Elhunyt Allen Daviau, az E.T., a földönkívüli Oscar-jelölt operatőre


allen-daviau

77 éves korában elhunyt Allen Daviau Oscar-jelölt operatőr a koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt, aki Steven Spielberg számos filmjét fényképezte, köztük az E.T., a földönkívüli című sci-fit is.

Daviau 2012-ben egy műtétet követően kerekesszékbe kényszerült, az utóbbi években így egy filmesek és televíziósok számára fenntartott kaliforniai gondozóotthonban élt Woodland Hillsben, és április 15-én ott hunyt el. Halálhírét az intézmény jelentette be – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az operatőr 1967-ben ismerkedett meg Steven Spielberg filmrendezővel, akivel – mint később nyilatkozta ‒ „osztozott a filmek iránti rajongáson”. Spielberggel először két rövidfilmet forgatott, majd az E. T., a földönkívüli című sci-fi klasszikust 1982-ben. Ő volt az operatőre az Indiana Jones és a végzet temploma című kalandfilmnek 1984-ben, a Bíborszín című drámának 1985-ben és az 1987-ben bemutatott A nap birodalmának is.

Ötször jelölték Oscar-díjra: az E.T., a Bíborszín és A nap birodalma után a Barry Levinson rendezésében forgatott Avalonért (1990) és Bugsyért (1991) is. Dolgozott John Schlesingerrel (Sólyom és a nepper), Albert Brooksszal (Tranzit a mindenhatóhoz), Peter Weirrel (Félelem nélkül), Frank Marshall-lal (Kongó) és 2004-ben, utolsó munkájaként Stephen Sommersszel (Van Helsing).

Az amerikai látványtervezők céhe 1997-ben, az Amerikai Operatőrök Társasága 2007-ben tüntette ki életműdíjjal.

Spielberg 2007-ben felidézte, hogy második közös munkájuk, az Amblin című rövidfilm hozta meg mindkettejük számára az áttörést. Amikor értesült az operatőr betegségéről, levelet írt neki, amelyben felidézte a közös munkáikat, barátságukat. A levelet sokszor felolvasták az operatőrnek halála előtt.

Allen és én együtt kezdtük a pályafutásunkat, fantasztikus művész volt, de humanizmusa és meleg embersége legalább olyan erős, mint operatőri lencséje. Egyedülálló tehetség és csodálatos ember volt” ‒ fogalmazott Spielberg.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.04.19