A szerelem arcai – Jakub Józef Orliński új szólóalbuma

Fodor Anett írása

jakub-jozef-orlinski-facce-d-amore

Jakub Józef Orliński Varsóban született, huszonkilenc éves lengyel operaénekes. A kontratenor, fiatal kora ellenére, számos tekintélyes díjat mondhat magáénak. Többek közt 2019 októberében megkapta a Gramophone év fiatal művésze díját.

A nemzetközi zenei életbe és a köztudatba való hirtelen berobbanását azonban egy interneten sugárzott műsornak köszönheti. 2017 nyarán Orliński és zongorakísérője strandpapucsban és rövidnadrágban jelentek meg a France Musique csatorna online műsorában. A fiatal művész állítása szerint úgy tudták, hogy rádiófelvételen vannak. Későn közölték velük, hogy élő adás részesei, így átöltözni már nem volt idejük. Ruházatuk ellenére – vagy talán annak is köszönhetően – a videó, amelyen Vivaldi Vedrò con mio diletto című művét adják elő, hatalmas siker a mai napig. Nézettsége töretlenül ível felfelé. Mára már megközelíti az ötmilliót.

2019 novemberében Facce d’Amore (A szerelem arcai) címmel megjelent Orliński második szólóalbuma Az áriák a barokk korszak 85 évét ölelik át. A tizennyolc mű közül nyolc rögzítése világpremier, mivel hanghordozóra Orliński előtt még soha senki nem énekelte fel.

Händel, Cavalli, Alessandro Scarlatti művei mellett kevésbé ismert zeneszerzők (Orlandini, Predieri, Matteis) alkotásai is felvételre kerültek. A szerelem soha el nem évülő örökzöldként – évszázadtól függetlenül – érdekes témaként szolgál(t) a művészek számára. Orliński új albumán rendhagyó módon nemcsak a szerelem szépségeit, hanem annak árnyoldalát, a férfiember gyötrelmeit, kínszenvedéseit is szeretné bemutatni.

Orliński magas énektechnikai tudásának, stílusérzékének, hangja hihetetlen sokszínűségének, rendkívülien jó színészi adottságainak köszönhetően tökéletes stílusban és formában közvetíti a barokk zeneszerzők műveit. Hangja hajlékony és könnyed, a barokk díszítések eszményiek. A hosszan kitartott hangok soha nem unalmasak.

Itt kell pár szót szólni a fiatal énekes minden rezzenését követő, Maxim Emelyanichev vezette Il Pomo d’Oro zenekarról, melynek tagjai egytől egyig kiváló barokk muzsikusok. A zenekar nagyhírű koncerttermek rendszeres vendége. Nem véletlenül, hisz a barokk zene mesteri tolmácsolói, stílusuk megkérdőjelezhetetlenül autentikus.

Kedvencem az albumon lévő áriák közül a mély érzelmekkel teli Pena tiranna, Händel Amadigi di Gaula (1715) című operájából. Ehhez egy huszonegyedik századi környezetben megrendezett videó is készült, melyet a Warner Classics csatorna osztott meg a világhálón. A nézettség itt is rekordot döntött: alig több mint két hónap alatt félmilliószor voltak rá kíváncsiak.

Amadigi (Nagy Károly legendás harcosa), szerelme Oriana, a varázslónő Melissa és az ifjú Dardano egy bonyolult szerelmi négyszög részesei. Utóbbi mindent megtesz Oriana kegyeiért. Még arra is képes, hogy Melissa segítségével Amadigivé változzék, s Orianát így próbálja meg elcsábítani. (A videó itt nézhető meg.)

Orliński divatlapok modelljeként és breaktáncosként is megállta a helyét. Több táncverseny díjazottjaként úgy nyilatkozott, hogy mivel a rendezők kedvelik az akrobatikus képességgel megáldott művészeket, tánctudását néhány zenei produkciójában bemutathatta. Álma a „hip-hopera”, egy olyan produkció, amelyben mind az opera, mind a breaktánc jelen van. Így szeretné népszerűsíteni a barokk opera műfaját – különösen a fiatalok körében.

Szurkolok neki.

Fodor Anett

2020.01.27