''Funky Ass Christmas'' ‒ A 24 legjobb karácsonyi funk-soul dal


aloe-blacc-funky-ass-christmas

Azt, hogy karácsonyi témában nemcsak unalomig ismert popdalok és Las Vegas-i showénekesek évente kiadott közhelyparádéi léteznek, az utóbbi években számos válogatáslemez és újító produkció bemutatta. Így most a csillogó öltönyök, utánozhatatlan tánclépések, húzós groove-ok és persze a kimagasló énekhangok világába indulunk a 24 legjobb dalt keresve.

24. James Brown – Hey America (1970, King Records)

„Hey America! It’s Christmas Time” – énekli a soul-keresztapja 1970-ben megjelent albumának címadó dalában. A „show-business legkeményebben dolgozó embere” még karácsonykor sem pihen, a témában született 37 dalával – leszámítva a hivatásos ünnepi énekeseket – garantáltan övé az első hely az ilyen típusú kiadványok sorában. James Brown gyakori vendég volt a Fehér Házban, az Egyesült Államok négy elnöke is fogadta. De az általa nagyra tartott Amerika nem volt mindig kedves vele, egy ostoba fegyveres fenyegetőzés után évekre börtönben találta magát, hiába segített korábban Martin Luther King Jr. meggyilkolásakor lecsillapítani egy koncertjén a forrongó afrikai-amerikai tömeget. Mert, ahogy az akkori alelnök fogalmazott: „Aki képes lecsillapítani egy lázadást, az ki is tud robbantani egyet.”

23. Gary Walker – Santa’s Got a Brand New Bag (1965, Jin Records)

Nemcsak „papának” lehet új táskája, ez a kiváltság a télapónak is kijár. Gary Walker louisianai soul énekes James Brown kultikus slágere előtt tiszteleg ezzel az eredetileg 1965-ben megjelent feldolgozással, amit ha vinylen szeretnénk birtokolni, akkor egy újranyomásáért is minimum 40-50 eurót kell leszurkolnunk. Cserébe garantáltan beindít minden karácsonyi funk-estet!

22. William Bell – Every Day Will Be Like Holiday (1968, Stax)

A Stax Records veterán William Bell szerzeménye a klasszikus karácsonyi-dal receptet követi, ötvözi a két alapvető témát, a szerelmet és az ünnepet, de mindezt olyan jó arányérzékkel teszi, hogy még ezért a kicsit sem újító hozzáállásért sem tudunk haragudni rá. Egyébként is, ki haragszik a soul énekesekre? (Erre a költői kérdésre egyébként könnyen megkereshetjük a választ az énekes legsikeresebb dalában, a címe: Trying To Love Two.)

21. Kandace Springs – (Everybody’s Waitin For) The Man With The Bag (2017, Capitol)

A fantasztikus hangú zongorista énekesnő Kandace-nek eddig összesen két albuma jelent meg, mindkettőt a legendás Blue Note tartotta érdemesnek a kiadásra. A két nagylemez közt énekelte szalagra a The Man With The Bag című, igazán hangulatos slow-jam darabot, természetesen karácsonyi hangulatban. Ez a két és fél perc arra pontosan elég, hogy az említett Soul Eyes és az Indigo című vinyleket eddig nem birtoklók a havat taposva azonnal rohanjanak a kedvenc lemezboltjukba, vagy legalább lekapják a kesztyűjüket, és kattintsanak a Spotify-on.

20. Laura Vane & The Vipertones – Christmas Day with Me (2015, Unique)

A karácsonyi válogatáslemez olyan kategória, amelyhez évről évre szívesen nyúlnak a kiadók. Az eredmény akkor lesz több az átlagosnál, ha különleges tematika szerint válogatnak a készítők, vagy ha egy olyan label nyúl ehhez az eszközhöz, akitől nem feltétlenül várnánk. A német Unique Records az utóbbiak közé tartozik, a funkot és soult gyakran breakbeattel vegyítő kiadó legnagyobb dobása eddig a The Frank Popp Ensemble volt, de a művészeik karácsonyi dalai csokorban is emlékezetes hallgatnivalót jelentenek.

19. The Salem Travelers – A Letter For Christmas (1968, Checker)

A The Salem Travelers-nek sok vallási témájú dala, sőt komplett lemeze is van, de az A Letter For Christmas nem ezek közé tartozik, és három évvel Marvin Gaye korszakalkotó politikailag- és szociálisan tudatos mesterműve, a What’s Going On előtt megjelentetni egy soul dalt, ami egy testvérháborúból írt levelére épül, bizony újítónak számított, főleg egy karácsonyi válogatáson.

