Győri művészek Częstochowában


czestochowa-sacrum-jury

Lipovics János szobrászművész és Szabó Béla fotóművész alkotásai is szerepeltek a lengyelországi Częstochowában advent utolsó hetében megnyílt tárlaton.

Szeptemberben meghívás érkezett a győri székhelyű Art World Hungary Művészeti Egyesülethez Lengyelországból, hogy szeretettel fogadnának művészeket az első alkalommal megrendezendő Zlaty Potok-i plein air-re, amely a „Sacrum Jury” elnevezést viseli. Az egyesület két alkotója, Lipovics János szobrászművész és Szabó Béla fotóművész érdeklődését felkeltette a lehetőség, hogy a Częstochowa közelében lévő csodás vidéken alkosson egy hetet hat lengyel képzőművész társaságában. A szervezők mindent megtettek az alkotás nyugalmának biztosítására. Örömmel fogadták a magyar szobrászművész felajánlását, hogy az általa alkalmazott ősi japán raku technikával megismerteti a helyi művészeti iskola növendékeit.

Az itt készült alkotásokból karácsony előtt nyílt meg a kiállítás a fő támogató ŚODR Częstochowa székházában. A művésztelep alkotásai az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok Jasna Gorai kolostorában, a Lengyelország legnagyobb kegyhelyén lévő művészeti gyűjteményben kerülnek tavasszal végleges elhelyezésre.

Szöveg és képek: Szabó Béla

2020.01.04