Detrekő váránál se keressünk magyar feliratot


detreko-var

Dobornyáról akkor most utazzunk el a Kis Kárpátokba, Detrekőre, már csak a „D” kezdőbetű miatt is. A 419 méteres hegygerincre még IV. Béla méltatlan fia, V. István építtetett várat, ahol aztán a későbbiekben a Balassák fontos nyomdát is működtettek.

Az úgy volt, hogy már a második honalapítónak, IV. Bélának is meggyűlt a baja az ambíciózus cseh királlyal, II. Ottokárral, aki minden irányban, így kárunkra is bővítette volna országát. Ezért aztán 1271-ben hadjáratot is vezetett a magyarok ellen, bevéve Dévényt és Pozsonyt, és elpusztítva több felvidéki várost. De aztán V. István vereséget mér rá, ki kell takarodnia, hogy két év múlva újra megpróbálja valóra váltani magyarországi terveit. Ekkor viszont már áll Detrekő vára, amit ezek szerint igencsak gyorsan felhúztak egy öregtorony köré. És e vár, no és a népe oly sikeresen akadályozza az ismét a Dunántúlt megcélzó Ottokárt, hogy az kénytelen Detrekő ostromával is foglalkozni. De elfoglalni nem tudja, sőt, megint csak vereséget szenved a magyar királytól, nagyhatalmi törekvéseinek aztán a morvamezei csatában, 1278 nyarán bekövetkező halála vet csak véget.

detreko-varValkai András Detrekő várában kinyomtatott munkáiból itt olvashat (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Detrekő viszont szilárdan ott áll a helyén, csak aztán a király helyett majd a 13. század végén előbb a Kőszegiek bírják, majd pedig Pozsonnyal együtt, III. András később hatalmaskodásai miatt elcsapott nádora, Csák Máté. Akinek halálával ismét királyi vár Detrekő, Zsigmond el is ajándékozza Stibor vajdának 1398-ban. A 15. században a Bazini és Szentgyörgyi grófoké, majd a család kihaltával a Fuggerek kezébe kerül. Tőlük vásárolja vissza jó pénzen I. Ferdinánd, aki aztán Balassa Menyhárdnak adományozza. A Balassák pedig valóságos rablóvárrá teszik, de az északra tartó kereskedők és utazók fosztogatása mellett azért arra is van idejük, hogy valamikor a század közepén nyomdát rendezzenek be a várban. Ide húzódik aztán Bornemissza Péter protestáns prédikátor, itt adja ki beszédeit és énekes könyvét is. Itt nyomják ki Báthory István fejedelem, majd király hivatalnokának, Valkai Andrásnak történelmi munkáját is.

malacka-varosMalacka városa is Pálffy birtok volt (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Detrekőt aztán Bethlen Gábor hadai veszik be, de ki is vonulnak innen, visszatérve Erdélybe. A várat és az uradalmat (Malacka városát és 25 falut) III. Ferdinándtól aztán Pálffy Pál nádor veszi meg, aki mindjárt modern ágyúbástyákkal is megerősíti Detrekőt. De nem akar a rideg falak között lakni a gróf úr, ezért négytornyú reneszánsz kastélyt emeltet a vár alá. A család nyugalmát aztán csak a kurucok zavarják meg, de Ocskay brigadéros csatát veszít Stahrenberggel szemben a falak alatt. Ami után Detrekő is újra a Pálffy grófoké lesz, és nem mellesleg el is veszti jelentőségét. Falai pusztulásnak indulnak, a grófoktól aztán 1945-ben a csehszlovák állam veszi át a birtokot. 1993 után pedig birtokosa a múltját kereső, kutató Szlovákia, Detrekőt ma Plavecký hradnak nevezik, magyar feliratot ne keressünk benne.

Címlapkép: A jelen állapot (slovakia.travel)

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2019.11.22