Hova utazzunk télen?

tmoni összeállítása napsütötte tájakról

fuerteventura

Sokan vannak, akik rosszul tűrik a hideget, a sötétséget és a szürkeséget – nekik biztosan jót tesz néhány nap melegebb vidéken. De még azok, akik imádják a telet, egy idő után talán ők is egy kicsit több színre, fényre, napsütésre vágynak, esetleg pár olyan napra, amikor nem kell kabátot venni. Mindehhez nem kell feltétlenül messzi és drága egzotikus tájakra utaznunk – Európa közelében is nyaralhatunk télen.

Fuerteventura

A Kanári-szigetcsoport második legnagyobb tagja. Kevésbé kiépült, kevesebb látnivalót tartogat, mint Tenerife vagy Gran Canaria, de kevesebb a turista is, közelebb van Afrikához, és itt vannak a legjobb strandok. Csendes vagy sportos nyaralásra tökéletesen alkalmas. Amit érdemes felkeresni: Playa de la Concha (El Cotillo-nál), Playa de Sotavento, Corralejo, Caleta de Fuste, Los Lobos, Costa Calma.

tenerife

Tenerife

A Kanári-szigetek legnagyobbika, az örök tavasz szigete. Évente 5 millió turista keresi fel. Strandolni, sportolni, bulizni egyaránt alkalmas hely, és látnivaló is akad bőven: a Teide Nemzeti Park, a Barranco de Masca szurdokvölgye, a Loro Park, a Siam Park, a Sárkányfa, a Los Gigantes, a fekete homokos tengerpart, Puerto de la Cruz, Santa Cruz.

gran-canaria

Gran Canaria

A Kanári-szigetek névadó tagja, „kis kontinensnek” is hívják hihetetlen változatosságú természeti szépségei miatt. Itt van sivatagi homokdűne, kanyon, hegyek, öböl és persze napfényes tengerpart egyaránt. A strandoláson és napfürdőzésen kívül azonban a sziget kulturális értékei is megérnek egy utazást, hiszen az év szinte minden hetén történik valami, elkerülhetetlen, hogy az ember bele ne keveredjen valami utcai ünneplő forgatagba. Legismertebb üdülőhelye Playa del Ingles, ahol szórakozási és bevásárlási lehetőségek a Kasbah, Jumbo és Cita központokban vannak. A sziget fővárosa Las Palmas, amely a nagyvárosi életet a nyaralással szívesen kombináló utazóknak ajánlott.

04-malta

Málta

Itt nincs annyira meleg, mint a Kanári-szigeteken, de még a leghidegebb hónapokban is 15-20 fok körüli a hőmérséklet. Strandolásra nem igazán alkalmas, de napsütés és kellemes időjárás van, elfelejthetjük a telet. Ráadásul nincs annyi turista, mint nyáron, és az árak is barátságosabbak. Málta amilyen kicsi, épp olyan gazdag látnivalókban. Több mint 7000 éves történelme, építészeti és kulturális emlékei nem okoznak csalódást az ide utazóknak: Valletta, Comino, a megalitikus templomok, a Blue Grotto, a Ħal Saflieni-i hipogeum, a Ramla-öböl, a Mdina, Rabat, és még lehetne folytatni a felsorolást.

sziciliaEtna

Szicília

Máltához hasonlóan Szicília – a Földközi-tenger legnagyobb szigete – se a strandolók úti célja, sokkal inkább azoké, akik kulináris kalandokat keresnek, illetve nyugodt körülmények között, kellemes időben szeretnék felfedezni a sziget látnivalóit: Palermo (Teatro Massimo, székesegyház, Palazzo dei Normanni), Val de Noto, Etna, Agrigento, Valle dei Templi (Templomok völgye), Villa Romana del Casale, Siracusa, Pantalica nekropolisza, Taormina.

ciprus

Ciprus

Dél-Európa legnapfényesebb helye, üdülőhelyein kiváló szórakozási lehetőségek vannak, történelmi emlékekben gazdag, és remek kirándulási lehetőségeket, kulináris élvezeteket, valamint kulturális programokat kínál az utazóknak. Az ország „görög területén” euró a fizetőeszköz, a török területen a török líra. Amit érdemes megnézni: Troodos-hegység, Páfosz (Adonisz fürdője, a középkori, bizánci eredetű erőd, római mozaikok, Aphrodité sziklája), tengeri barlangok, Kykkos kolostor, Szent Hilarion kastély, Protarasz, Larnaca, Hirokitía.

