Boldog születésnapot, Mickey egér!

Nagy Mária írása

mickey-mouse

Napjainkban mindenhol találkozhatunk Mickey egérrel: bögrén, pólón, zoknin, hátizsákon és még ki tudja, hol. A marketing, a média még mindig tele van vele, felnőttek és gyerekek egyaránt szeretik. Pedig ki hitte volna, hogy Mickey egér már betöltötte a 90-et? Születésnapját november 18-án ünnepeljük, egy 1928-as vetítés óta.

A Disney-figurák közül Miki egér született meg elsőként. Kezdetben még gonoszként ábrázolták, de később megszelídült. Ub Iwerks animátor rajzolta meg a figurát, meglepő módon minden egy nyúllal kezdődött. 1927-ben Walt Disney megalkotta Oswald, a szerencsés nyúl karakterét, amelynek jogait a Universal birtokolta. Kerek, fehér fejével, gombszerű orrával, lógó füleivel a mosolygó Oswald rövid idő alatt népszerű lett, rendeltek is belőle egy sorozatot. Később aztán lerövidült a füle, átrendezték, átalakították, és így lett végül a nyúlból egér. Eredetileg Mortimernek hívták, de Disney felesége ezt ódivatúnak tartotta, és sok sok töprengés után született meg a Mickey Mouse név.

1928. szeptember 19-én mutatkozott be először a nagyközönségnek Plane Crazy című néma rajzfilmben. Két hónap múlva, november 18-án készült el az első szinkronizált rajzfilm, a Steamboat Willie, melynek főszereplője ugyancsak Miki egér volt – a New York-i Colony Színházban megtartott vetítés óta számítjuk ezt a dátumot a születésnapjának. Ez lett az első animáció, amely zenét és hangeffektusokat is tartalmazott. Később társakat is kapott Pluto, Minnie és Donald kacsa személyében. Mára Mickey egér az egyik leghíresebb a Disney rajzfilmek közül, szinte az USA szimbólumává vált. A világon gyakorlatilag minden gyermek és felnőtt ismeri.

1935-ben Fred Moore újraálmodta és átváltoztatta Mickey figuráját. Körte alakúvá formálta a törzsét, pupillát rajzolt a szemébe, fehér kesztyűket húzott a kezére, megrövidítette az orrát, hogy csinosabb legyen. Moore nevéhez fűződik egyébként az 1940-ben készült Fantázia című zenés film legemlékezetesebb részletének megalkotása is, a Mickey egér főszereplésével készült, Varázslótanonc című epizód. 1935-ben, a The Band Concert című kisfilmben mutatkozott Mickey először színesben, karmesterként.

Hosszú ideig, 1928 és 1946 között Walt Disney a saját hangját kölcsönözte Mickey egér figurájának. Őt Jimmy MacDonald váltotta, aki 1947 és 1977 között volt Mickey orgánuma, utána Wayne Allwine következett 1983 és 2009 között. Azóta az eredeti, angol hangja Bret Iwan. A magyar szinkronja 2019 januárjáig Rajkai Zoltán volt, őt Czető Roland váltotta (a lehetséges miértekről itt lehet bővebben tájékozódni).

Mickey egér 1978-ban, 50. születésnapján csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Ő volt filmtörténet első rajzfilmfigurája, aki ilyen megtiszteltetésben részesült. 2013-ban újból visszatért a képernyőre, a Disney filmstúdió rajzfilmsorozata, a Mickey egér játszótere népszerűsége napjainkban is töretlen. Nemcsak rajzfilmekben tűnt fel, 1983-ban a Mickey’s Christmas című rövid játékfilmben is láthattuk. Alakja divattervezők egész sorát ihlette meg: a Szex és New York egyik epizódjában Sarah Jessica Parker mellkasán feszült, később Minnie egér öltött haute couture-t, a Lanvin divatház egyik ruhakölteményét.

Azonban hiába múlt el Mickey egér már 90 éves is, számunkra – és remélhetőleg a következő generációk számára is – mindig örökifjú marad.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, behir.humagyarorszagom.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.11.18