Megjelent a Nők Lapja első száma – Ezen a napon történt

Nagy Mária írása

nok-lapja-ujsagolvaso-no

„Sorsok, család, karrier, közélet, sztárhírek, egészség, konyha, szépség, divat – vagyis az élet.” 70 évvel ezelőtt, 1949. október 20-án jelent meg a Nők Lapja első száma, amelyet napjainkban már a férfiak is szívesen olvasnak, lapozgatnak. Egyedülálló vállalkozás a női lapok piacán – a legnagyobb terjedelemben, széles korosztályi réteget próbál megszólítani. Hiteles, megbízható, ugyanilyen profilú lap jelenleg nincs a piacon.

A lap elődjét, az Asszonyok és Nőmunkásokat a Magyar Kommunista Párt támogatását élvező Magyar Nők Demokratikus Szövetsége adta ki, 1949 októberéig létezett. A munkás, paraszt, illetve értelmiségi nőket szólította meg. A Nők Lapja első száma 1949. október 20-án jelent meg egy mosolygós, kedves arcú nő színes arcképével. Már ekkor is voltak benne helyszíni tudósítások, divathírek, és nem maradhattak el az olvasói levelek.

A kiadvány eleinte a Szovjetuniót támogató nyílt propaganda egyik felülete volt. Az első oldalon irodalmi alkotást adott közre, a legtöbb fotón pedig a szocialista táborhoz tartozó országok munkásnői és parasztnői szerepeltek. A képes hetilap főszerkesztője Kovács Judit, felelős szerkesztője Beus Sára volt. 1956 után már az aktuális párizsi divatról is tudósítottak. 1957 és 1958 között jelent meg az Éva, a Nők Lapja divatmagazinja.

1959-ben Németi Irén lett a főszerkesztő, 1964-től a címlap és néhány belső oldal is színeket kapott. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendett: először a heti 500 ezres, majd a 600 ezres példányszámot lépték túl. Németi vezetése alatt a lap az élet minden területéről merített témákat: lakás, anya-gyerek, háztartás, konyha, élet a szocializmusban, divat, kézimunka – a kötés rovatot például angol, német vagy francia női magazinokból fordították –, továbbá lényeges társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak.

1976-tól szezononként megjelent a színes Nők Lapja Magazin. A kiadvány újságírói ekkoriban Galsai Pongrác, Zsigmondi Mária, Kertész Magda, Korniss Péter, Simándi Júlia, Salamon Magda voltak, a lap saját fotósokkal (Nádas Péter, Danis Barna, Nádor Ilona), saját rajzolóval (Lehoczki István) és saját karikaturistával (Kaján Tibor) is rendelkezett. 1977 szeptemberének végén a Nők Lapja csúcsot döntött, több mint 900 ezer példányban jelent meg rendszeresen. Gyakran jelentek meg a lapban költők és írók művei, mivel a nagy példányszám miatt szívesen publikáltak a kiadványban.

1986-ban nyugdíjba vonult Németi Irén, és Révai Valéria lett a főszerkesztő. A lap bátrabb, politikusabb hangnemet kapott, jól tükrözte a korszak gondolkodását, hangulatát. Több neves alkotó művészeti alkotása jelent meg az oldalain. A rendszerváltozás után a Nők Lapja is a szabadság útjára lépett. 1991-ben a VICO sajtóbirodalom tagja lett, a vezető szerkesztő ekkoriban Zétényi Lili volt. 2000-ben a VNU (a Sanoma jogelődje) megvásárolta a VICO-t. Időközben főszerkesztőváltás is történt: 1998-ban Molnár Gabriella lett a vezetője, akinek az irányítása alatt a Nők Lapja megtartotta mérvadó szerepét a női magazinok között.

2011-ben Molnár Gabriellát új, stratégiai feladatra kérte fel a Sanoma Media Budapest Zrt, a médiaszakember 11 év után, október 21-én megvált a hetilap főszerkesztői pozíciójától. Vékási Andrea lépett a helyére, a mai napig ő a hetilap főszerkesztő-lapigazgatója. 2014-ben a Sanoma Media Budapest új tulajdonosa a Centrál Group nevű hazai pénzügyi cég lett, így hozzájuk került a Nők Lapja is.

A 2000-es években hétről hétre izgalmas, értékes olvasmányokat kínált a lap: a testi és lelki egészség megőrzésétől a receptekig, a jogi tanácsadástól a divatig. Többek között Schäffer Erzsébet, V. Kulcsár Ildikó, Szegő András, Vadas Zsuzsa, Hulej Emese írásait olvashattuk. Az állandó szerzők között pedig országosan is ismert írók szerepelnek: Dragomán György, Grecsó Krisztián, Vass Virág, Vekerdy Tamás (†). Szívesen mutatnak be embereket, írókat más szerepben: itt kezdte gasztronómiai karrierjét Stahl Judit, továbbá itt mutatkozott be „kismama íróként” D. Tóth Kriszta, de rovata volt Müller Péternek, Kornis Mihálynak. Hetente sokan várják a Nők Lapja receptjeit is: Lajos Mari évtizedek óta közli itt a receptjeit.

Napjainkban a lap is igyekszik megfelelni a kihívásoknak. Van Facebook- és Instagram-oldala, YouTube-csatornája. Weboldalán közel 9000 cikket lehet elolvasni. Határainkon túl 4 ország könyvesboltjában lehet a Nők Lapját beszerezni (Kanadában, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában), 740 ezer olvasóhoz jut el hetente.

Társkiadványai is vannak, közülük a Nők Lapja Évszakok, Nők Lapja Konyha, Nők Lapja Psziché, Nők lapja Ezotéria említhetők. 2004-ben exkluzív album jelent meg Nők Lapja Nosztalgia címmel, melyben a 70-es évek példányaiból szemezgettek a szerkesztők.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, mgonline.hu, 24.hu

A képek a Wikimédia Commons és a pixabay.com szabadfelhasználású gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével itt találhatók: 1. kép, 2. kép.

2019.10.20