balear-szigetekMenorca

Baleár-szigetek

A spanyol Baleár-szigetek télen még élvezhetőbbek, mint nyáron, hiszen nincs a turisták tömege, ráadásul kedvezőbbek az árak is. Ibiza fantasztikus tájait és képeslapra illő városkáit ilyenkor lehet a legjobban kiélvezni, a kulturális helyszínekben gazdag Mallorca is csendesebb és olcsóbb a téli szezonban. A kevésbé népszerű Menorca a természet rajongóinak, a túrázóknak, Formentera szigete pedig a teljes magányra vágyóknak tökéletes úti cél.

madeira

Madeira

A Portugáliához tartozó, de annak partjaitól csaknem ezer kilométerre, délnyugatra fekvő szigeten télen is gyönyörű, tavaszias idő van, és rengeteg a lehetőség a szórakozásra, kikapcsolódásra: borkóstolás, delfin- és bálnales, trópusi kertek, lávamedencék. A sziget fővárosa, Funchal egyedi látványt nyújt meredek hegyoldalakba épült házaival, melyekből lélegzetelállító kilátás nyílik. Madeira a nyugalmas, konszolidált pihenés, a könnyed kirándulások, sétálgatások helyszíne, és persze a romantikus nyaralásé. Akik strandolni szeretnének, akik pörgésre, bulizásra vágynak, azok válasszanak más úti célt maguknak. Itt egy különleges, nagyon egyedi hangulatú világban találja magát az ember, azoknak való, akik tudják értékelni az egyszerű, harmonikus természeti szépségeket és a stresszmentes kikapcsolódást.

malaga

Malaga

Malaga, Európa legdélebbre fekvő nagyvárosa sokszínű úti cél, mindenkinek tud nyújtani valamit, hiszen van tenger, napfény, csodálatos kilátás, hihetetlen óváros római kori és mór emlékekkel, botanikus kert és piac, ahol minden van, ami szem-szájnak ingere. Amit érdemes megnézni: a 11. századi La Alcazaba, Castillo de Gibralfaro, római színház, Picasso háza, katedrális, Calle Marqués de Larios, Centre Pompidou Malaga.

torok-rivieraAntalya

Török riviéra

A török riviéra az ókori görög és római időkből fennmaradt emlékek, valamint a kirándulásra csábító természet miatt ideális célpont a téli nyaralást keresők számára. Különösképpen Antalya, Belek, Lara és Side várja temérdek programlehetőséggel és kényelmes wellness szállodákkal a pihenésre és kikapcsolódásra éhezőket. Alanya és Side némileg olcsóbb, mint Belek és Lara.

algarve

Algarve

Algarve egyre felkapottabb téli úti cél, mely enyhe éghajlatának köszönhető, valamint annak, hogy Portugália legmenőbb tengerpartját mondhatja magáénak (annyira még nem divatos, mint a spanyol Marbella, melynek árai meghaladják az átlagember lehetőségeit, ezért nem is szerepel ebben az ajánlóban). A természet szerelmesei felkereshetik a vízeséseket a Monchique-hegységben és a Ria Formosa Nemzeti Parkot, az aktív pihenést kedvelők számos sportolási lehetőséget találhatnak, még golfozni is lehet. Meglátogatásra érdemes városok: Tavira, Faro és Lagos. Aki bulizni szeretne, annak ott van Albufeira.

kretaHania

Kréta

Kréta a legnagyobb és a legdélibb görög sziget, igazi mediterrán csoda, de ha télen utazunk ide, az nem a strandolásról fog szólni, hanem a felfedezésről kellemes tavaszi időben. Kínál nyugalmat és mozgalmasságot is, hiszen van ókori múltja, mitológiai háttere, van városi élet (pl. Agios Nikolaos), vannak egzotikus hegyi falvak, a bulizós fiataloknak pedig ott van Hersonissos. Ami megtekintésre érdemes: Heraklion (régészeti múzeum, erőd), Knossos palota, Samaria-szurdok, Leprások szigete, Chania, Rethymno, Vai tengerpart, Lassithi fennsík, Hania.

tmoni

Forrás: Utazómajom, bestofcafe.hu, invia.hu, Wikipédia, repjegy.hu, Origo, Utikritika.hu, La femme, Világutazó

A képek a Wikimedia Commons (2-4., 6. és 8-11. kép), a Pixabay (5., 7. és 12. kép), valamint a Flickr (1. kép) szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével az alábbi linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép, 9. kép, 10. kép, 11. kép, 12. kép.

2020.01.08