A szív labirintusában – Költői portré versekkel és dalokkal

Hangraforgó Klub a győri könyvtárban

hangraforgo-klub-mirtse-zuzsa

A verséneklők számára mindig izgalmas találkozást jelentenek azok az alkalmak, amikor a költő jelen lehet az előadáson, és közvetlenül reflektálhat saját műveinek interpretálására. Ilyen pillanatoknak lehetett szem- és fültanúja a február 7-i Hangraforgó Klub közönsége a győri könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében, Mirtse Zsuzsa alkotói műhelyébe nyerve betekintést.

Mirtse Zsuzsa sokoldalú szerzőként van jelen a kortárs irodalomban. Prózai kötetek, mese- és verseskönyvek születtek a keze alatt, emellett szerkesztőként, kritikai rovatvezetőként is dolgozik. Ahogy önéletrajzában fogalmaz, „…írtam mindig mindenre, ami a kezem ügyébe került: kavicsra, papírra, ablaküvegre, ujjal, tintával, színes ceruzával; leginkább verseket, novellákat, meséket, majd az idők során rájöttem, hogy igazából mindegy is, hogy mi a műfaj – írni öröm.

A klubban – meglepetésvendégként – dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató vallatta alkotásról, alkotói módszereiről, szokásairól, arról, hogy milyen titkokat rejt a legutóbbi verseskötetének címében megnevezett kamra (Sötétkamra – előhívott versek, 2013), s hogyan találja meg újra és újra a továbbvezető utat a szív labirintusában. Zsuzsát hálás dolog kérdezni: szívesen és színesen mesélt a versek „hátországáról”, gyerekkori élményeiről, örömeiről, bánatairól. De szó esett legújabb könyvéről, a felnőtteknek szóló meséket tartalmazó Tizenhárom bűvös tükör című kötetről is, melyet a győri közönség az őszi 19. Győri Könyvszalonon vehetett először a kezébe.

A beszélgetést keretbe foglalta a zene. A műsor első felében január-februári évfordulós költők versei szólaltak meg a Hangraforgó előadásában: Ady Endre, Nagy László, Oláh András, Csoóri Sándor, Kalász László szép sorai hangzottak el, majd Mirtse Zsuzsa-dalok következtek, melyek alkalmat adtak arra is, hogy néhány gondolat erejéig a vers és zene kapcsolatáról, a dal létrejöttének folyamatáról valljanak a zenészek. A szép számban összegyűlt hallgatóság az igazi klub-törzsközönségnek kijáró első előadás, azaz ősbemutató élményével gazdagodhatott ezen az estén.

F. Sipos Bea
Fotók: Bögi Tamás (3., 6-7., 16-17., 21-22., 25., 27. kép) és Molnár György (1-2., 4-5., 8-15., 18-20., 23-24., 26. kép)

2020.02.12