Ideje az olvasásnak… ‒ Ingyenesen elérhető könyvek az Interneten

Berente Erika írása

digitalis-olvasas

Négy fal között az idő néha ólomlábakon jár. Számtalan mém, vicces fotó, jó tanács kering most a neten. Személyes kedvenceim: „Maradj nyugodt, és halmozz fel könyveket!”. A másik pedig: „Ha nem mehetsz ki, indulj el befelé. Olvass!”. Miután a házi könyvtár véges, a barátok közötti cserebere pedig most nem kivitelezhető, maradnak az interneten fellelhető kötetek. Átfésültem a magyar nyelvű forrásokat, hogy olyan szépirodalmi alkotásokat találjak, amelyek a szerzői jogoknak megfelelően kerültek ki a netre, és ingyenesen olvashatók vagy díjtalanul tölthetők le. Ajánlatomat a felnőtteknek szánom, a gyermekirodalmat nem listázom.

Kutakodásom legelején számtalan hatásvadász címbe futottam bele, amelyek online elérhető kötelező irodalmat, a legjobb romantikus, történelmi, klasszikus stb. regényeket hirdették díjtalanul – s csudamód a linkek vagy a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz vagy a Digitális Irodalmi Akadémiához vezettek. Hiába a sok linkgyűjtemény, igazából meglehetősen kevés az az oldal, ahonnan fizetés nélkül és nyugodt lelkiismerettel szerezhetjük be olvasnivalóinkat. Márpedig mi jogkövetésre hívjuk fel a tisztelt olvasót: ne feledjük, a szellemi termék komoly munka gyümölcse, és a kortárs szerzők esetében sokszor a megélhetés alapja. Lássuk hát, mely lelőhelyeket ajánljuk figyelmükbe! Előbbre sorolom azokat az internetes gyűjteményeket, amelyek mindenkor, nem csak járványveszély idején kínálnak díjtalanul olvasnivalót.

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

A Magyar Elektronikus Könyvtár az ország legrégebbi, 1996-ban létesített digitális könyvtára és legnagyobb internetes szövegarchívuma, amely szervezetileg az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozik. A MEK-ben csak magyar nyelvű, vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet. Elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat is.

Ez talán túl száraznak hangzik, de hadd hívjam fel a figyelmüket, hogy a tudományos munkák mellett bizony rengeteg szépirodalmi művet is találhatnak a gyűjteményben. A MEK-ben fellelhető a magyar irodalom jeles alkotóinak szinte mindegyike a XX. század közepéig bezárólag. A fordítói életműveknek köszönhetően azonban nemcsak magyar klasszikus irodalmi alkotásokat, hanem a világirodalom sok száz magyar nyelvre ültetett darabját is. Így például az ókori irodalom legjelesebbjeit, William Shakespeare, Alexandre Dumas, Victor Hugo, Lev Tolsztoj, Thomas Mann, Cervantes, Franz Kafka, Karel Capek, Stendhal stb. műveit. A MEK gyűjteményében kortárs szerzők munkáit is megtalálhatják – amennyiben azok szövegükkel „megajándékozták” a Magyar Elektronikus Könyvtárat. A MEK szerkesztői figyelemmel kísérik a magyar irodalom jeleseihez köthető szerzői jogok elévülését. Ennek köszönhetően például már Rejtő Jenő közelmúltban közkinccsé vált életművének egy részét is olvashatjuk az oldalon. Pillanatnyilag ő áll a MEK sikerlistájának az élén.

Egy kommentelő „régimódinak” titulálta a MEK megjelenését. Véleményem szerint ez az, ami ebben a helyzetben a legkevésbé számít. A Magyar Elektronikus Könyvtár komfortos, és ez a lényeg. A honlapról a legkülönbözőbb fájlformátumok érhetők el és tölthetők le – beleértve az e-book olvasásnál legkedvezőbb verziókat, a hangoskönyveket vagy a felolvasásokat is. Ezekről az információkról bővebben itt olvashatnak.

digitalis-olvasas

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

Az 1998-ban létrehozott virtuális gyűjtemény, a Digitális Irodalmi Akadémia feladata „a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével”. Ebben az elektronikus könyvtárban tehát a XX-XXI. század legkiválóbb magyar szerzőinek műveit olvashatják. Az akadémia fenntartásával a mindenkori kulturális kormányzat – az élő tagok számára fizetett havi felhasználási díj révén – folyamatos anyagi támogatást nyújt írói, költői, irodalomelméleti tevékenységük folytatásához, újabb alkotások létrehozásához. Ez a modell oly sikeres, hogy több ország számára követendő példává vált.

