Nyuszis történetek nem csak húsvétra

SzaSzi írása

nyuszis-konyvek-nemcsak-husvetra

A nyuszi évszázadok óta a húsvéti ünnephez kötődő kedves figura, hát még ha csokitojást is potyogtat a fűbe! Következő válogatásomban csupa olyan történetet ajánlok gyerekeknek, amelyeknek főszereplője nyuszi. Egy részük nem csak ilyenkor forgatható!

balazs-agnes-a-posze-nyuszi

A legkisebbeknek szól Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek (Móra). Végre egy olyan könyv, amelyet nem kell csendben végigülni. Sőt, a mesehallgatás közben ugrálni, tapsolni, kiabálni kell, de nem ám akármikor, csak ha a „varázsszó” elhangzik. Az interaktív történetek segítenek bevezetni a legkisebb gyermekeket a mese világába, ugyanakkor megmutatják, hogy a könyv, az olvasás jó mulatság lehet.

keress-talaj-meset-vidam-husvetSokan kedvelik a böngészőket. A Keress, találj, mesélj! sorozat Vidám húsvét (Scolar) című része kifejezetten az ünnephez kapcsolódik, hiszen színes rajzairól megismerhetjük, hogyan készülődnek az ünnepre nyusziföldön, hogyan az embereknél, az oviban vagy a nagymamánál. Persze a rajzok segítségével saját történetet is kitalálhatunk, vagy keresgélhetünk is, például kiscsibéket, festéket. A böngészésből akár versenyt is rendezhetünk.

szia-misu
A kicsit nagyobbaknak meséljünk Misuról, a kisnyusziról, akinek épp oly problémái vannak, mint bármely kisgyereknek. Rotraut Susanne Berner: Szia, Misu! - Négy nyúlfarknyi történet (Pozsonyi Pagony) című könyvéből. Ugye mással is előfordul, hogy például nehezen tud reggel felkelni vagy este lefeküdni, vagy otthon marad valami fontos? Misu ügyes-bajos dolgait már a korábbi részekből is megismerhettük. Most a sorozat egy rendhagyó kötettel bővült, amiben kevés szöveg, óriási képek és négy frappáns mese található.

marek-veronika-boribon-tojast-fest
Marék Veronika: Boribon tojást fest (Pozsonyi Pagony) A népszerű magyar írónő hőseit bizonyára már nem kell bemutatni. Ebben a történetben Boribon és Annipanni húsvét hétfőre ébred. Mennyi izgalom várja őket: locsolkodás, tojásfestés! Ez a nap is vidáman, jó hangulatban telik velük.

nyuszi-ur-csokoladegyara

A kicsit nagyobbak már jól megértik a bonyolultabb mesék tanulságát. Ilyen Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára (Central Médiacsoport) Végre kiderül, hogy hogyan készülnek az igazi csokitojások, közben remek szórakozásban –mondhatnám humorbonbonban – van részünk. A mesén túl bepillanthatunk a színfalak mögé, sőt azt is láthatjuk, hogy miről beszélgetnek a tyúkok, miközben a futószalagról csak jönnek, jönnek a csokitojások. Hogy Nyuszi úrnak ez nem elég? Fokozni akarja a termelést? Mit szólnak ehhez a tyúkok? Végül mégis el kell ismernie: attól, hogy valakinek tollas a háta, még nem feltétlenül palimadár. Szerethető, tanulságos történet, remek, vidám figurákkal.

huuu-mennyi-repa

Az előző történet rávilágított arra, hogy a telhetetlenség nem jó tanácsadó. Ilyen hibába esik a Katy Hudson: Húúú, mennyi répa! (Tündér Könyvkiadó) című könyvecske oktondi nyulacskája. Hová vezet a féktelen répaimádat (akárcsak a csokifalás!)? Nyuszika nem csak saját magát, hanem barátait is veszélybe sodorja, de szerencsére ráébred falánkságára és megtanul osztozni és azt is, hogy a kevesebb néha több.

