Víz alatt, vízben, levegőben

Hadtörténeti kiállítás a győri könyvtár József Attila Művelődési Házában

viz-alatt-vizben-levegoben-kiallitas

November 20-án nyílt meg a győri könyvtár József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.). a Víz alatt, vízben, levegőben című, Géber Gábor hagyományőrző és Menyhárt Áron hadtörténeti gyűjteményéből összeállított kiállítás, amely december 20-ig tekinthető meg.

A gyűjtemény a tengeri- és légiflották világából mutat be fényképeket és modelleket. A légierő születésének – mondhatni – nulladik órája köszön vissza a tárlókból: láthatunk fel-, illetve leszálló légi járműveket, háborús roncsokat, hatalmas gőz hadihajók füstölgő kéményeit, de nem maradt ki a gyűjteményből a hadi szerkezeteket kezelő személyzet sem. Helyet kaptak továbbá írásos dokumentumok, rekvizitumok a nagy világégésből, mely az emberiség első totális háborújának bizonyult döbbenetes személyi és anyagi veszteségeket hagyva maga után.

A képeken megjelenő háborús monstrumok ‒ paradox módon ‒ a „boldog békeidőknek” mondott XIX. század utolsó évtizedeinek szülöttei, amikor a technikai-ipari fejlődés addig elképzelhetetlen gyors ütemre váltott. Mind a támadó, mind pedig a védelmi fegyverzet soha nem látott tökéletesedését hozta a kor: az eredmény a frontok beragadásában öltött testet, meghiúsítva számos stratégiai elképzelést, így nyúlt meg végzetesen a rövidre tervezett háború.

Megtekintve a gyűjteményt, elismeréssel adózhatunk Géber Gábornak, a dokumentumok összegyűjtőjének és nyilvánosságra hozójának: minél több emlékeztető kell, hogy az embereket elriassza a felelőtlen háborús kalandoktól, s a tudomány vívmányainak békés célok szolgálatába állítására ösztönözzön.

A kiállítás 2019. december 20-ig, hétköznap 10.00 és 16.30 óra között tekinthető meg.

Csiszár Antal
Fotók: Bárány Zsolt

2019.12.02