Az akadémia tagjainak listáját itt olvashatják. A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel. A nyomtatásban megjelent, digitalizált művek mellett kéziratokat, a szerzőt ábrázoló fotókat, képzőművészeti alkotásokat és az illetőre vonatkozó szakirodalmi hivatkozásokat is olvashatnak. Az adott szerző életművében többféleképpen is kereshetnek. Gondolva a felhasználók igényeinek sokféleségére, elkészítették a honlap akadálymentes verzióját és a PIM DIA Olvasó applikációját is, amelynek segítségével mobiltelefonon is olvashatják a műveket.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – mint a Digitális Irodalmi Akadémia szerzői jogainak tulajdonosa – engedélyezi a művek olvasását és magáncélra való kinyomtatását. A szövegeket változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással szabad használni. A PIM azonban megtiltja a művek vagy azok bármely részletének kereskedelmi jellegű felhasználását.

Európai Digitális Könyvtár (Europeana)

Az Európai Bizottság az Európai Digitális Könyvtár projektjét 2005-ben indította el. Célja az volt, hogy közös felületet nyújtson a tagállamokban digitalizált dokumentumok eléréséhez, így nem kell az összes gyűjteményt külön átkutatni, ha keresünk egy témában. Megvalósítása szoros együttműködésben zajlott az EU-s nemzeti könyvtárakkal, az uniós tagállamok más kulturális intézményeivel. Az Europeana a digitális dokumentumok leírásait gyűjti be, maguk a digitális objektumok az adatgazda intézménynél maradnak. Tehát sokszor visszajutunk a MEK-hez, de a kollekcióban az adott szerzőhöz vagy műhöz kötődő információk sokaságához is hozzáférünk, nem csak a szöveghez. A keresett személy nevét beírva a keresőbe szöveges, kép és hang dokumentumokra is lelhetünk. Hazánkból hat közreműködője van a projektnek, így gazdag magyar tartalmat lelhetünk fel az Europeanaban. Hogy miket? Például Eötvös József, Fehér Klára, Grecsó Krisztián, Gárdonyi Géza, Kertész Imre, Lengyel Balázs, Déry Tibor, Závada Pál munkáit. S a fordítások révén külföldi műveket is, pl. Reymont Parasztok című vagy Boleslaw Prus A fáraó című regényét.

multimediaplaza.com

A multimediaplaza.com a Kossuth Kiadó által működtetett kulturális letöltőközpont. Jelenleg 230 remek könyv tölthető le ingyen a holnapról. Hozzáférhetünk például Dragomán György, Gárdos Péter, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Mikszáth Kálmán, Kaffka Margit, Krúdy Gyula műveihez és számtalan szórakoztató könyvhöz is. A könyvtár használata előzetes regisztrációhoz kötött. Felhasználás saját használatra engedélyezett, ezen túlmenően csupán oktatáshoz, bemutatás céljából. A letöltött dokumentum olvasásához külön szoftvert ajánlanak.

digitalis-olvasas

Gutenberg projekt

Bár a világ legrégebbi, 1971-es alapítású elektronikus könyvtára a Gutenberg projekt, nálunk a nagyközönség kevéssé ismeri. A Michael S. Hart által megálmodott kezdeményezés lényege, hogy közösségi alapon, digitálisan őrizze meg a kulturális javakat. A több mint 60 ezres kollekció nagy része közkincs (a mű szerzői jogai elévültek) és a könyvek teljes szövegét tartalmazza. A könyvtár célja a lehető legszabadabb, lehetőleg rendszerfüggetlen (a technológia fejlődése mellett is használható formátumú) szövegek publikálása, amelyek szinte minden számítógép-alapú eszközön használhatóak. Ahol csak lehetséges, a művek sima szöveges formátumban („plain text”) vannak, bár számos egyéb formában is elérhetők (pl. HTML, PDF, EPUB, MOBI és Plucker) – ennek következtében webböngészőkkel vagy egyszerű e-book olvasóval olvashatók. A gyűjteményben meglepően sok magyar nyelvű szépirodalmi alkotás is megtalálható pl.: Ady Endre, Benedek Elek, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Thury Zoltán művei. A kollekció regisztráció és díjfizetés nélkül használható.

GoogleBooks

Az előző filantróp (emberbarát) kezdeményezéstől eltérő vállalati filozófia jellemzi a Google Bookst, ami egyáltalán nem meglepő. Sőt, igazából nem is számítottam arra, hogy vannak olyan közkinccsé vált kiadványok, amelyeket digitalizált, tárol és szolgáltat. Ebben az archívumban több millió könyvből válogathatunk. A könyvkereső éppen úgy működik, mint egy webes kereső. Az érdeklődő beleolvashat a könyvbe, sőt akár az egészet is elolvashatja, ha a kiadó ezt megengedte, vagy lejárt a könyv szerzői jogi védettsége. A szellemi köztulajdonba került könyvek PDF fájlját ingyen lehet letölteni. A találati oldalon, a könyv elölnézete felett piros mezőben jelölik, hogy a kiadvány ingyenes-e, amennyiben nem, ott közlik az e-book árát. Természetesen magyar szerzők művei is letölthetők innen díjtalanul, ha nem is nagy számban. Így találtam rá például Jókai Mór és Móra Ferenc néhány munkájára.

