Leszállt az ég dicső királya ‒ Betlehemes játék a Vaskakas Bábszínházban

Bári Edit írása

leszallt-az-eg-dicso-kiralya

Az adventi időszak egyik legszebb, legszínesebb népi játéka és hagyománya a betlehemezés. Az ünnepi hangulatot megragadva Leszállt az ég dicső királya címmel már látható a Vaskakas Bábszínházban egy rendkívül látványos és vidám betlehemes játék Horváth Márk kidolgozásában és előadásában.

Ilyenkor decemberben a betlehemezők házilag készített, templom alakú betlehemmel jártak házról házra, hogy elmeséljék a Kis Jézus születésének történetet. Országonként és tájegységenként is eltértek azonban a betlehemezési szokások, így volt, ahol a paradicsom-, a csillagozó-, a szálláskereső- vagy éppen a pásztorjátékot részesítették előnyben.

A betlehemezés napjainkban is az egyik legnépszerűbb karácsonyi misztériumjáték, jóllehet ma már nemcsak a templomok falai közt, vagy éppen házról házra járva adják elő, hanem nagyon sok esetben művészi szintre emelve akár színházi produkcióként is megállja a helyét. Ez persze önkéntelenül is adja magát, hiszen a játéknak két fő formáját ismerjük: az élő szereplős és a bábokkal előadott, bábtáncoltató betlehemezést.

Na de – mint tudjunk – a művészek olyan emberek, akik hajlamosak időről időre újragondolni tradíciókat, hagyományokat, népszokásokat, és teljesen új nézőpontból megközelíteni azokat. A Leszállt az ég dicső királya című játék koncepciójának kidolgozója, szövegkönyvírója, kivitelezője, tervezője, rendezője és előadója a Vaskakas Bábszínház fiatal, sokoldalú, tehetséges művésze, Horváth Márk. Munkáját Nagy Orsolya dramaturg, Tarr Bernadett zeneszerző és Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas koreográfus segítette.

Ebből máris sejthető, hogy egy nagyon eredeti, mégis hagyományokhoz hű, tradíciók mentén mesélő produkciót láthatunk, amely ötvözi az élő szereplős és bábtáncoltató betlehemezést, illetve magának a betlehemezésnek a különböző motívumait is. Mindjárt a paradicsomjátékkal kezdődik, amely a bűnbeesést meséli el, de megjelenik a csillagozó-, szálláskereső- és pásztorjáték is, mindez vegyítve tánccal – természetesen néptánccal – és dallal.

Rendkívül színes, látványos és vidám Horváth Márk játéka, aminek még különleges varázsa, hogy mondanivalóját ízes, régies magyarsággal prezentálja. 50 perc szórakoztató, tanulságos hagyomány, és még azt is megtudhatjuk, „hogyan kel a nap keleten”. Érdekfeszítően és nagyon-nagyon mulatságosan mutatja be „az emberiség nagy vándorlását Názáretből Betlehembe”, amikor az „Úristen megnyújtotta a béke jobbot, és az emberek el is fogadták”.

Humor az előadásban, mély gondolatok a szavakban. Horváth Márk produkciója több szempontból is magas színvonalú. Bemutatja a népi értékeket szokásokban és ízes beszédben egyaránt, rávilágít a tanulságokra, mindezt fűszerezi fergeteges színészi játékkal, tánccal, énekkel és adomákkal.

Leszállt az ég dicső királya, leszállt egy csöndes éjszakán
jászolban fekszik rongy ruhában,
aki a mennyet alkotá.
Légy üdvözölve, szent karácsony,
mert földre hoztad az eget,
ím elmúlik a bűn homálya,
hisz te az üdvöt hirdeted.

A Vaskakas Bábszínház betlehemes játékát a Széchenyi téren is bemutatja december 20-án, délután 3 órakor.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.12.16