85 évesen is szexi a világ egyik legnépszerűbb színésznője, Sophia Loren

Nagy Mária írása

sophia-loren

85 éves lett Sophia Loren, a többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas olasz színésznő és énekesnő. 1934. szeptember 20-án született Rómában, Sofia Villani Scicolone néven. Gyermekkorát a Nápoly melletti Pzzuoliban töltötte. Édesapja elhagyta őket, nagyszülei támogatták.

Szegénységben nőtt fel, ezért nem csoda, hogy egész életében megbecsülte, és soha nem vonta meg magától az ételt. Mindig rajongással beszél a friss fűszernövényekről, az érett sajtokról, a házi tésztákról. Ő maga is kiadott szakácskönyveket Egyél velem, illetve Szeretettel a konyhában címmel. Számára az étkezés szinte mindig egy ünnep.

Szépségével mindig is a figyelem középpontjában állt. 15 évesen édesanyja biztatására indult el egy nápolyi szépségversenyen – a legenda szerint egy függönyből varrt ruhában jelent meg. Második helyezést ért el, 35 dollárt és egy jegyet nyert Rómába. A versenyen figyelt fel rá Carlo Ponti producer, aki a zsűri egyik tagja volt.

1950-ben családjával együtt Rómába költözött, kivették az iskolából, a Cinecittában statisztált, majd egy magazin modellként szerződtette, és ezután változtatta nevét Sofia Lazzaróra. 1951-ben volt először látható filmen, a Quo Vadis?-ban kapott egy picike szerepet. Innen pedig nem volt megállás, egymást követték az egyre komolyabb szerepek, miközben a szerelem is rátalált. A 15 éves lányt a nála több mint 20 évvel idősebb, nős Ponti csábította el (a válás Olaszországban akkor még ismeretlen fogalom volt).

19 évesen szerepelt az Aida című filmben, ezután már sorra kapta az ajánlatokat. Az igazi népszerűséget Vittorio de Sica filmje, a Nápoly aranya hozta meg a számára. Ezzel megnyílt előtte az út Hollywoodba. Marcello Mastroiannival 1954-ben játszott együtt filmvásznon, több mint 20 filmet forgattak együtt, a legkedvesebb partnerének tartotta.

1957-ben Mexikóban összeházasodtak Carlo Pontival. Az egyház köreiben ez óriási felháborodást váltott ki, így egy ideig nem tértek vissza Olaszországba. Sophia Loren 1958-ban egy 5 filmre szóló szerződést írt alá a Paramount Pictures-nél. Ebben az időben több híres filmsztárral szerepelt együtt: Cary Granttel, Frank Sinatraval, Peter O’Toollal, Gregory Peckkel és Clark Gable-lel is.

Végül egy olasz filmmel vált igazán világhírű, elismert színésznővé. 1960-ban Vittorio De Sica felkérte az Alberto Moravia regényéből készült drámája, az Egy asszony meg a lánya egyik szerepére. Filmbeli alakításáért 1962-ben megkapta az első Oscar-díját. Ezután újabb amerikai szerződést kapott, és látványos, fordulatos kalandfilmekben osztottak rá vezető szerepeket: El Cid, A Római Birodalom bukása, A Crosbow-akció, Arabeszk. Charlie Chaplin is meghívta utolsó filmjébe, A hongkongi grófnőbe, ahol Marlon Brando volt a partnere. Csakhamar kiderült, hogy nemcsak szép, hanem sokoldalú színésznő is, a Büszkeség és szenvedély című filmben például flamencót táncolt. 1991-ben életmű Oscar-díjat kapott.

carlo-ponti-sophia-loren

Carlo Pontival (a fenti képen) kötött házasságából két gyermeke született. Sophia Loren példás, gondoskodó családanya volt mindig, számára a családnál semmi sem fontosabb. Férje 2007-ben, 94 évesen halt meg, azóta egyedül él, sokat van együtt fiaival és unokáival. Ponti adócsalási botránya miatt költöztek Svájcba, Genfbe, a mai napig itt él: sokat főz, úszik, lovagol. A magyar média 2004-ben különösen sokat foglalkozott vele abból az alkalomból, hogy nagyobbik fia, Carlo Budapesten házasodott. Mészáros Andrea hegedűművésznőt vette feleségül, akivel néhány éve Bécsben ismerkedett meg. Két unokával ajándékozták meg a színésznőt. Unokái kedvéért vállalta el, hogy a Verdák című animációs film második részében Mama Topolino figurájának kölcsönözze a hangját.

Barátnője, Audrey Hepburn halála után folytatta néhai kolléganője munkáját a UNICEF jószolgálati nagyköveteként. A színészettel a ma is csúcsformában lévő művésznő sosem hagyott fel. A 90-es évek közepén a Még zöldebb a szomszéd nője filmben együtt játszott Jack Lemmonnal és Walter Matthau-val. 2009-ben a Kilenc című filmben játszott, majd 2014-ben a 25 perces Emberi hangban tűnt fel.

Sophia Loren karrierje során több mint száz filmet forgatott, számtalan díjat bezsebelt, közülük két Oscart, több Golden Globe-, BAFTA-, Bambi-, César-, David Di Donatello-díjat, emellett Cannes-ban, Berlinben, Velencében és Moszkvában is többször elismerték tehetségét. Még Grammy-díja is van (egy hangoskönyvért).

A nevével fémjelzett szemüvegkeretek a mai napig nagyon keresettek. Az iránta érzett tiszteletből rózsát neveztek el róla, emellett természetesen csillagot is kapott a Hírességek sétányán Hollywoodban.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia; szeretlekmagyarorszag.hu; Sophia Loren: Tegnap, ma, holnap. Budapest : Helikon Kiadó, 2015.; Meyer-Stabley, Bertrand: Az igazi Sophia Loren. Budapest : Jószöveg Műhely, 2005.

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2019.09.20