40 éves a Győri Balett

Fotókiállítás az Esterházy-palotában

gyori-balett-fotokiallitas

A ma már világszerte ismert és elismert Győri Balett a 2019. november 2-i 40. születésnapját egy olyan rendezvénysorozattal ünnepli, melynek első állomása október 30-án volt a győri Esterházy-palota földszinti kiállítóterében: fotókiállítás nyílt, melyen a balett eltelt négy évtizedének meghatározó pillanatait, jelentős eseményeit örökítették meg a kor sikeres fotósai, filmesei.

A kiállítóteret zsúfolásig megtöltő művészetkedvelők, barátok, ismerősök és nem utolsósorban egykori és jelenlegi balettművészek előtt Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a kiállított képek – melyekkel nemcsak a Győri Balett társulatát kívánják köszönteni, hanem az előadások meghatározó pillanatait megörökítő fotósokat is – művészien megőrzik a negyven év történetét az utókor számára.

Kiss János, a balett igazgatója a kezdetekre emlékezve a következőket mondta: „A mi történetünk egészen különleges: fiatalok voltunk, mertünk nagyot álmodni, és semmi más vágyunk nem volt, csupán meg akartuk váltani a világot, és örömöt akartunk szerezni az embereknek. És ez megadatott nekünk.

A továbbiakban az igazgató köszönetet mondott Győr városának, amiért az ideérkező ismeretlen fiatal társaságot egykor befogadták, majd Markó Iván távoztával ’91-ben ismét bizalmat szavaztak az egyesületnek és személyesen neki. Hogy megérdemelték, ezt hírnevük talán bizonyítja.

Megköszönte a fotósok munkáját is, melyekkel az óriási munkával létrehozott, de meg nem ismételhető, elröppenő művészi pillanatokat az utókor számára is megörökítették. Végül egy közös fotóra előszólította a jelenlévő egykori és jelenlegi társulat tagjait.

Az ünnepségen közreműködött Németh Csaba, a Győri Nemzeti Színház Zenekarának művésze (hegedűn), valamint Burai Zsolt, a Győri Filharmonikus Zenekar művésze (gitáron).

A kiállított fotók készítői: Ambrus László, Bánkuti András, Benkő Imre, Eifert János, Gergó András, Kanyó Béla, Laibl Balázs, Laposa Tibor, Matusz Károly, Németh Aliz, Németh Mihály, O. Jakócs Péter, Orosz Sándor, Pillák István, Smuck László, Szabó Béla, Weiland István. A fotók mellett kivetítőkön a balett híres előadásain megörökített videófelvételekből készített összeállítások is láthatóak voltak.

A kiállítás november 24-ig látogatható az Esterházy-palota nyitvatartási idejében.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.11.04