485

Az orosz Bánatóceán nyerte a Progress fődíját

Szántó Dániel lett a legjobb férfi mellékszereplő a RÉV Színházból

progress-sopron-amatorszinhazi-fesztival

Az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte el a Progress Sopron Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál fődíját a leghűségesebb városban. A további díjazottak között Szántó Dánielé lett a legjobb férfi mellékszereplő elismerése a győri RÉV Színház és az inárcsi KB35 Othello című drámájában nyújtott alakításáért.

A második alkalommal életre hívott ötnapos találkozón négy nemzet, Csehország, Szlovákia, Oroszország és Magyarország hét csoportja vett részt. A nem hivatásos és amatőr színjátszás nemzetközi kitekintéssel bíró seregszemléjét idén a 30 éves páneurópai piknik és a vasfüggöny lebontásának évfordulója alkalmából a magyar demokrácia ünnepének jegyében rendezték meg olyan országok és produkciók meghívásával, amelyek ehhez a szellemiséghez, történelmi időszakhoz kapcsolódnak.

progress-sopron-amatorszinhazi-fesztival

A díjkiosztó ünnepségen Pataki András, a házigazda Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, szinte minden előadás telt ház előtt, élénk nézői érdeklődés mellett futott, és a találkozó elérte célját, az együttlét fesztiválja zajlott határok nélkül Sopronban. Az külön öröm számára, hogy a kulturális tárca, a város és a támogatók a célt látva azonnal a rendezvény mellé álltak.

Regős János, a társrendező Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke arról beszélt, immár második alkalommal gyűlhettek össze Sopronban, a város méltó és mindenki számára sok jó élményt adó házigazdája volt a rendezvénynek. A jelenlévő nemzetközi szervezetek vezetői, tagjai is csak a legmagasabb szintű jelzőkkel beszéltek a rangos, magas színvonalú fesztiválról.

A találkozó versenyre meghívott előadásait szakmai zsűri értékelte Gennagyij Bogdanov színész, rendező elnökletével, aki mellett Lőkös Ildikó dramaturg és Regős János rendező rangsorolta a produkciókat.

progress-sopron-amatorszinhazi-fesztival

A Progress Sopron idei fődíját, amely egyben Vidnyánszky Attilának köszönhetően meghívást jelent a Nemzeti Színház következő MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programjába, az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte. A celldömölki Soltis Lajos Színház Szentivánéji álom produkciója négy elismerést vehetett át a találkozón. Ők nyerték a legjobb rendezés (Nagy Péter István), a legjobb férfi alakítás (Piller Ádám), a legjobb női szereplő (Boznánszky Anna) és a legjobb díszletért járó díjakat. A legjobb férfi mellékszereplő Szántó Dániel, a győri és inárcsi független társulatok: a RÉV Színház és a KB35 Othello drámájában nyújtott teljesítményéért érdemelt díjat. A prágai Divadlo Máj társulat Mostohalány című darabja elnyerte a legjobb összjátékot mutató együttes, a legjobb zene és a legjobb jelmézért járó elismerést.

A díjkiosztón a Local Vintage Company koncertezett.

Varga Róbert
Fotók: Pomezanski György
Soproni Petőfi Színház

2019.09.26