18. Smokey Robinson & The Miracles – Jingle Bells (1970, Tamla)

The Season For Miracles címmel Smokey Robinson a The Miracles élén egy teljes lemezt szentelt az ünnepi időszaknak, amelynek magasan a Jingle Bells a legerősebb pillanata. A borítón családtagjaik körében szolidan vigyorogva ülnek a zenészek a fa körül, és be kell vallanunk, az album nagyobbik felét hallgatva maximum ez a fajta tevékenység végezhető.

17. Otis Redding – White Christmas (1968, ATCO)

Otis Redding fantasztikus énekhangját 1968 októberében préselték hét inches vinylre, miközben azt a White Christmast énekli, amit korábban már többek közt Frank Sinatra is. Mr. Redding pedig még egy a szokásosnál kevesebb teret hagyó témában – a karácsonyi dal témakörben – is bizonyítja, milyen egyedi és kimagasló énekese ennek az érának.

16. Donny Hathaway – This Christmas (1970, ATCO)

Donny Hathaway dala, ha nem ebben a témában íródik, simán beférne mondjuk Tarantino Jackie Brown soundtrackjére. Pam Grier remek dalokra autózik abban a 97-es filmben – ami véletlenül épp az év karácsonyán került a mozikba –, de a Delfonics mellé – akikről még egy rövid beszélgetés is elhangzik a történetben – Donny Hathaway-t és az ő fúvósait is bármikor el tudom képzelni.

15. Gregory Porter – The Christmas Song (2017, Blue Note)

Gregory Porter legutóbbi Nat King Cole feldolgozáslemezének záródalában a Spike Lee filmek állandó zeneszerzője, Terence Blanchard játszik trombitán. Ezeknél a neveknél többet talán felesleges is leírni ahhoz, hogy valaki tudja, mennyire minőségi vokális jazz produkcióra számíthat. Annyit azonban még mindenképp meg kell említeni, hogy közel 40 fős zenekarral, sokszoros Grammy-díjas karmesterrel készült a Nat King Cole & Me, a Blue Note jelenlegi talán legsikeresebb előadója, és a tavaly újra díjesővel jutalmazott fúvós barátja pedig csupán néhány nap különbséggel, mindketten feléptek Budapesten.

14. Stevie Wonder – What Christmas Means To Me (1967, Tamla)

Someday At Christmas címmel Stevie Wonder egy teljes albumot szentelt 1967-ben a karácsonyi időszaknak. Ennek vannak gyengébben sikerült pillanatai is, mint mikor latin tudását csillogtatva elénekli az Ave Maria-t, és vannak erős darabok, mint a What Christmas Means To Me, amit tavaly John Legend dolgozott fel, Stevie Wonder pedig szájharmonika játékkal járult hozzá a 2018-as változathoz.

13. Nate Dogg – Be Thankful (1996, Death Row)

Arra kevesen fogadtak volna, hogy a nyíltan szociopata Suge Knight vezette Death Row Records hip-hop label karácsonyi albumot jelentet meg. De ők ezt a fogadást ugyanúgy elvesztették volna, mint az egykori profi football játékos Suge a gyilkossági perét tavaly, így 28 évre vonult rács mögé. Ezt Snoop Dogg és Warren G gyerekkori barátja, minden explicit g-funk dallamok királya, Nate Dogg már nem érhette meg, de a Christmas On Death Row még mindig érdekes hallgatnivaló, különösen a Be Thankful.

12. Soul Saints Orchestra – Santas Got A Bag Of Soul (1994, Hotpie & Candy)

A Tramp Records, ez a német funk kiadó jelentette meg a The Qualitons első nagylemezét is 2010-ben, és számos ritka kislemez mellett karácsonyi témában is tudtak igazán nagyot dobni. Az In The Christmas Groove már borítóját tekintve is zseniális, mikor James Brown klasszikusának, az In The Jungle Groove-nak téliesített változatát nyújtja, az afro Mikulás lába alatt egy fém lemezes kofferrel. De nemcsak a külső, hanem a beső tartalom is kimagasló, többek közt olyan ritka raw-funk témákkal, mint a Santas Got A Bag Of Soul.

11. Charles Brown – Merry Christmas, Baby (1977, Big Town)

Egy kevésbé ismert, viszont magával ragadó jazz-dal a Merry Christmas, Baby, ami egy szintén karácsonyi témájú számmal, a Please Come Home For Christmas-szel együtt jelent meg kislemezen.

