Győri Tavaszi Fesztivál 2020 – sajtótájékoztató

SzaSzi írása

tavaszi-fesztival-sajtotaj

Csalhatatlanul itt a tavasz, s ezt már nem csak a természet, az időjárás jelzi számunkra. A pezsgés kulturális téren is beindult, a Győri Tavaszi Fesztivál rendezősége színes programkínálattal készül a szezonra. A programok részleteiről február 20-án délelőtt sajtótájékoztató keretében hallhattunk bővebben.

A szervezők szándéka az idén sem más, mint az intézmények összefogásával, az önkormányzat támogatásával olyan rendezvények megvalósítása, amelyek kulturális csemegét jelentenek a gyerekeknek, családoknak, felnőtteknek egyaránt, illetve amelyek tovább színezik a város gazdag kulturális kínálatát.

Győr összművészeti fesztiválja március 15-én a hivatalos városi ünnepséggel veszi kezdetét, ahol a hagyományos koszorúzás, felvonulás és műsor mellett a Karzat Színház 1848-as hangulatot megidéző szituációs játékai várják az érdeklődőket – ajánlotta a sajtó figyelmébe dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A március 31-ig tartó, műfaji sokszínűséggel jellemezhető fesztivál programjait Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kínálta. Szinte minden napra jut valamilyen izgalmas esemény, amelyekből itt csak néhányat említünk. Virtuóz darabokkal mutatja be hangszere sokoldalúságát Babicsek Bernát Tabányi-díjas harmonikás. Családi beatbox (szájdob) színházzal érkezik Fekete János, Jammal, aki bámulatos módon képes utánozni a mindennapi élet hangjait, és erről a sajtó képviselőit is percek alatt meggyőzte. Bemutatkozik az új arculattal, új szerkesztőséggel megjelenő győri irodalmi folyóirat, a Műhely is. A Spontárlat egy különleges, alkotós, kötetlen beszélgetős kiállításra, interaktív „street gallery”-re invitál. A Budapest Jazz Orchestra koncertjén Pásztor Annával, Tóth Verával, Vitáris Ivánnal muzsikál együtt, Grecsó Krisztián és Szabó Balázs pedig egy rendhagyó, felolvasós-zenés est erejéig lépnek egy színpadra. Az opera mindenkié – ígéri Dinnyés Dániel, Göttinger Pál és operaénekeseinek csapata pedig izgalmas, helyenként humoros módon kalauzolják az Operabeavató vendégeit a műfaj élvezhető és igenis érthető világába. Visszatérő vendég Győrben a Preludio Trió, akik a tavalyi telt házas koncert után új műsorral érkeznek. Nápolyba és Velencébe repítenek bennünket a zene szárnyán a magyar koncertlátogatók körében is ismert és kedvelt tenor, Domenico Menini közreműködésével.

tavaszi-fesztival-sajtotaj

Szent Patrik napjához kapcsolódóan Ír-magyar napokat rendez az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a Generációk Háza, amelynek alapját a több mint háromszáz éves kulturális kapcsolatot erősítő győri Könnyező Szűzanya-kegykép adja. A napot előadások, kiállítás, kézműves foglalkozás, ír sütemények árusítása teszik tartalmassá, az estét a M.É.Z. együttes muzsikája és táncháza zárja.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők: Csukás István zenés mesejátékát vagy Sárkányölő Sebestyén történetét láthatják. A húsvét közeledtével a Generációk Háza újra megrendezi A hímes tojás napját, amelyre az ország különböző vidékeiről érkeznek mesterek, népművészek, hogy megmutathassák a tájegységükre jellemző díszített tojásokat. A vásárlás, nézelődés mellett a vállalkozó kedvűek számos technikát ki is próbálhatnak.

Eddig csak a vendégelőadókról szóltunk, pedig a hazai művészeket is láthatjuk a színpadon. Kerecsényi Éva és Mohácsi Attila győri kötődésű művészek lemezbemutatója koncertjén „érzések és sugallatok” hallhatók a szerelem jegyében. Különleges művészi élményt kínál Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója: a Győri Nemzeti Színház kórusával arra készülnek, hogy március 26-án este (18 órakor!) élőben kísérjék Milos Forman 8 Oscar-díjat elnyert Amadeus című filmjét. Kuriózum az is, hogy az esten a zenekart egy hölgy, Jessica Cottis dirigálja.

A városunkba látogatók számos tematikus városnéző séta közül is választhatnak.

A részletes programról a Győri Művészeti és Fesztiválközpont honlapján olvashatnak.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2020.02.21