Végtelen energia

Musical Nikola Tesla életéről

nikola-tesla-vegtelen-energia

2020. február 28-án mutatják be a RaM Colosseumban (1133 Budapest, Kárpát u. 23.) a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musical szuperprodukciót. A TBG Production kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darabja amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.

A Nikola Tesla – Végtelen energia című kétórás musical a ma rendelkezésre álló legkorszerűbb showtechnikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely lenyűgöz és elkápráztat, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életéhez és a tizenkilencedik század hangulatához. Az előadás bemutatja az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot, ami Smiljantól Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara vízeséséig tartott.

nikola-tesla-vegtelen-energia

A darab létrehozásában a szakma hazai kiválóságai vesznek részt. A dalokat az Artisjus és Fonogram díjas Sebestyén Áron jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért Müller Péter Sziámi felel. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze, a vizuális látványvilágot a Forward Production csapata, a jelmezek egyedi stílusát pedig Kiss Márk neve fémjelzi. A musical rendezője Radó Denise, kreatív ötletgazdája Vona Tibor.

Müller Péter Sziámi, a darab dalszövegírója, dramaturgja kiemelte: „Egressy Zoltán barátom megkeresett azzal, hogy egy musicalen dolgozik, és szeretné, ha én írnám bele a dalszöveget, és közreműködnék dramaturgként. Mikor kiderült, hogy mi a téma, majdnem hanyatt estem, mert addigra már Tesla-ügyben mindent elolvastam, amit lehetett. Úgy gondolom, ez egy sorsszerű találkozás volt. Olyan társaságban találtam magam, akikkel éreztem, hogy jó lesz együtt dolgozni: nagy lendülettel és jó szakértelemmel láttunk neki a dolgoknak. Amin pedig ugye nekem mint dalszövegírónak az életem múlik, az a zeneszerző. A fiatal generációból érkező, hipermodern és jó stílusérzékkel rendelkező Sebestyén Áront ismerhettem meg. A magyaroknak egyrészt kifejezetten érdekes lehet egy olyan – személyes történetében és lelkületében izgalmas – embernek a története, akiről egy, ebben a pillanatban is úttörőnek számító elektromos autót neveztek el. Másrészt azért is különösen érdekes, mert Tesla Kelet-Európában született és Magyarországon is dolgozott. A legjobb barátja, Szigeti Antal is magyar volt, aki szintén szerepel a darabban, és Tesla egyetlen ismert szerelmi próbálkozása is egy magyar lányhoz fűződött.

nikola-tesla-vegtelen-energia

Radó Denise, az előadás rendezője összefoglalta: „Nagyon szerencsés vagyok mint rendező, mert mára már a világirodalom legnagyobb musicaljeit színre vihettem az ország különböző színházaiban. Hihetetlen megtiszteltetés, hogy Vona Tibor felkért ennek a szuperprodukciónak a megálmodására. Különleges élmény, hogy egy új musical születésének pillanatától kezdve részt vehetek a munkában. Ráadásul ilyen remek alkotó csapat tagjaként. Nagy az izgalom mindannyiunkban, hogy olyan előadást hozzunk létre, ami időtálló, értékadó, különleges, profi legyen, hogy évtizedek múlva is emlékezzenek rá. Örök érvényű a darab mondanivalója, hiszen ha bízunk magunkban, ha hiszünk az álmainkban, bárhonnan is indulunk, bármit elérhetünk.

Janza Kata, a musical egyik főszereplője elmondta: „Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek ennek a szuperprodukciónak. Sok zenés darabban volt szerencsém játszani az elmúlt húsz évben, de azt mindig megérzi az ember, ha valami különleges van születőben. Szívből remélem, hogy maradandó slágerek születnek. A látványvilág egyedülálló, a koreográfia – nyugodtan állíthatom – világszínvonalú. Most már csak rajtunk, szólistákon múlik, hogy igazi szerelemmel vessük bele magunkat a Nikola Tesla – Végtelen energia című musicalbe.

nikola-tesla-vegtelen-energia

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje volt. Főként az ő felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak. A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, de horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később már világpolgárként elért Amerikába, ahol megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített – és akkor világcsodának számító – erőművét. Szakmai, emberi, baráti, szerelmi szállal erősen kötődött Magyarországhoz, ez remek alapot szolgáltat arra, hogy a TBG Production új szuperprodukciója témáját ennek a kiváló elmének szentelje.

A Nikola Tesla – Végtelen energia próbái január elején kezdődnek, kettős szereposztással:
• Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
• Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
• Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
• Edison: Szomor György / Lux Ádám / Egyházi Géza
• Westinghouse: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
• Duka Tesla/Sarah Bernardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
• Batchelor/Lenin: Pálfalvy Attila / Gerner Csaba

Fotók: TBG Production
Kubik Elvira Iroda

2020.01.06