10. DeRobert & The Half-Thruths – Christmas Kisses (2012, G.E.D. Soul Records)

DeRobert és az általa vezetett „féligazságok” talán egy kicsit későn érkeztek meg a neo-soul, funk szcénába, és az igazi nagy hullámról – amikor még a Universal Mayer Hawthorne-ból is megpróbált A-listás világsztárt faragni – lekéstek. Ennek ellenére megérdemelt ez az előkelő hely a listán, mert a Christmas Kisses egy fülbemászó, jól felépített igazi karácsonyi kedvenc.

9. John Legend – No Place Like Home (2018, Columbia)

A Legendary Christmas címmel John Legend nemcsak egy teljes ünnepi albumot szállított idén a karácsonyfa alá, hanem egy tv-showt is az NBC-nek, ahol bájos feleségével Chrissy-vel nevetgélnek az ötvenes-hatvanas évek negédes, jóléti Amerikájának stílusában. Ha kötekedni szeretnék, azt mondanám, hogy 2018-ban egy ilyen tematikára felépíteni egy tv-műsort hiba, ráadásul ez az említett időszak az afrikai-amerikaiak jelentős részének sokkal inkább szólt a polgárjogi mozgalom születéséről, a kirekesztő törvények felszámolásáról, mintsem a kirakati, kertvárosi jólétről. Másfelől a lemez produceri oldala, hála a mögötte álló Raphael Saadiq-nak – aki sem szóló lemezeivel, sem a Lucy Pearllel, sem a Tony Toni Tone-nal nem hibázott soha – kimagasló. Olyannyira az, hogy gyakran úgy érzem, John Legend nem is tudja tartani vele a szintet, és több dalban az éneke mintha ugyanazt a negédességet, tettetést hordozná, mint a tv-műsora, és ezért nagyon kár.

8. Aretha Franklin – Christmas Ain’t Christmas (Without The One You Love) (2008, DMI)

A zenészvilág tavalyi egyik legnagyobb vesztesége biztosan Aretha Franklin. A soul igazi királynőjét rengeteg dolog miatt lehet méltatni, legyen szó protest-songról (Respect), tökéletes szerelmes dalról (I Say a Little Prayer), vagy mindenkit megmozgató, legendás funkról (Rocksteady). Mindezek mellett kitűnő zenei kísérettel a karácsonyi lemez kategóriájában is sikerült maradandót alkotnia. A This Christmas, Aretha tíz évvel ezelőtt készült, de hála a vinyl-revival-nek, már csillogó fekete (és piros) korongon is a kezünkbe foghatjuk.

7. Clarence Carter – Back Door Santa (1968, Atlantic)

Clarence Carter télapója nem a kéményen, hanem a hátsó bejáraton át érkezik az őt váró türelmetlen hölgyekhez, akiknek számos karácsonyi és kicsit sem karácsonyi meglepetést tartogat. A szexuális felhanggal rendelkező karácsonyi dalok halmaza olyan kicsi, hogy ezzel az 1968-as felvétellel rögtön a top10-be katapultálta magát Mr. Backdoor Santa.

6. Eartha Kitt – Santa Baby (1953, RCA Victor)

Oké, ez egy jazz-pop dal az ötvenes évekből, nem olyan erős groovera épülő funk, mint a hetedik helyen álló Backdoor Santa, de a szexuális felhang itt is megvan, csak épp a várakozó másik oldalról közelítjük meg a történetet. A Santa Baby-t feldolgozta az évek során Madonna, Kylie Minogue, Taylor Swift, legutóbb pedig Ariana Grande. Eartha Kitt és a szexualitás kapcsán pedig biztosan sokaknak beugrik emlékezetes filmszerepe a Bumerángban, ahol túlfűtött korosodó milliomosként zaklatta Eddie Murphy-t.

5. The Jackson 5 – Santa Claus is Coming To Town (1970, Motown)

A Barry Gordy vezette Motown Records sikere sokak szerint abban rejlett, hogy a fekete Amerikát minden korábbinál csillogóbbnak, vonzóbbnak állította be. Ennek elérésében olyan szupersztárok voltak a segítségére, mint Diana Ross, Marvin Gaye, Stevie Wonder vagy épp a fiatal Michael Jackson. Állítólag a cseppet sem gyengekezű kiadó-mogul már első alkalommal tudta, mikor hallotta énekelni, hogy Michael óriási tehetség, és ahhoz sem férhet kétség, hogy ennek a dalnak a lista élmezőnyében van a helye.

