A Rolling Stones felvette Get Yer Ya-Yaʼs Out! című live albumát – ZENE a napon

Szilvási Krisztián írása

the-rolling-stones-get-yer-ya-yas-out

Nevezhetjük egyfajta mérföldkőnek is a stúdiókörülmények hangzásvilágához szokott zenehallgatás terén, hiszen az első live album volt a zene történetében, amelynek sikerült elérnie a Number 1 helyezést az Egyesült Királyságban: a The Rolling Stones 1969. november 27-én vette fel Get Yer Ya-Yaʼs Out! című live albumát a New York-i Madison Square Gardenben. A közönség soraiban pedig ott rajongott Jimi Hendrix is, aki éppen ezen a napon ünnepelte 27. (és sajnos egyben utolsó) születésnapját.

A Get Yer Ya-Yaʼs Out!: The Rolling Stones in Concert amúgy már a második élő Stones-korong volt, 1970. szeptember 4-én jelent meg a Decca Records égisze alatt a Brit-szigeten, a London Records gondozásában pedig az USA-ban. 1969 novemberében rögzítették New Yorkban és Baltimore-ban, éppen a Let It Bleed album megjelenése előtt.

A The Rolling Stones amerikai turnéja 1969 november-decemberében zajlott Terry Reid, B.B. King (akit némely fellépéseken Chuck Berry helyettesített), valamint Ike és Tina Turner részvételével. Ez volt az első tour, ahol a júliusban elhunyt Brian Jones helyén Mick Taylor játszott gitáron, és ez volt az utolsó turné, amelyen a Stones „egyedül” ‒ maga a banda a társalapító és billentyűs Ian Stewarttal – szerepelt, vendégzenészek nélkül.

A kiadáshoz az albumot november 27-én (egy fellépés) és 28-án (két fellépés) rögzítették a New York-i Madison Square Gardenben a Love in Vain című dal kivételével (azt még egy nappal korábban Baltimore-ban). A lemez címe egyébként az 1928-1940 között aktív amerikai blues gitáros és énekes, Blind Boy Fuller Get Your Yas Yas Out dalából származik: a szöveg valahogy úgy szólt, hogy „el kell hagynod a házam ma reggel, ne kelljen kihajítanom a cickóidat az ajtón” ‒ a „yas yas”, amely a Stones-nál „Ya-Ya”, szexuális szleng kifejezés, a női melleket jelenti. A zenekar dobosa, Charlie Watts az album borítóján egy olyan pólóban is szerepel, amelyen mellek láthatók. A David Bailey által készített fotót egy Bob Dylan dal, a Visions of Johanna egyik sora inspirálta („Ékszerek és távcsövek lógnak egy szamár fejéről”). A banda később elmondta, hogy eredetileg elefántot akartak a képre, de aztán mégis szamárban egyeztek ki. Watts pedig elárulta, hogy saját gardróbja (benne a női kebles pólóval) és Mick Jagger csíkos kalapja volt akkoriban a szokásos színpadi ruházatuk.

A Get Yer Ya-Yaʼs Out! album végül döntően pozitív ítéleteket kapott, sok más akkori, élő felvételeket tartalmazó koronggal szemben. Lester Bangs kritikus szerint „kétségtelenül minden idők legjobb rock koncertje, melyet valaha rögzítettek”, és több nívós rangsor is a legkiválóbb lemezek között emlegeti a zenetörténetben. Nem csoda, hogy 2002-ben ismét megjelent újrakevert változatban, 2009-ben pedig további kiadatlan dalokkal került a boltokba (szintén B.B King, valamint Ike és Tina Turner nyitányával) DVD- és egy 56 oldalas füzetmelléklettel.

Szilvási Krisztián

Forrás: calendar.songfacts.com, wikipedia.org

2019.11.27