Bodies 2.0 ‒ A bennünk rejlő univerzum

Kiállítás az emberi testről a budapesti Bálnában

bodies-2-0-budapest-balna

2020. február végén Budapesten, a Bálna (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) mintegy 1500 négyzetméterén ‒ 2008 és 2018 után ‒ új Bodies kiállítás nyílik. A Bodies 2.0 ‒ A bennünk rejlő univerzum című tárlat valódi, egykor élő emberi testeket és szerveket mutat be, abból a célból, hogy a látogatók megértsék saját testük működését, így felértékelődjön egészségük megőrzése is. A kiállítás május 31-ig lesz látható.

Az eddigi kiállításoktól eltérve más megközelítésből, eddig soha nem látott testeken keresztül mutatja meg a látogatóknak, hogy mennyire bonyolult és tökéletes az emberi szervezet. A kiállítás részletesen feltárja testünk felépítését és egyediségének lenyűgöző nagyszerűségét.

A Bodies 2.0 – A bennünk rejlő univerzum egy tudományos, oktató kiállítás, amely mintegy 200 preparált szervet és egész testet mutat be az érdeklődőknek, amelyeket ún. plasztinációs eljárással őriztek meg az utókor számára. Ez egy viszonylag új tartósítási módszer, amely a testből a vizet és a lipideket elvonja, majd folyékony műanyaggal helyettesíti, amely megszilárdulása után egy tartós anatómiai mintát formál. A folyamat mikroszkopikus szinten képes sértetlenül megőrizni a test legfinomabb, legtörékenyebb szövetét is. A plasztináció hiteles preparátumokat eredményez, amelyek vizsgálata, tanulmányozása egyszerű, így rengeteg titkot, fel nem tárt információt, adatot tudhatunk meg a szervezetünkről. Mindezt érthetően, a mobilunkra ingyenesen letölthető, többnyelvű audio guide applikáción keresztül, illetve a kiállítás területén dolgozó orvostanhallgatók segítségével.

A kiállítás betekint a bőrünk alá, feltárja testünk felépítését, rávilágít az egyedi összetettségre. A látogatók az egyedülálló, impozáns környezetben testközelből létesíthetnek kapcsolatot az emberi preparátumokkal, ezáltal belelátnak saját szervezetük működésébe is. A Bodies 2.0 megismerteti mindazokat a szerveket, amelyek a gondolkodásért, a légzésért, a mozgásért felelősek, valamint bemutatja a vérkeringés „autópályáit”, amely a motort folyamatosan mozgásban tartja. Továbbá megismerhetjük az emberi testet kutató tudományágak történetét is, érzékletesen szemléltetve, hogy az emberiség Galen anatómia vázlatai óta hova jutott a saját testének megismerésével kapcsolatban.

A kiállításon egy moziteremben vetített dokumentumfilm is segít a látogatókat bevezetni a saját testük eddig ismeretlen világába. A kiállítás melletti VR teremben további tematikus videókat és játékokat ismerhetünk meg, illetve a tárlathoz kapcsolódik egy speciális greenbox fotósarok és ajándékshop is.

Kubik Elvira Iroda

2020.02.06