Szabadhegyi Találkozások Dobó Katával

Bári Edit írása

szabadhegyi-talalkozasok-dobo-kata

Ránk köszöntött a szeptember, és a nyári pihenő után a győri könyvtárban is folytatódnak a rendezvénysorozatok. Az egyik ilyen legnépszerűbb program a Szabadhegyi Találkozások, amely szeptember 26-án már 46. alkalommal került megrendezésre a József Attila Művelődési Házban. Az est állandó házigazdája, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő vendége ezúttal az egyik legszebb magyar színésznő, rendező Dobó Kata volt.

Dobó Kata neve hallatán sokunknak jut eszébe A miniszter félrelép vagy a Szabadság, szerelem című film. Ez a két mozi jól bizonyítja, hogy Kata a vígjátéki és drámai alakformálásban is otthonosan mozog, hiszen amíg az egyik egy bohókás, könnyed, szórakoztató – ennek ellenére színvonalas – film, addig a másik egy megrázó, elgondolkodtató alkotás.

Dobó Kata 1974-ben, Budapesten született, és mivel édesapja katonatiszt volt, a család nagyon sokat költözködött. Éltek Kijevben – s ahogy megtudtuk, ennek köszönhetően Kata tökéletesen beszél oroszul –, Lentiben, Budapesten és Győrben. Talán már mi, győriek is nosztalgikusan gondolunk vissza azokra az időkre, mikor a színésznő családjával városunkban lakott. Örömmel hallgattuk emlékezéseit, amelyek természetesen érdekes életrajzi adalékokkal szolgáltak. A család a volt Munkásőr utcában (ma Szabolcska utca) élt, Kata a volt „Kék Iskolába” (ma Fekete István iskola) járt, és a „Piros Iskolában” edzett, mivel búvárúszást tanult.

Sokat olvasott, és saját magát introvertált gyermeknek tartotta. 19 éves kora óta önálló életet él. Fotómodellként dolgozott Németországban, és 1995-ben egy véletlen folytán került be az Éretlenek című magyar sorozat szereplői közé. 1997-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de az első évfolyam után halasztott. Az Egyesült Államokba utazott, és Hollywoodban tanult színészmesterséget.

Az országos hírnevet A miniszter félrelép jelentette számára. A filmnek – amely Andy Vajna producer első magyar alkotása volt Kern András és Koltai Róbert, a két főszereplő rendezésében – hatalmas sikere lett, ami nemcsak a kiváló színészi és direktori teljesítménynek, hanem Vajna marketingszemléletének is köszönhető. Ezután több filmben is bizonyította tehetségét (Ámbár tanár úr, Csak szex és más semmi), így talán nem csoda, ha elsősorban filmszínésznőként gondolunk rá, pedig Dobó Kata napjainkban is több színpadi szerepben látható. Játszott a békéscsabai Jókai Színházban, a Karinthy Színházban és most a Hatszín Teátrumban.

2012-ben megszületett kislánya, Szofi, aki saját bevallása szerint megváltoztatta az életét, és mint édesanyának, ettől a pillanattól kezdve számára is új értelmet nyert minden. 2019-ben pedig már filmrendezőként debütált a Kölcsönlakás című alkotással. Tervei között továbbra is szerepel a filmek dirigálása, amihez sok sikert kívánunk!

Amikor egy művész egy ilyen pódiumbeszélgetés során mesél önmagáról, életéről, sikereiről vagy épp kudarcairól, be kell, valljam, mindig úgy érzem, hogy van valami meg nem fogható, személyes varázsa, közvetlensége. Dobó Katában egy végtelenül kedves, közvetlen embert ismerhettünk meg, aki nem csak gyönyörű, de őszinte és hiteles is. Szóval, ahogy oly sokszor hallotta már az emberektől, tényleg „jó fej”.

Egy nagyon szép gondolatot és életfilozófiát próbálok idézni tőle, ha nem is szó szerint: „Igyekszem úgy élni, hogy minél kevesebb fekete folt legyen az életemben, amire nem lehetek büszke.” Köszönjük Dobó Katának, hogy velünk volt! Kívánok a színészi és a rendezői pályán is további sok sikert neki!

Bári Edit
Fotók: Szabó Béla

2019.09.28