4. Destiny’s Child – 8 Days of Christmas (2001, Columbia)

Bár a lista címe soul, funk dalokat ígér, de néhány jazz mellett egy r&b dal is bele kell, hogy férjen Beyonce, Kelly és Michelle hármasától. Főleg akkor, ha egy olyan dalról van szó, amelyben olyan erős sorok hangzanak el, mint: „Karácsony másnapján az én bébimtől megkaptam egy CLK Mercedes kulcsát”. A megmosolyogtató szöveg alatt azonban olyan beat fut, ami az egyik legpartiképesebb karácsonyi dallá teszi az 8 Days of Christmast.

3. Sharon Jones & The Dap-Kings – Ain’t No Chimneys in the Projects (2015, Daptone)

A neo-soul hullám zászlóshajója, a Daptone Records abból a pénzből épült fel, amit a tulajdonos zenészek Amy Winehouse Back to Black lemezén végzett munkájukért kaptak. A kiadó legnagyobb sztárja az igazi soul-királynő Sharon Jones volt zenekara, a The Dap-Kings élén. Hallhattuk dalát George Clooney film főcímeként (Up in the Air), 2015-ben pedig egy teljes albumot szentelt az ünnepi hangulatnak It’s A Holiday Soul Party címmel. Mikor az énekesnő a megjelenés után nem sokkal a rákkal való küzdelem közben kórházba került, maga Barack Obama írt neki levelet, hogy reméli, hamarosan újra vendégül láthatja a Fehér Házban. Erre azonban 2016-ban bekövetkezett halála miatt már nem kerülhetett sor.

2. James Brown – Santa Claus Go Straight To The Ghetto (1968, King)

James Brown akkora keresztapja volt a soul műfajának, és megalkotója a funknak, hogy még a Mikulásnak is utasításokat adhatott a karácsonyi dalában. 1968-ban nemcsak a piros ruhás ajándékosztó útirányát lőtte be, de még azt is hozzátette: „Mondd, hogy James Brown küldött!”. Ő maga pedig Mikulásnak öltözve nemcsak lemezborítókon, de például a Jet magazin címlapján is pózolt.

1. Aloe Blacc – I Can’t Wait for Christmas (2018, Aloe Blacc)

Azt, hogy Aloe Blacc és zenekara, a Grand Scheme bármit képes első osztályúan eljátszani, legyen szó funkról, soulról vagy épp Bob Marley feldolgozásról, tavaly Veszprémben is hallhattuk. Miért épp a karácsonyi dalok lennének kivételek? A 2018 december elején megjelent Christmas Funk kapcsán már az artworkért jár egy óriási plusz pont, utána pedig jön a még kellemesebb meglepetés, hogy a tíz számos lemez, szemben a karácsonyi albumok 99.9%-ával végig egyenletesen erős és minőségi funkot és soult kínál. Aloe Blacc mindig is híres volt az őszinteségéről, és ez itt sincs másként, az átlagos ünnepi daloknál szélesebb a témaválaszték, elég, ha csak cikkünk címadójára, a „Funky Ass Christmas”-re gondolunk. Az pedig, hogy mindezt saját finanszírozásban jelentette meg, többek közt piros/fehér vinylen, végképp kalapemelésre késztet a projekt előtt, így abszolút megérdemelt az első hely!

+1. Aloe Blacc – Last Christmas (2018, Aloe Blacc)

A Last Christmas ugyanúgy hozzátartozik a karácsony előtti időszakhoz, mint mondjuk a Reszkessetek, betörők vagy Mariah Carey hangja, ahogy azt énekli, „All I want for Christmas is youuu”. Ezt kár lenne tagadni, minden évben kiváncsian várom, meddig sikerül megúszni, hogy egy plázában vagy egy autózás alkalmával valamelyik rádióban végre szembejöjjön George Michaelék ultimate karácsonyi dala. Hála Aloe Blacc-nek és az igazán erős karácsonyi funk-lemez megteremtésére történő törekvésének, már van azonban olyan változata, amit kimondottan várok, hogy ugyanazokon a helyeken végre visszaköszönjön. Erős szinti-téma, kis csavar a vokál dallamban, és pont annyival karakteresebb groove, mint az eredetiben, hogy egy jobb karácsonyi partin simán berántja a táncparkettre az open bártól lelkes kollégákat.

Boros Gábor
Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.12.26