Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában


ed-sheeran

Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában az eladási példányszámokat nyilvántartó Official Charts Company (OCC) szerint. A 28 éves brit énekes-szerzőnek 12 kislemeze és albuma került a sikerlista élére 2010 és 2019 között, több, mint bármely más előadónak az országban – írta a BBC hírportálja.

Az évtized egy másik rekordja is az övé: mind a kislemezek, mind az albumok listáját ő vezette a legtöbbször, összesen 79 héten. Shape of You című dala a 2010-es évek legnagyobb slágere lett, több mint 4,5 millió példányt adtak el belőle és 14 hetet töltött a sikerlista élén. Az énekes dalait 4,6 milliárdszor streamelték az Egyesült Királyságban.

Edward Christopher „Ed” Sheeran (Hebden Bridge, 1991. február 17.) háromszoros Grammy-díjas angol énekes, dalszövegíró. A suffolki Framlinghamben nevelkedett, majd 2008-ban Londonba költözött, hogy zenei karriert építsen. 2011 elején kiadott egy független középlemezt No. 5 Collaborations Project címmel, amelyre felfigyelt Elton John és Jamie Foxx is. Ekkor szerződött le az Asylum Recordshoz. A debütáló albuma, a + („plus”), amely a The A Team című és a Lego House című kislemezeket is tartalmazza, ötszörös platinalemez lett az Egyesült Királyságban. 2012-ben két Brit-díjat kapott mint a legjobb brit férfi zenész, illetve mint a legjobb új brit előadó. A The A Team Ivor Novello-díjat nyert mint a legjobb dal zeneileg és szövegileg.

Sheeran 2012-ben kezdett ismertté válni az Egyesült Államokban. Vendégszerepet kapott Taylor Swift negyedik nagylemezén, a Reden, és dalokat írt a One Directionnek. A 2013-as Grammy-díjátadón a The A Team című dalt az év dalának jelölték, és Sheeran elő is adta a dalt Elton Johnnal együtt. 2014-ben a legjobb új előadónak járó Grammy-díjra jelölték. A második albuma, a x („multiply”) világszerte 2014. június 23-án jelent meg. Harmadik albuma, a ÷ („divide”) 2017 márciusában került a lemezboltokba.

Forrás: MTI, wikipédia

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A felhasznált szöveg a wikipedia.hu – magyar wikipedia szabad licencű tartalmából származik, mely Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc alá tartozik, így szabadon felhasználható. A felhasznált szöveg pontos szócikke itt található.

2019.12.29