Mutasd meg magad! – Novemberben Új(ra) Kisfaludy Nap

SzaSzi interjúja Tóth Laura programszervezővel

toth-laura

Új Kisfaludy Nap címmel összművészeti fesztivált hirdet győri középiskolások részére a Generációk Háza Művelődési Központ. Az elnevezés – nem véletlenül – ismerős lehet, a hagyományok megtartása mellett azonban néhány újítás is várható. A részletekről Tóth Laura programszervezőt kérdeztem.

Milyen hagyományokkal rendelkezik ez az esemény?

1963-tól kezdődően Kisfaludy Napok elnevezéssel évtizedekig rendeztek tehetségkutató versenyeket a városban. A legutolsó rendezvény 2012-ben volt, sorban a 49., amelyet a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ szervezett. A sorozat ott megszakadt. Szerettük volna ennek a hagyománynak a felélesztését, folytatását, intézményünk megvalósítandó céljai között ez régóta szerepelt. Az esemény tervezése akkor kapott nagyobb lendületet, miután 2016-ban Gyermekek Házából Generációk Háza lettünk, ezzel kibővült a tevékenységi körünk, és ifjúsági feladatokat is el kell látnunk. Az iskoláktól, pedagógusoktól, akikkel kapcsolatban állunk, szintén kaptunk jelzéseket, hogy jó lenne a hagyományt folytatni. Most jött el az ideje a megvalósításnak.

Mennyiben más ez a mostani, mint a korábbiak?

A korábbi egy megyei szintű rendezvény volt. Ötletünket a városvezetés örömmel támogatta, azzal, hogy ebben az évben egy városi szintű programot szervezzünk. A seregszemlére a győri középiskolákból várunk jelentkezőket. A korábbi Kisfaludy Napok többnapos fesztivál volt, a versengés szélesebb palettán zajlott. Most viszont egynapos programról van szó, ahol előadó-művészeti és alkotóművészeti kategóriákban lehet bemutatkozni. Ebben az évben a színjátszás és a tánc nem szerepel a meghirdetett műfajok között, mert úgy gondoljuk, hogy számukra van elegendő megmutatkozási lehetőség. Készült egy útmutató a jelentkezéshez, amely pontosan megjelöli, hogy milyen produkciókkal és feltételekkel lehet nevezni. Fontosnak tartom elmondani, kiemelten törekedtünk arra, hogy elég teret hagyjunk a kibontakozásra, így az egyes kategóriák részleteinek meghatározásánál a lehető legkevesebb korlátozással élünk. Szabályoztuk például a műsoridőt, illetve a képzőművészeti és fotó kategóriákban a beadható alkotások számát és megjelenési követelményeit, de alapvetően a téma szabadon választható minden műfajban.

A Kisfaludy Napokat mindig nagy érdeklődés kísérte. Előfordult, hogy 1000-1200 diák vett részt az eseményen. Az idén mire lehet számítani?

Tekintettel arra, hogy most egynapos és városi szintű rendezvényről van szó, amelyben nem lesz a nagyobb csoportokat felvonultató tánc és színjátszás, néhány száz fő jelentkezésére számítunk.

Ennek az óriási és sokszínű feladatnak a lebonyolításához kaptok-e valahonnan segítséget, támogatást?

A rendezvény fővédnöke Borkai Zsolt polgármester, az anyagi támogatást pedig Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. Megkerestük a társintézményeket, és a lebonyolításhoz kértük a segítségüket, így a Vaskakas Bábszínház, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint a Rómer Ház is egy-egy fesztiválhelyszín lesz. A gálaműsort a Vaskakas Bábszínház színháztermében tartjuk november 8-án 17 órakor. Az irodalmi kategóriák – vers- és prózamondás, vers- és prózaírás – a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében kapnak helyet, a film kategória pedig a Rómer Házban. A Generációk Háza a zene és a vizuális művészetek otthona lesz.

Egy tehetségkutató akkor jó, ha értékes tapasztalatokkal gazdagodnak résztvevői. Úgy tudom, hogy nívós szakmai értékelésre lehet számítani. Kik lesznek a zsűriben?