GooglePlay

„A Google Play (korábban: Android Market) a Google digitális tartalomszolgáltatása, ami magában foglal egy online boltot, is melyben zenék, filmek, könyvek, Android eszközökre írt játékok és más alkalmazások találhatók, valamint egy a felhőben futó médialejátszó. A szolgáltatás elérhető a weben, a hozzá írt androidos alkalmazással, vagy a Google TV-n keresztül. Vásárlás után a megvásárolt tartalom azonnal hozzáférhető az összes birtokolt eszközön.” (wikipédia.org) A velős meghatározást csak azzal egészíteném ki, hogy itt találhatunk ingyenesen letölthető, magyar nyelvű könyveket is, elsősorban a szórakoztató irodalom köréből. Az ingyenes könyvek megtalálásához segítséget nyújt az oldalon elhelyezett Súgó. A Google Play honlapjáról letölthető a Google Play alkalmazás is, amely a mobiltelefonos használatot teszi lehetővé. Az oldalon történő műveletekhez be kell jelentkezni.

Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma

Az online könyvtárak ismertetésekor az általános felől haladok a speciális felé. A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívumának gyűjteménye két okból is különleges: egyrészt a tudományok szűkebb körére koncentrál, másrészt magánkezdeményezésből és nem üzleti célból szerveződött. A több ezres kollekcióból az életrajzokat és a memoárokat ajánlom figyelmükbe, mert ezek forrásértékükön túl valóban szórakoztatóak. Néhány név, akiknek az életéről bővebben olvashatnak: Apponyi Albert, Benedek Elek, Blaha Lujza, Brunszvik Teréz, Görgei Artúr, Kittenberger Kálmán, Munkácsy Mihály, Alexandra Rachmanova, Vámbéry Ármin. A keresés nem túl egyszerű: az adott személy nevének kezdőbetűjére kell kattintani az oldal tetején látható ABC-ben. A találati listában ki kell keresni az adott nevet, s az adott dokumentum címére kattintva nyílik meg a dokumentum. A másik lehetőség, hogy az oldal bal oldalán kiválasztjuk az Emlékiratok, emlékezések vagy az Életrajzok témát, és böngészünk. A dokumentumok PDF formátumban olvashatók vagy tölthetők le. A könyvtár használata díjtalan.

beholder.hu

Ez a honlap egy sajátságos olvasói kört, a fantasy műfaj rajongóit szólítja meg. Miért is hagynánk őket olvasmány nélkül?! Néhány ikonikus tematikus folyóirat archív számait tették elérhetővé, melyeket előzetes regisztrációt követően PDF formátumban letölthet az érdeklődő. Az Alanori Krónika és a Ghalla News lapszámai váltak így távolról is elérhetővé.

digitalis-olvasas

A továbbiakban azokat a gyűjteményeket ajánlom figyelmükbe, amelyek a járványveszély idejére teszik ingyenessé kínálatuk egy részét.

Agave Könyvek

Az Agave Kiadó jóvoltából 2020. március 31-ig 10 olvasmányos magyar könyvet tölthetnek le előzetes regisztráció után az Agave Könyveken, amelyek itt érhetők el. Köszönet e nagylelkű gesztusért!

Metropolis Média

A Metropolis Média gondozza a sci-fi rajongók körében oly népszerű Galaktika magazint, és üzemelteti a Galaktikabolt.hu webshopot. Egy rajongó által összeállított listának köszönhetően könnyedén letölthetik a kiadó által ingyenessé tett 21 darab fantasztikus könyvet. A szerzők közül néhány név: Sztrugackij, Asimov, Walton, Neff, Sawyer.

Arcanum Adatbázis Kiadó

Az ARCANUM Adatbázis Kft. 2020. március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Az adatbázisban megtalálhatják a Kisalföld című napilap 1957-2018 közötti lapszámait is. Az Arcanum Kézikönyvtára eddig is díjtalanul használható volt.

A nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a tartalomletöltés kivételével a szolgáltatás minden funkcióját igénybe vehetik. Egyszeri regisztrációval 1-1 oldal letöltésére is lehetőség nyílik. Sajtóközleményükben így fogalmaznak: „Ezzel a gesztussal szeretnénk erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban esetleg otthon kell maradniuk.

Hasonló céllal láttam hozzá jómagam is ajánlóm összeállításához. Bízom benne, hogy e válogatás segítségével hamar találnak kedvükre való olvasmány(oka)t. S ha a vészhelyzetnek vége, jöjjenek, keresgéljenek a könyvtárak kézbe vehető, lapozható, nyomdafesték illatú köteteiből! 

Berente Erika

A képek a pxhere.com, a flickr.com és a pixabay.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép.

2020.03.24