Vibráló nyugalom – Európa és India találkozása a zenében

Ravi Shankar: Concerto for Sitar & Orchestra – Bárány Zsolt zenekritikája

ravi-shankar-concerto-for-sitar-and-orchestra.jpg

Mindig izgalmas megfigyelni különböző kultúrák találkozását. Azt lehetne gondolni, hogy a nagyon eltérő közegből érkezett művek és művészek a saját külön világukat képviselve legjobb esetben is valami önmagukra erőszakolt együttműködési kényszerben feszengve próbálják meg összepasszítani a szögletest a gömbölyűvel, és még véletlenül sem alakul ki harmonikus, élvezhető végeredmény.

Azonban erre a vélekedésre már sok esetben született cáfolat, egyik ékes példája ennek a most bemutatandó hanganyag, mely az indiai zene egyik legnagyobb alakja, Ravi Shankar szitárművész, a közelmúlt géniusza, Yehudi Menuhin hegedűművész, Jean-Pierre Rampal fuvolaművész és a Londoni Szimfonikus Zenekar (karmester: André Previn) közreműködésével született, és sikerült megtalálnia a közös pontokat az eltérő kultúrák között. A lemez több tételből áll, mindegyik része egy-egy indiai rága átirata, mely a szitár mellett komplett szimfonikus hangzással, valamint szólisztikus hegedű és fuvola futamokkal építi fel az előadást. Mindkét zenei világ azonos hangsúllyal képviselteti magát. Lehetne mondani, hogy felelgetős stílusban kommunikálnak egymással, de inkább kiegészítik egymás mondanivalóját, a kétféle hangzáskép harmonikus egységben olvad össze.

A témák megformálása rendkívül érzékeny, szenzibilis, a filozofikus tartalmak minél mélyebb, alázatosabb közvetítését tartja szem előtt, ugyanakkor kellően dinamikus, lendületes ahhoz, hogy a hallgatót életerővel töltse fel. A hangszerelés és a neves művészek interpretációja egyaránt finom és elmélyült, az indiai zenére jellemző repetitív megoldásokkal fokról fokra építik fel és bontják ki a zenei témákat, szervesen összeépítve a szólisták játékát, ugyanakkor a szimfonikus zenekar is rendkívül árnyalt és finoman megfogalmazott hangzással teszi teljessé az előadást. A produkció egésze egyszerre lágy és lendületes, vibrál és ellazít, energiával tölt fel és megnyugtat. Persze, mindennek az élvezetéhez meg kell teremteni a megfelelő körülményeket is, egy telefonról, parányi fülhallgatón keresztül nem igazán keríti hatalmába az embert az a mindent elsöprő élmény.

Ami egyébként könnyen átélhető a zene hallgatása közben, a lágy, puha tónusok, a lendületes vonós futamok, az érzékeny, szinte filozófiai mélységű szitárjáték, a hegedű finom átkötései, az európai fül számára is befogadható, sőt pszichedelikus élményt adó indiai klasszikus zene harmóniája katartikus élménnyel tudja megajándékozni a közönséget. Ráirányítja figyelmünket egy sodró lendületű, ugyanakkor végtelenül nyugodt, finom árnyalatokban gazdag, hatalmas békességet hordozó belső világra, ami a mi európai, rohanó életvitelünk és mindennapi bajaink közepette csak jót tehet mindenkinek. A zenei anyag fellelhető a Youtube-on vagy a Deezer portálon.

Bárány Zsolt

2020.04.25