Ha elfárad, viheti

Scherer Péter főszereplésével készül vígjáték

rohonyi-gabor-scherer-peter

Ha elfárad, viheti címmel fantasy elemekkel dúsított, egyedi vígjáték készül egy népszerű, de ihlethiányos írónak – Scherer Péter (a képen jobbra) alakításában – és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.

A Nemzeti Filmintézet 405 millió forintos támogatásával készülő vígjáték parádés szereposztású: a főszereplő Scherer Péter mellett Kovács Patrícia, Thuróczy Szabolcs, Bata Éva, Elek Ferenc, Mucsi Zoltán és Básti Juli lesz látható. A forgatás májusban kezdődik Budapesten, és a közönség a tervek szerint jövőre láthatja a filmet a mozikban.

A Ha elfárad, viheti Rohonyi Gábor (a képen balra) rendezésében készül, akinek legutóbbi, M. Kiss Csabával közösen rendezett filmjét, a Brazilokat több mint 74 ezren látták a hazai mozikban. „Ami igazán lelkesít ebben a történetben, hogy a humor mögött dráma rejlik, és a dráma a humor mögé bújva hat az érzelmekre. Azért nézünk és csinálunk filmeket, hogy érzelmeket szabadítsunk fel magunkban és a közönségben. Erre a forgatókönyv gazdagon teremt lehetőségeket, a kihívás számomra az, hogy sikerüljön működésbe hoznunk a benne rejlő energiákat, és azok magukkal ragadjanak. Remek stáb és erős szereposztás segíti, hogy ez ne csak „fantasy” legyen.”

A film a szülővé válásról szól. Arról, hogy miképp lesz egy gyermektelen emberből felelősséggel tartozó, másokról gondoskodni képes felnőtt – hangsúlyosan az apa szemszögéből megközelítve. Hisz a férfi a fogantatás pillanatától a gyermek megszületéséig legjobb esetben is csak csendestárs tud lenni. Ha nagyon alázatos, kifesti a gyerekszobát, vesz új babaszéket, miközben időről időre beszél az anya hasában cseperedő ismeretlenhez. A nő viszont a saját testén, testében érzi a változást. Aztán egy szép napon, bumm, mintha bőröndből rántanák elő, az ember kezébe nyomnak egy gyermeket, hogy mostantól te vagy az ő apja, fel kell nevelned, gondoskodnod róla, ne úgy fogd, vigyázz a kutacsára, vágd el azt a zsinórt! De a férfi nem ebben a pillanatban válik apává, hiába lesz gyermeke. Ekkor indul el egy nagyon kalandos úton, amely a gyermek megismeréséig és saját értékrendjének átformálódásáig tart, míg valóban össze nem csiszolódik kapcsolatuk apa-gyermek viszonnyá. És ez nem mindenkinek ugyanannyi idő.

A vígjáték operatőre Szatmári Péter lesz, aki olyan nagy sikerű filmeket fényképezett az elmúlt években, mint a Kincsem és A viszkis. A producerek Major István (Liza, a rókatündér, Aurora Borealis), Geszti Péter (BÚÉK, Kalózok), Ditz Edit (BÚÉK, Folyékony arany) és Roskó Péter, társrendező-forgatókönyvírója Vékes Csaba (Hetedik alabárdos). A főszereplő kisfiú megtalálására országos castingot indított a produkció Geszti Péter, Scherer Péter és Rohonyi Gábor részvételével.

Scherer Péter fotó: Sárosi Zoltán
Forrás: Nemzeti Filmintézet, Kubik Elvira Iroda

2020.03.10