A droidot szétlövik, Csubakka rács mögé kerül, Han Solot lefagyasztják (szerencsére túléli), Leia hercegnő pedig Jabba rabszolganőjévé lesz.

a-birodalom-visszavag

Kétségtelenül a film nagyjelenete, ahogyan Luke dacol a Sötét Oldallal és találkozik az apjával, mindezt úgy, hogy megérkezve Felhővárosba szembeszáll Vader nagyúrral. A fénykarddal vívott párbajban Vader levágja Luke jobb kézfejét, de életét meghagyja. Miért?

„Vader: Obi-Wan sohasem mondta el, mi történt apáddal!
Luke: Épp eleget mondott. Elmondta, hogy te ölted meg!
Vader: Nem. Én vagyok az apád!”

a-birodalom-visszavag

A forgatás alatt még a szereplők előtt is sokáig titok volt ez az apa-fiú viszony, nehogy kitudódjon. Mark Hamill és a Vader hangját eljátszó színész is csak percekkel a forgatás előtt kapták meg az igazi szöveget, hogy annál nagyobb legyen a meglepődés. Bár az egész Star Wars-mitológia bővelkedik meglepő fordulatokkal, ez a „fátylat lerántó” csavar ma is döbbenetes erejű!

a-birodalom-visszavag

A magyar mozik 1982. január 28-án vetítették először a filmet, amelynek sikerében a forgalmazó Mokép olyan biztos volt, hogy szokatlan módon már a premierkor szinkronosan vetítették az epizódot.

Közismert tény, hogy a mozi forgatásán rengeteg probléma lépett fel, melyeket mind meg kellett oldani, ezért mondják sokan: az is kész csoda, hogy film lett belőle, nemhogy az egyik legjobb folytatás a világon.

SzaSzi

Forrás: Wikipédia, IMDb, starwarsklub.hu

 

2020.05.21