Magam keresése és Caligula helytartója

A Soproni Petőfi Színház műsorajánlója

Január 17-én, 18-án és 19-én este 19 órakor Magam keresése címmel monodrámát láthatnak a nézők Jászai Mari naplója, levelei alapján Juhász Róza színművész előadásában a Soproni Petőfi Színház kamarabérletében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Január 23-tól a színházban lesz látható Székely János Caligula helytartója című drámája a komáromi vendégjáték-sorozat keretében. A hatalom kérdéseit feszegető, modern köntösbe öltöztetett előadást Béres Attila rendezte.


Magam keresése

A nemzet nagy színésznője, Jászai Mari leveleiből, naplójából összeállított színpadi játék, a Magam keresése megidézi a művész küzdelmeit, vívódásait önmagával, a korral, szerelmeivel. A Veszprémi Petőfi Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Klebelsberg Kultúrkúria, a Marczibányi téri Művelődési Központ és az Evangélium Színház közös produkciójának munkatársai: Dömölky János (Balázs Béla-díjas, kiváló és érdemes művész), Libor Katalin, Hajdu Gábor, Debreczeni András, Szlávik János, Görgényi Gábor és Gábos Katalin.

„Jászai Mari, a magyar színjátszás felejthetetlen tragikája 1850. február 24-én született. Olthatatlan tudásvágya korának legműveltebb személyiségei közé emelte. Tehetsége, mindent elsöprő drámai ereje kortársait arra indította, hogy alakításairól tanulmányokat írjanak. Több, mint ötven éven át láthatta a közönség a nemzet színházának színpadán. Az a közönség, amely rajongásig szerette és ünnepelte estéről estére. Tudjuk, hogy Petőfi és Széchenyi volt számára az a két géniusz, akiket minden lehetséges módon hirdetett. Rendületlenül szavalta imádott Petőfije verseit, Nagycenkre pedig évente elzarándokolt Széchenyi sírjához. Az utókor sajnos már nem gyönyörködhet megrendítő alakításaiban, de a ránk hagyott írások és tanulmányok lehetővé teszik számunkra, hogy hirdessük őt. Kötelességünk ezt tenni, hiszen volt egy olyan csodája a magyar színművészetnek, aki példaképül szolgálhat a jövő nemzedéke számára.” (részlet az előadás ajánlójából)

 

Caligula a mának üzen

Korszerű, a mának üzenő, igazi színházi téttel bíró előadás Székely János Caligula helytartója című drámája, évadunk egyik legfontosabb bemutatója. Nagyon bízom abban, hogy a közönség az eddig tapasztalt nyitottsággal fogadja a komáromi teátrumból érkező produkciót, amely január 23-tól látható intézményünkben nagyszínházi bérletes előadásként – mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

Székely János Caligula helytartója című műve 1972-ben íródott, és mind a mai napig a huszadik századi magyar drámaírás egyik kiemelkedő alkotása. Arról beszél, milyen világban élünk, mi változott körülöttünk, és mi maradt ugyanaz. „Évadunk bemutatóit a széles műfaji kínálat mellett az identitáskeresés köré csoportosítottuk. Ennek a törekvésünknek kiemelkedő bemutatója a Caligula helytartója, egy nagyon izgalmas, modern színházi köntösbe öltöztetett előadás. A komáromi vendégjáték sorozat a Soproni Petőfi Színház tavalyi évadban megkötött határokon átnyúló testvérszínházi együttműködéseinek részeként jön létre. A Caligula helytartója Béres Attila rendezésében általános érvényű morális kérdéseket feszeget a hatalomról és a hatalomnak kiszolgáltatott ember konfliktusáról. Az igényes soproni közönség az elmúlt évadokban nyitottan fogadta a komoly, mély tartalmú előadásainkat és a hagyományostól eltérő színházi nyelvvel készült produkciókat is. Beszédtémát jelentettek a városban, a színházban ezek a bemutatóink. Remélem, hogy az eddig tapasztalt együttgondolkodásunk a közönséggel tovább folytatódik a premier után.” – hangsúlyozta Pataki András.

Az előadás főszereplője Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a komáromi teátrum igazgatója, akit a nézők nem először láthatnak soproni színpadon. Az Egerek és emberek című sikerelőadás egyik főszerepét formálta meg néhány éve, Valló Péter igazgatása alatt pedig tagja volt a teátrumnak.

Soproni Petőfi Színház

2015.01.16