Textilékszer készítés a megyei könyvtárban

Kézműves klubfoglalkozás

„Kreatív vagy? Kedvet érzel valami új létrehozására? Divatos ékszerre vágysz? Ha mindezt pénztárcát kímélő módon szeretnéd elérni, készítsd el magad!” Ehhez nyújtott remek alkalmat Meilinger Zita foglalkozása a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában január 5-én, ahol az érdeklődőket saját (ügyes) kezűleg pillanthattak be az ékszerkészítés kulisszatitkaiba.

A megyei könyvtár Közösségi Tér funkcióját erősítendő Pozsgai Krisztina művelődésszervező elhivatottságot érez arra, hogy sokrétű, szabadidős tevékenységet kínáló rendezvényekkel vonzza be a jóra, szépre fogékony közönséget. Így születnek új programok, amelyek nemcsak az intellektuális érdeklődést táplálják, de új készségeket, képességeket is fejlesztenek, s a bennünk szunnyadó lehetőségek életre keltését segítik elő. Tanoncként lépsz be a kézművesek alkotóműhelyébe, hogy magad is mesterré válj majd.

2015 első programjaként, január 5-én délután került sor az első ilyen jellegű összejövetelre, ahol a feladat (textil)nyaklánc elkészítése volt Meilinger Zita iparművész vezetésével. „Feszült” várakozás előzte meg az eseményt, sikerül-e felkelteni az érdeklődést, lesz-e, s ha igen, hány vállalkozó akad? Hogyan boldogulnak a kezdetben még gyakorlatlan kezek a szerszámmal és az anyaggal, milyen művek kerülnek ki a kezeik közül, nem lanyhul-e a kitartásuk?

Az eredmény végül azokat igazolta, akik kedvet, bátorságot s kellő önbizalmat érezve nekivágtak a feladatnak, hiszen munkájuk eredményét magukkal vihették, és netán még viselik is. Többüknek talán legkedvesebb ékszere lesz.

Napjaink Magyarországán, a jelenlegi körülmények között az ügyes kéz aranyat ér, ennek birtokában a családi költségvetés más területekre tud forrást biztosítani, s nem utolsósorban olyan egyedi, testre szabott dolgok készíthetők, amelyek boltokban sok utánjárással sem lelhetők fel. Háziasszonyi berkekben komoly hagyománya van a „csináld magad” jegyében zajló tevékenységeknek. Olcsó, illetve fel nem használt maradék anyagokból születnek, újulnak meg tárgyak. Kellő ötletességgel és szorgalommal ízlésesebbé tehetjük környezetünket.

A kézműves foglalkozás nem csupán hölgyeket csalt ide, de akadt olyan férfiú is, aki szintén belekóstolt ebbe a tevékenységbe. A jövőben periodikusan ismétlődnek majd a foglalkozások, új és új területekre csábítván a jövendő alkotókat, szóval csak bátran!

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2015.01.08