Herend ölelésében – Kiállítás herendi porcelánokból a Triangulum Galériában

Vas Balázs képriportja

herend-oleleseben

Január 17. óta tekinthető meg a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) a Herend ölelésében című, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontja által közösen szervezett kiállítás, amelynek védnöke dr. Veres András győri megyéspüspök.

A közel 400, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyak között először láthatók például az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai. A kiállított tárgyak négy teremben kaptak helyet: az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be, a negyedik teremben pedig egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal látható. Az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetők.

A kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák között látható egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztál, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányér, egy pate sur pate technikával készült, 20. század eleji váza, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porszóró is.

A kiállítás március 8-ig tekinthető meg, minden nap 10-től 18 óráig. A belépőjegyek 500, illetve 300 forintba (diák, nyugdíjas) kerülnek.

Fotók: Vas Balázs

2020.02.21