A keresztapa – MOZI a napon

Nagy Mária írása

the-godfather

Minden nagy vagyon mögött bűn rejtőzik.” (Honoré de Balzac) Az 1972. március 24-én bemutatott A keresztapa című alkotás ikonikus alkotása a filmtörténetnek. Mario Puzo 1969-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült, amely kiváló alapot szolgáltatott a filmhez.

A regény egy szicíliai maffiacsalád történetét dolgozza fel, akik az Egyesült Államokban telepedtek le. A családfő, Vito Corleone a főszereplő, akit az olasz maffiával azonosítunk. A történet 1955-ig követi a família történetét. A keresztapa előtt nem voltak ilyen maffiatörténetet feldolgozó alkotások – magában a filmben nem is hangzik el a maffia szó, inkább pozitív érzéseket próbál közvetíteni. A legfontosabb kulcsmomentumokat egy az egyben a regényből vették át.

A filmet a színészi alakítások tették halhatatlanná. A prímet természetesen a „don”, vagyis Marlon Brando viszi (az alsó képen balra). Legendás a nyitójelenet, amikor egy macskát simogat – kicsit ellentmondásos, de hatásos indítás. Aztán ne feledkezzünk meg Al Pacinóról sem (az alsó képen középen), aki teljesen ismeretlen színészként került a szereplőgárdába, ahol olyan sztárok voltak még, mint Diane Keaton, James Caan vagy Robert Duvall. A filmben megtörtént és valós történetek is megjelennek. Johnny Fontane alakjában a kor nagyszerű énekesét, Frank Sinatrát vélték felfedezni, akiről köztudott volt, hogy szoros kapcsolatokat ápol a maffiával.

A keresztapa tizenegy Oscar-jelölést kapott, de csak három díjat tudott megszerezni: a legjobb adaptált forgatókönyv (Francis Ford Coppola és Mario Puzo együtt kapta), a legjobb film és a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot – ez utóbbi átvételét Marlon Brando visszautasította, mert az amerikaiak elnyomták az őslakosokat. A díj átvételére egy indián ruhás nőt küldött maga helyett. Nino Rotát a legjobb eredeti filmzene kategóriában jelölték, de aztán visszavonták, miután kiderült, hogy az 1958-as Fortunella című film zenéjét használta fel.

A keresztapa hatalmas sikere után elkészültek a folytatások is. A keresztapa II 1974-ben került a mozikba, a történet az ötvenes évek végén játszódik, és Michael Corleone keresztapaságát mutatja be, melyet a fiatal Vito Corleone történetével egészítettek ki, akit Robert de Niro alakít (az alsó képen jobbra). A sztori egy része a forrongó Kubában játszódik. Érdekesség, hogy Marlon Brando és Robert de Niro is ugyanannak a karakternek (Vito Corleone) a megformálásáért kaptak Oscar-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ezzel ők ketten az egyedüli színészek a filmtörténetben, akik ugyanazért a szerepért kaptak Oscart.

1990-ben, hosszú kihagyás után jelent meg A keresztapa III, amely 1978-ban játszódik, a Vatikán és a maffia kapcsolatát mutatja be. Utalások vannak benne I. János Pál pápa titokzatos halálának okaira is. Ő volt az, aki nyilvánosságra akarta hozni a vatikáni bank botrányában érintett bíborosok neveit, fel akarta számolni a vatikáni korrupciót, valamint meg akarta törni egyes bíborosok hatalmát. A trilógia befejező részében Al Pacino már a hatvanas éveiben járó mindenható keresztapa, akit két cél vezérel: hogy családját letérítse a bűn útjáról, és hogy megfelelő utódot találjon magának. Francis Ford Coppola lánya, Sofia Coppola az egyik főszereplője a harmadik résznek, de az első kettőben is szerepelt (az első részben ő volt a baba a keresztelős jelentben, a másodikban pedig egy bevándorló kislányt alakított). Ironikus módon az utolsó rész forgatásának idejében a Paramount Pictures Studio tulajdonosa valóban a Vatikáni Bank volt.

marlon-brando-al-pacino-robert-de-niro

A keresztapa első része 1982. március 25-én került először a magyar mozikba a MOKÉP forgalmazásában Az első szinkron a Pannónia Filmstúdióban készült. A mozivetítések után közel nyolc évig semmilyen formában nem lehetett megnézni a filmet, akkoriban még csak videókazetták létezek, és csak az ún.”kalózkazetták” voltak elérhetők. 1989-ben a Magyar Televízió műsorára tűzte A keresztapa Mokép által forgalmazott kópiáját, amely az első szinkront tartalmazta, illetve az olasz képsorok természetesen feliratosak voltak, ahogyan a mozivetítésnél. 1990-ben az akkor még újonnan alakuló UIP Dunafilm kiadó megvásárolta a Moképtól az eredeti szinkron jogait, és a VHS kiadványára már ezt az első szinkront tette rá, azonban az olasz részekhez nem feliratozást, hanem gyári narrációt készíttetett.

1997-ben a UIP Dunafilm megjelentette A keresztapa trilógia lakossági VHS-változatát, amelyre egy új, javított kópia került. A Mafilm Audio Kft.-ben ekkor készítette el a második, „egységes” magyar szinkronokat a trilógiához, az olasz jelenetek mind a három film esetében feliratozva kerültek a kazettákra, sőt a harmadik rész esetében még bővített jelenetek is voltak a szalagon. 1997-98 környékén a TV2 levetítette a trilógiát, de ekkor még az első szinkronos verziókat sugározta. Később, a 2000-es évek elején a csatorna már az új szinkronokkal is bemutatta a három részt. A keresztapa trilógia DVD-kiadása a 2000-es évek közepe táján még teljes egészében feliratozva jelent meg, pár évvel később az InterCom Zrt. aztán kiadta a szinkronos változatokat.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, petofilive.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2020.03.24