Andrzej Sapkowski: Vaják II.: – A végzet kardja

Könyvkritika

andrzej-sapkowski-vajak-a-vegzet-kardja

1986-ban a lengyel Fantastyka magazin versenyt írt ki fantasy és science-fiction kategóriában, amelyre az akkor 38 éves Andrzej Sapkowski is benevezett Vaják (Wiedźmin) című novellájával. A történet csupán a harmadik lett, azonban az olvasók és kritikusok körében is hatalmas sikert aratott, Sapkowski neve pedig felkerült a legismertebb lengyel fantasy írók listájára. Az elkövetkező években aztán bővítette a Vajákból megismert világot, így 1992-ben megjelent első novelláskötete, A végzet kardja.

A végzet kardja kronológiailag a Vaják-sorozat második részének tekinthető, és akárcsak Az utolsó kívánság, úgy ez is egy különálló kötet. Annak ellenére, hogy a könyvben szereplő hat történet mindegyike Ríviai Geraltról szól, nem része Sapkowski öt regényből álló Vaják sagajának, bár a Több annál című novella közvetlenül az előtt játszódik.

A novellák továbbra is a vajákról, az általa megismert emberekről és lényekről szólnak, az ő szemén és kapcsolatain keresztül követhetjük nyomon a Kontinensen végbemenő változásokat. A végzet kardjában lassan körvonalazódik ugyanis az, hogy a későbbiekben Sapkowski milyen irányba szeretné továbbvinni Geralt történetét, így egyértelművé válik az is, hogy háború közeleg, amely az általa ismert világ egészére kihat majd.

A novellák többségében viszont Geraltnak nem az elkerülhetetlennek tűnő háború okozza a legnagyobb fejfájást, sokkal inkább saját és mások érzelmei, az ezekből adódó konfliktusok és maga a végzet, amely megállíthatatlanul lohol a nyomában, ő pedig bármit is tesz, nem tud elmenekülni előle.

Sapkowski ebben a kötetben kevesebbet foglalkozik a kontinensen garázdálkodó szörnyekkel és az ellenük folytatott harccal, inkább a szereplők – elsősorban a vaják – belső démonaival ismerteti meg az olvasót. Geralt hiába kockáztatja életét az emberekért, a szemükben azután sem több egy mutánsnál, egy természet ellen való torzszülöttnél, amikor pedig azt hinné, hogy mindezek ellenére rátalált a boldogságra, kételyek kezdik gyötörni, ez pedig ahhoz vezet, hogy sohasem lehet biztos abban, hogy egy adott helyzetben jól döntött-e vagy sem. Emiatt letelepedni sem képes; meggyőződésében, hogy a világ és annak valamennyi lakója megveti őt, örökös vándorlásra kárhoztatja magát, menekülve a végzete és az esetleges felelősség elől.

Andrzej Sapkowski első novelláskötete egy szépen megírt, többé-kevésbé egybefüggő történet a társadalom peremén élő és gyötrődő magányos hősről, aki helyét keresi egy olyan világban, ahol legnagyobb erőfeszítései ellenére sem tud beilleszkedni. A novellák a szláv mitológiából építkeznek, az általunk oly jól ismert régi mesékből és legendákból, átitatva szerelemmel, bánattal, élettel és halállal.

A Vajákból nagy sikerű videójáték-trilógiát fejlesztett a lengyel CD Projekt, ezek közül a legismertebb a 2015-ben megjelent The Witcher 3: Wild Hunt. 2019-ben a Netflixen debütált a 8 részes The Witcher című sorozat is Henry Cavill főszereplésével.

Varga Gábor
Forrás: olvasoterem.com

2020.04.04