Megújult a magyar muzeális könyvállomány online nyilvántartása


mkdny

Megújult a magyar muzeális könyvállomány online nyilvántartása, a rendszert az Országos Széchényi Könyvtárban mutatták be Budapesten. „Az új rendszer segítségével Magyarország teljes muzeális könyvgyűjteményét egyetlen felületen lehet rögzíteni és elérhetővé tenni” ‒ emelte ki Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója.

„A Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásának (MKDNy) megújítása régi adóssága a szakmának” ‒ fűzte hozzá a főigazgató, aki elmondta: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 10 milliárd forintot biztosít a nemzeti könyvtár informatikai fejlesztéseire. „A megújult nyilvántartás az első modulja a fejlesztés alatt álló Országos Könyvtári Platformnak (OKP), amely a tervek szerint egy komplex virtuális térben fogja egyesíti a magyar könyvtári intézmények rendszereit” ‒ hangsúlyozta Hammerstein Judit.

Az eseményen Lendvay Miklós, az OSZK informatikai igazgatója kiemelte: elkerülhetetlen a paradigmaváltás a könyvtári rendszerek üzemeltetésében, közös alapra kell helyezni a különböző könyvtári intézmények ma egymástól teljesen függetlenül működő online szolgáltatásit. Az OKP kialakítása ezt a célt szolgálja. Olyan 21. századi megoldást jelent, amely képes lesz követni a jövő informatikai változásait – fűzte hozzá.

A megújult Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásában jelenleg több mint 243 ezer rekord, köztük mintegy 230 ezer könyv, valamint zeneművek, időszaki kiadványok, térképek és vizuális anyagok kereshetőek. A megújult rendszer az Országos Széchenyi Könyvtár honlapjáról érhető el – mondta el a rendszert fejlesztő HerMész-Soft Kft. munkatársa, Seres Péter.

Forrás: MTI

2019.11.11