Szülőföldünk – díjátadó az Esterházy-palotában

Berente Erika írása

szulofoldunk-palyazat-dijatado

A Szülőföldünk Győr-Moson-Sopron Megyei Honismereti Egyesület hagyományos módon 2019-ben is pályázatot hirdetett mindazok számára, akik érdeklődnek szűkebb pátriájuk történelme, néprajza, hagyományai iránt. A pályázaton azok vehettek részt, akik a megyében laknak, tanulnak vagy dolgoznak; esetleg innen származtak el, és pályamunkájuk Győr-Moson-Sopron megye egészével vagy részegységével valamely módon összefügg.

Az eredményhirdetésre 2019. szeptember 17-én, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum dísztermében került sor. A beküldött pályaműveket két csoportba sorolta a zsűri: fotó, illetve helytörténeti kategóriában hirdettek eredményt. Ez utóbbiba besorolták a családtörténeti és néprajzi munkákat is. A beküldött művek jeligések voltak, a pályázók kiléte az eredményhirdetésig titokban maradt. A zsűri nevében Néma Sándor hirdette ki az eredményeket – az érdeklődést felcsigázandó, a harmadik helytől haladt a fődíjak felé. Az oklevelek és a díjak átadása mellett a közönség rövid értékelést is kapott az adott tanulmányokról, illetve képekről.

A fotó kategóriában harmadik helyet ért el a Baráti Franciska. Ő két képsorozattal indult, ezeket a bírálóbizottság együtt értékelte. A zsűri nagyra tartotta a Halászin élő Pető Zsoltról – aki paraevezős világbajnok – készült képsorozatát, de felhívták a figyelmet a pontos dokumentálás fontosságára.

A helytörténet kategóriában a harmadik helyezést Várhelyiné dr. Tóth Katalin nyerte el, aki a 100 éve született győri újságíróról és novellistáról, Rácz Ernőről írt.

A sokadszorra pályázó Harsány Attila idén is sikeres volt, a három győri napóráról készült felvételeit második hellyel díjazta a grémium. A helytörténet kategóriában a megosztott második helyen ketten osztoznak. Az egyikük a mosonmagyaróvári Thullner István Agrárium 1300-1990. címmel Magyaróvár és Moson mezőgazdálkodásának, élelmiszer és mezőgazdasági gépiparának történetét írta meg rendkívül alapos, forrásokban gazdag, 40 oldalas tanulmányában. A másik pályázó, a beledi Kótai Lászlóné Heten voltunk címmel családja történetét vetette papírra nagyon érzékletesen.

Első díjban két remek pályamű részesült. Németh Endre szinte kiadásra kész Baráti szőlőktől a baráti borokig című dolgozata a baráti szőlőtermesztés 1232-2010 közötti történetét foglalja össze. A mű alaposságára utal a terjedelme is: a kézirat mintegy 170 oldal.

A zsűri szintén első díjra érdemesnek találta a darnózseliben lakó dr. Karácsony István geneológiai munkáját. A dolgozat címe: Kisnemesekből piaristák, papok, tudósok. A darnói nemes Karácsony-, alias Nagy-család jeles elődei. A tanulmány alcíme nem túlzás, hiszen a família egyik tagjában (Mihályban) a reáltanoda – a mai műegyetem – egyik alapítóját, a másikban (Imrében) az isztambuli levéltár tragikus sorsú kutatóját tisztelhetjük. Az érdekfeszítő tanulmányt fotók és térképek sokasága teszi még gazdagabbá.

A pályázók hónapokon át tartó, alapos kutatómunkát végezve színezték ki térségünk történelmének fehér foltjait. Köszönet érte!

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2019.09.18