Az Agrippina című opera ősbemutatója – Ezen a napon történt

Ősze Mária írása

nero-es-agrippina

310 évvel ezelőtt, 1709. december 26-án mutatták be a velencei Teatro San Giovanni Grisostomoban Georg Friedrich Händel (1685-1759) Agrippina című háromfelvonásos operáját, amelynek olasz nyelvű szövegkönyvét Vincenzo Grimani (1655-1710) kardinális és diplomata írta Cornelius Tacitus és Caius Suetonius Tranquillus művei alapján. Története az ókori Rómában játszódik Kr. u. 50 körül. Habár szereplői történelmi figurák (Agrippina, Nero, Poppea, Claudius - az első kettő a képen), ebben a formában mégis fikció.

Hosszú pályafutása során ez volt az egyetlen olyan operája Händelnek, amelynek librettója kifejezetten neki készült, sőt ez az egyike a legjobb szövegkönyveknek, amelyeket valaha megzenésített. Grimani ötletesen és szellemesen kidolgozott művére jellemző a pontos karakterábrázolás, a cselekmény szálainak okos összekapcsolása a barokkra oly jellemző boldog befejezés érdekében, a komikus elemek elegyítése a nagyszabású és a komoly részekkel. Händel Nápolyban komponálta operáját, állítólag három hét alatt készült el a partitúrával, tehette ezt úgy, hogy a 48 számból 41-t korábbi oratóriumából és kantátáiból vett és dolgozott át.

Az Agrippina az ősbemutató közönségének tagjaira olyan nagy hatást gyakorolt, hogy „a színház majdnem minden szünetben zengett a Viva il caro Sassone! (Éljen a szeretett Szászunk!) kiáltásoktól”. A publikum jól fogadta „a francia stílusú, kétrészes nyitánnyal induló operát, amely negyven áriát tartalmazott, ezek közül harmincegyet a teljes zenekar kísért – ami ugyancsak eltért a tradíciótól”. A karneváli szezonban végül – a korban szokatlan módon – összesen 27 alkalommal játszották az Agrippinát.

Az ősbemutatón Észak-Itália legjelentősebb énekesei léptek színpadra: a címszerepet Margherita Durastani olasz szoprán-mezzoszoprán énekelte, akit néhány előadáson pedig Elena Croce váltott. Claudio-t Antonio Francesco Carli olasz basszus, Poppeat Diamante Maria Scarabelli olasz szoprán, Ottone-t az alt énekesnő, Francesca Maria Vanini-Boschi, Nerone-t a szoprán kasztrált énekes Valeriano Pellegrini.

Händel 1706 és 1710 között tartózkodott Itáliában, Agrippina című operájának zenéje az ott szerzett tapasztalatait tükrözi. A mindössze 24 éves Händel számára ennek az operának az óriási és rendkívüli sikere jelentette az igazi áttörést, továbbá általa nemzetközi hírnevet is szerzett.

Ősze Mária

Felhasznált irodalom: Opera képes enciklopédia összeáll. Stanley Sadie; wikipedia; Matthew Boyden: Az opera kézikönyve; Harenberg Opernführer; The new Grove dictionary of Opera;

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.12.26