291

A királynő tánca

Mythos Coco a Soproni Petőfi Színházban

mythos-coco

Az örök, páratlanul elegáns nő, Coco Chanel titokzatos legendája, életének mítosza, egy asszony illata elevenedik meg a tánc nyelvén Mythos Coco címmel látványos, nagyszabású produkcióban a St. Pölten-i Europaballett előadásában, Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező irányításával február 26-án és 27-én este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban.

A világ egyetlen divattervezőjeként, a parfümök királynőjeként Coco Chanel bekerült a Time – 100 Persons of the Century listájára, amely az évszázad legmeghatározóbb neveiből állt. Olyan sztárok mellett szerepelt, mint Louis Armstrong, Charlie Chaplin, The Beatles, Marlon Brando, Le Corbusier és Bob Dylan. Minden idők egyik legnagyobb hatású divattervezője, megelőzve korát, stílusával utat mutatott a hölgyeknek, megteremtve a szépség, az elegancia, az egyediség utánozhatatlan egységét és hatását. Ruháit, kalapjait imádták Európában, de Amerikában is. Parfümje gazdagságot hozott számára, nevét szerencseszámáról, az ötösről kapta. Nem meglepő, hogy az illatot ötödik hó ötödikén mutatta be a nagyközönségnek. Coco Chanel szenvedélyes, viharos szerelmeket sem nélkülöző kalandos életéről könyv készült, történetét musicalben is megörökítették. Katharine Heburn játszotta egy ideig a főszerepet. Legendája már életében kialakult, amely követi őt halála után is.

mythos-cocoA tánc nyelvén most nem kisebb koreográfus mutatja be, ő hogyan látja Coco Chanel életét, állomásait, sorsát, lelkének fordulópontjait a színpadon, mint a világhírű, számtalan elismerést begyűjtött Peter Breuer, a műfaj kinevezett professzora és nagy nemzetközi egyénisége. A Sopron Balett és St. Pölten-i Europaballett között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően érkezik most az osztrák fél a legújabb produkciójával Sopronba.

A St. Pölten-i Europaballett rangos, szakmailag jegyzett műhely. Az együttesben több mint tíz nemzet táncosai dolgoznak, turnéznak, fesztiválokon lépnek fel a világ számos pontján. Most pedig Mythos Coco címmel soproni premiert tartanak februárban. Nem is akármilyen alkotó irányításával. Peter Breuer azon kevés német származású balett táncosok egyike, aki nemzetközi mércével is kiemelkedő karriert futott be. A hatvanas évek kezdetétől mértékadó formálója volt a német tánc területének, koreográfusokat inspirált, példaképévé vált az őt követő generációknak. Nemzetközi szólista karrierje a London Festival Balett tagjaként indult útjára 1973-ban, de mellette egyidejűleg tagja volt a düsseldorfi, berlini, müncheni balettegyütteseknek is. A világ számos pontján turnézott. Később az American Ballet Theatreben és a milánói Ballett des Teatro alla Scalaban táncolt.

A világsztár művész visszavonulása után a Bajor Állami Operában, a Rajnai Német Operában, a Berlini Állami Operában és a Budapesti Állami Operában állított színpadra koreográfiákat. A kilencvenes évek elején a salzburgi Tartományi Színház Balett igazgatója és koreográfusa lett. Ebben az időszakban az Orpheus és Eurydike és a Peer Gynt is szerepelt a munkái között. Olyan ősbemutatók fűződnek a nevéhez, mint a Medea, Bolero, Tschaikowsky, Marilyn. Majd 2014-ben a saját forgatókönyve alapján a Hattyúk Tavát, a Diótörőt, vagy éppen a Mythos Cocot álmodta színpadra.

Peter Breuer mint a Salzburg Balett vezetője mára – 25 év után – művészeti tanácsadó szerepkörbe vonult vissza, de a színházi világban továbbra is koreográfusi munkák fémjelzik a nevét. Életútja pedig a továbbiakban beteljesedett egy társulattal, melyre a legsikeresebb koreográfiáit szabta: a nemzetközi összetételű St. Pölten-i Europaballettból Michael Fichtenbaum vezetésével megalapította a Breuer Ballett Salzburgot.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2020.01.03