Hasadt Gyöngyszem – Kisfaludy Zsófia monodrámája

Bári Edit írása

hasadt-gyongyszem

Kisfaludy Zsófia színművésznő diplomamunkája a Hasadt Gyöngyszem című zenés monodráma, melynek már a címe is asszociációra sarkallja az embert. Daniel Keyes Az ötödik Sally című regénye alapján Varga Lóránt és Kisfaludy Zsófia alkalmazta színpadra ezt a mélyen elgondolkodtató, erőteljes darabot.

Keyes regényeiben gyakorta jelenik meg a mentális, pszichés betegséggel vagy akár fogyatékkal élő ember (Virágot Algernonnak, Szép álmokat, Billy!, Billy Milligan háborúi), akinek viselkedése, sorsa és életminősége messze eltér a társadalom által elfogadott normáktól. A tudathasadás, skizofrénia, borderline személyiségzavar, fóbiák, depresszió napjainkban sajnos egyre gyakrabban előforduló betegségek, melyekkel a környezet legtöbbször nem is tud és talán nem is akar mit kezdeni – pedig a segítség és az őszinte odafigyelés mind a megelőzésben, mind a kezelésben nagyon fontos szerepet játszik.

Kisfaludy Zsófia a Hasadt Gyöngyszem című produkcióval a mentális betegségekre szeretné felhívni a figyelmet, azok megelőzésére, kialakulásuk okaira és kezelésükre, miközben bepillantást enged egy olyan életbe, ahol a környezet vagy család által elszenvedett bántalmazások, abúzusok miatt védekező mechanizmusként alakul ki a tudathasadás. Az előadás után Füzes Nóra moderátor, viselkedéselemző és Diósi Karola pszichológus közreműködésével feldolgozó beszélgetés keretében van lehetőségük a nézőknek kérdezni a betegségekről, a látottakról és a produkcióról.

Hasadt Gyöngyszem, azaz Sally Porter – a sokarcú nő – egy rendkívül ritka mentális betegségben, az úgynevezett disszociatív identitászavarban szenved. Gyakran „elveszti” az időt, nem tudja, miért van ott, ahol van, és egyáltalán hogyan került oda, miért vádolják lopással, ki fest képeket a lakásában. Egy öngyilkossági kísérlet után találkozik dr. Ash pszichiáterrel, aki szembesíti az igazsággal, miszerint több különböző személyiség lakozik benne. A félénk, visszahúzódó Sally-ben tehát további négy „alszemélyiség” éldegél boldog békétlenségben. Külön nevük is van, és egymástól teljesen eltérő jellemvonásokkal rendelkeznek. Bella az érzéki csábító csodás énekhanggal, Nola intelligens, okos, Derry tele van jóindulattal, Jinx pedig a szélsőséges tettekre is kész agresszivitás. Dr. Ash és Sally közös feladata, hogy ezeket, a gyerekkorban átélt traumák hatására lehasadt, és külön életre kelt személyiségdarabokat összerakja, és visszaillessze a helyükre. Ha ez sikerrel jár, megismerhetjük Sally igazi, szeretetre méltó egyéniségét, egy valódi gyöngyszemet, aki mindennél jobban szeretne „normális” életet élni.

A Kisfaludy Zsófia rendezésében és előadásában színre vitt dráma egy rendkívül szépen összedolgozott és felépített alkotás óriási színészi teljesítménnyel. Éles váltásokban jelennek meg a különböző egyéniségek, fanyar, kesernyés, ironikus humorral, miközben a néző számára kikristályosodnak azok a sokkoló események, amelyek a betegség kialakulásához vezettek. A felcsendülő dalok Kisfaludy Zsófia zongorajátékával és csodaszép hangjával nagymértékben hozzájárulnak az előadás dinamikájához. A fiatal művész a színjátszás és a színpadi lét remeklését produkálja, uralja a színpadot, ahol szinte pillanatok alatt válik csábítóvá, visszahúzódóvá, közönségessé, intellektuálissá, jóindulatúvá vagy épp agresszívvé.

Nehéz és merész vállalkozás a színdarab keretében megjelenő tudathasadás prezentálása, egyrészt, mert maga az alaptéma is embert próbáló, másrészt pedig elképesztő színészi teljesítményt igényel. A Hasadt Gyöngyszem egy szívvel-lélekkel létrehozott és előadott zseniális produkció, amely ráadásul arra is rávilágít, hogy a legreménytelenebb helyzetekből is van kiút. Szívből reméljük, hogy Kisfaludy Zsófia monodrámája Budapest után Győrben is látható lesz majd.

A Hasadt Gyöngyszem színpadra állításában mentor-rendezőként Radó Denise, dalszövegíróként és asszisztensként Libor Laura, egyéb munkálatokban pedig Nemes Richárd, Szekeres László, Abdai Bálint vett részt. A látvány- és plakáttervet Mónus Tímea készítette.

Bári Edit
Fotók: kulisszak.hu

2020.01.23