Kategóriánként három fős zsűrit kértünk fel, amelyek tagjai elismert, neves győri személyek, művészek, képzőművészek, szakemberek. Nagyon megtisztelő, hogy elvállalták a feladatot és támogatják a munkánkat, emelik a rendezvény színvonalát. A résztvevők számára is izgalmas, hogy tőlük hallhatnak értékelést. A nevük egyelőre legyen meglepetés, a későbbiek során közzétesszük.

Azon túl, hogy megmutatkozási lehetőséget kapnak az ifjú tehetségek, mi vár rájuk a versengés végén? Mi a tét?

Az a szándékunk, hogy minden résztvevő visszajelzést kapjon produkciójáról a szakemberektől, szeretnénk, ha jó élményekkel gazdagodva távoznának a rendezvényről. A szakmai zsűritől minden szereplő arany, ezüst vagy bronz fokozatú minősítést és oklevelet kap. Valamennyi résztvevőt saját tervezésű, új megjelenésű éremmel jutalmazunk. A zsűrinek lehetősége lesz továbbá kategóriánként három produkciót kiemelni és emlékplakettel díjazni.

Eddig milyen az érdeklődés?

A felhívás már a tanév végén eljutott a középiskolákba, és most újra népszerűsítjük a fesztivált. Sokan érdeklődnek a program iránt, a pedagógusok örülnek a lehetőségnek, és kapunk visszajelzést, hogy szívesen vesznek részt a fiatalok felkészítésében.

A diákok számára számos verseny kínál megmérettetési lehetőséget. Mi az, ami miatt mégis sokan úgy döntenek, hogy energiát fektetnek be, és készülnek az Új Kisfaludy Napra?

A pedagógusok, szülők talán nosztalgiával tekintenek erre az eseményre, amely jó emlékeket idéz bennük. A zsűritagok között is van, aki annak idején induló, díjazott volt. Ennek az örömét, hagyományát szeretnénk a fiatalok felé közvetíteni. Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy közvetlen hangulatú, fesztivál jellegű legyen a rendezvény. Mi hosszú távon gondolkodunk, célunk, hogy pár éven belül újra megyei szintű seregszemlét szervezzünk a fiataloknak.

Kik vehetnek részt a gálán?

Minden résztvevőt várunk a fesztivál zárórendezvényére, hiszen ez az ünnepélyes lezárása a napnak. Terveink szerint a kategóriákban kiemelten díjazottakat fogjuk felkérni a szereplésre. Természetesen szeretnénk, ha a kísérők is részt vehetnének ezen, de pontosabbat majd csak a jelentkezések feldolgozása után, október 18-át követően tudunk mondani.

Más jellegű bemutatkozás az alkotóművészeké. Hogyan igyekeztek ünnepivé tenni ezt az alkalmat számukra?

A képzőművészeti és fotó kategóriákban beküldött művekből kiállítást rendezünk a Generációk Házában. A megnyitóünnepségre várjuk az alkotókat, ahol lehetőségük lesz a zsűrivel való találkozásra, az értékelések meghallgatására.

A plakátok tanúsága szerint tehetségkutató versenyt általános iskolásoknak is hirdettek. Mi jellemző arra az eseményre?

Egy EFOP-pályázat nyomán született a Porond Összművészeti Fesztivál, amelyet 2018-ban tartottunk először. Három műfajban, vers- és prózamondás, ének-zene és képzőművészet terén versenghetnek a gyerekek. A kétéves pályázat decemberben zárul, de szeretnénk továbbvinni a programot általános iskolásoknak, ezzel tulajdonképpen az Új Kisfaludy Napra is neveljük az utánpótlást.

Aki kedvet kapott, hogy megmutassa tehetségét, október 18-ig tud nevezni az Új Kisfaludy Napra. A teljes kiírás, a pontos dátumok, az útmutató és a jelentkezési lap elérhető a Generációk Háza Művelődési Központ honlapján, illetve a Facebook-oldalán létrehozott eseménynél. Sikeres felkészülést, alkotást kívánunk!

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs

2019.09.16