29. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt


29-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-verseny

Az innováció szerepe és feladata, hogy a tudományos eredményeket elvigye a gyakorlat irányába, ehhez a folyamathoz pedig szervesen kapcsolódik a tehetséggondozás is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón, ahol 29. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

Bódis József hozzátette, az esemény jelentőségét az adja, hogy a versenyben olyan programokat, ötleteket is bemutathatnak, amelyek a jövő technikai és ezáltal társadalmi képét is átalakíthatják. A világhódító magyar innovációk közül példaként a golyóstollat és a Rubik-kockát említette. Az államtitkár azonban arra is rámutatott, az innovációnak már az oktatásban is meg kell jelennie, ugyanis Bódis József szerint ugyanazzal a módszerrel, amellyel 100 évvel ezelőtt vagy akár egy évtizeddel ezelőtt fel lehetett készíteni a diákokat, az már nem elég, ma már más típusú oktatásra van szükség.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke is arról beszélt, hogy „a gyermekeknek ma már nem vagy nem csak statikus és hagyományos tudásra van szüksége, és nem is csupán ezek életszerű alkalmazására, hanem a vállalkozói készségekre, az új, az ismeretlen meghódításának igényére és képességére. Éppen ezért – tette hozzá a hivatal elnöke –, a 21. század iskolájában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogyan jelenhet meg a pedagógiában, az oktatás-irányításban a gyorsan változó világhoz, a munkaerőpiachoz való alkalmazkodás.” Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny elindítója elmondta, hogy a 29. innovációs versenyre műszaki, természettudományi, környezetvédelmi informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató, fejlesztő vagy tudományos munka eredményével pályázhatnak a középiskolások Magyarországról és a határon túli területekről is. A jelentkezés határideje november 25-e, a fiataloknak eddig kell 2 oldalas pályamunkáikat feltölteni az innovacio.hu oldalra.

29-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-verseny

Kiemelte, a verseny négy körből áll, az első kettőt Magyarországon rendezik, az utóbbi kettőt viszont már Brüsszelben. Az első körben – a november 25-ig beküldött anyagoknál – a zsűri azt vizsgálja, hogy reális, jövőbe mutató-e az ötlet, ki lehet-e dolgozni. Amennyiben a diákok visszajelzést kapnak, hogy ötleteiket elfogadták, akkor a verseny második fordulójában – március 31-ig – kell bemutatniuk a pályamunka gyakorlati megvalósítását.

Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezetője pedig a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országos, 10 állomásból álló roadshowt indítanak, ahol az innováció iránt érdeklődő 14-18 éves fiatalok figyelmét hívják fel a versenyre. Az eseménysorozat első állomása november 5-én lesz Kaposváron.

A helyszínen kiadott közlemény szerint az Ifjúsági Tudományos Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az ITM és a közmédia M5 kulturális csatornája közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI

2019.11.04