kisnyuszi-a-repavolgyben

Tony Wolf neve is ismerős lehet a könyvespolcról. A Mesél az erdő… - sorozat gyönyörű, beszédes illusztrációi, példamutató történetei köszönnek vissza a Kisnyuszi Répavölgyben (Manó Könyvek) című kötetben, amely hat mesét is tartalmaz a fecsegős Kisnyuszi tolmácsolásában. Kiderül például, hogyan tanítják móresre a tapintatlan Monoklit egy furfangos szerkezettel, Répafalviéknak miért lesz elegük a répából, a Nyulasi család hét szófogadatlan ördögfiókája hogyan áll helyt a szükségben, hogy néha a szív szebben csillog az aranynál, vagy egy nyúlüreget hogyan lehet megtölteni csurig vidámsággal és szeretettel. A rövid fejezetek csodás képei szöveg nélkül is mesélnek azoknak, akik még nem tudnak.

micimacko-husveti-kincsvadaszat-a-szazholas-pagonyban

Az ünnephez kapcsolódva ismerős szereplők bukkannak fel egy másik erdei történetben. A helyszín a Százholdas Pagony. Ugye könnyű kitalálni, hogy Micimackóról és barátairól van szó? A Húsvéti kincsvadászat a Százholdas Pagonyban (Kolibri) szép rajzai megmutatják, hogy készülnek barátaink a húsvétra. A Pagony lakói nagy izgalomban vannak, mindenki készül, takarít, szépítkezik, rendezkedik, hogy aztán végre Róbert Gida jelt adjon, és elkezdődjön a nagy kincsvadászat. Hogy ki mit talált, ez legyen meglepetés! A vidám mulatság garantált. A mese a legkisebbek fejlődését is szolgálja: a rokonértelmű szavak külön színnel vannak kiemelve, így ha hangsúlyozva olvassuk, bővíthetjük az apróságok szókészletét.

drkittycat-mentesre-keszen-pitypang-nyuszi

Már magyarul is hozzájuthatunk az Oxford University Press világraszóló állatgyógyító sorozatához: Jane Clarke: Dr KittyCat mentésre készen - Pitypang nyuszi. A Fásli utcai állatkórház sorozat írónőjének (May Szilvia) fordításában olvashatjuk. A főszereplő Dr KittyCat és Tökmag mentőmobiljukba szállnak, valahányszor segítségre van szükség. Gyorsan kell cselekedniük, amikor Pitypang nyuszi és barátai életük első kempingtúráján viszkető kiütéseivel kell megküzdeniük. Mindenkinek ajánlható, akik odavannak az állatokért, az izgalmas kalandokért, esetleg orvosnak, ápolónak készülnek.

sarkany-a-lepcsohazban

Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban (Naphegy Kiadó) bár a címnek nincs köze a nyuszikhoz, de a húsvéthoz igen. Minden gyerek izgalommal készülődik az ünnepre: nyuszifészket épít, várakozik, tojást keres. Így tesz Jancsi is, de őrá más meglepetés is vár. Ezt a történetet, már olvasni tudók önállóan is betűzhetik.

horvath-ildi-turbuly-lilla-a-karolyi-kert-nyuszija

Horváth Ildi - Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija (Manó Könyvek) – Karcsi, egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban. Dzseni és Huba, akik gyakran töltötték itt a délutánjukat, egy bokorban találják meg a kuporgó szürke nyuszit. De ki vigye haza? Vagy inkább a parkban épüljön neki egy kis házikó? Az Aranyvackor-díjas történet arról szól, hogyan tudnak a kis állat érdekében összefogni egymással a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester. A Károlyi-park varázslatos világa kedves humorral és remek illusztrációval elevenedik meg olvasói számára. És mennyire életszerű!

wanda-coven-garabonci-greti-es-a-husveti-nyuszi

Ismerős Garabonci Gréti neve? A sorozat újabb kötetében (Wanda Coven: Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi) Grétit éri az osztályból a szerencse, hogy hazaviheti az iskolaigazgató úr nyusziját a húsvéti szünetre. Megígéri, hogy nagyon fog rá vigyázni. Sajnos most sem sikerül mindent betartania. Ezúttal a nyúltartás egy fontos szabályát szegi meg. Kétségbeesetten próbál a varázsereje segítségével gyors megoldást találni, de ismét bebizonyosodik: ilyen esetekben a legjobb az őszinteség.

Napos időt, szép ünnepet, sok mesét kívánok!

SzaSzi

Forrrás: FoxBooks, ujkonyyvek.hu 

A címlapkép a Pixabay szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.04.13