Jövőre újra Budapesten lesz a Womex, a világzenei expo


womex-2015-budapest

Öt év után jövőre ismét Budapest ad otthont a világzenei expónak. A Womexet (World Music Expo) 2020-ban a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként szervezik meg a magyar fővárosban.

„Terveink szerint a 2020-as budapesti Womexen nagyobb hangsúly kerül az UNESCO által világörökségként nyilvántartott műfajokra, így a táncházmozgalomra, emellett az eddigiekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordítunk a régió zenei kínálatának bemutatási lehetőségeire” ‒ mondta Liber Endre, a jövő évi Womexet rendező Hangvető művészeti igazgatója az MTI-nek.

A Hangvető a Womex-tulajdonos Piranha Artsszal együttműködve szervezi meg a 2020-as eseményt. Mint a Hangvető közölte, a kelet-európai térség legnagyobb világzenei eseménye, az elmúlt héten immár negyedszer megrendezett Budapest Ritmo fesztivál sikerének is köszönhető, hogy a Womex 1994 óta íródó történetében 1995 után jövőre másodszor is Budapest lesz a Womex házigazdája.

„A Piranha Artsszal a 2015-ös budapesti rendezésű Womex óta szoros kapcsolatot ápol a Hangvető. Több közös projektben vettünk/veszünk részt. A Piranha stratégiai partnerünk egyebek mellett a nemrég MOST néven indult, számos országot átfogó konzorciumban, amit a Hangvető vezet, és központjában a nyugat-balkáni világzene fejlesztése áll” ‒ hangsúlyozta Liber Endre az MTI-nek.

womex-2016-santiago-de-compostela

A Womex a világ legfontosabb világzenei összejövetele, amelyet évente rendeznek meg Európa valamelyik kulturális központjában. A Womex egyszerre vásár, világzenei showcase fesztivál és konferencia: a népzene és világzene területéről minden fontosabb szereplőt összegyűjt a világ mintegy száz országából. Kiadók, koncert- és fesztiválszervezők és előadók nagyszabású nemzetközi találkozása ez, amely középpontjában a különböző nemzetek – köztük a rendező, 2020-ban Magyarország – zenei kultúrájának megismertetése áll.

Liber Endre elmondta, hogy a jövő évi budapesti Womexre a tervek szerint megtartanák helyszínnek a 2015-ben sikeresen vizsgázott három intézményt, a Müpát, a Bálnát és az A38 hajót. A 2020-ös budapesti Womexre kilencven ország több mint 2700 szakemberét várják. Több mint ötszáz lemezkiadó képviseltetheti magát és köthet megállapodásokat új albumokra, háromszáznál is több újságíró tudósíthat az eseményekről.

„Az idei, tamperei Womexet október 23-tól 27-ig rendezik meg. A kibővített magyar stand arculatán vissza fog köszönni a 2020-as budapesti rendezés ténye. A hivatalos programban szereplő Romano Drom-koncert előtt vendégül látjuk legfontosabb partnereinket a Halmos Béla Program segítségével, illetve szintén a hivatalos program részeként a Womexen lesz a rendezői staféta átadása” ‒ mondta végül Liber Endre az MTI-nek.

womex-2016

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében múlt vasárnap zárult világzenei fesztiválon, a Budapest Ritmón egyebek mellett zöld-foki szigeteki, portugál, etióp, ecuadori, perui, szerb, francia, albán, olasz és természetesen magyar előadók léptek fel nagy sikerrel az Akvárium Klubban, a díszvendég pedig Lengyelország volt. A Budapesti Ritmo Díjat idén Hilde Björkum vehette át, aki 29 éve vezeti Skandinávia legnagyobb világzenei rendezvényét, a Förde Traditional and World Music Festivalt. Björkum mintegy húsz magyar együttest mutatott be Norvégiában, köztük a Muzsikást, Lajkó Félixet és a Cimbalibandet.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2019.10.21