Karriertörténet: Nakadia

SZIN-fellépők 4.

nakadia

Magyarország legrégibb fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) idén is kifejezetten változatos programokkal várta a látogatókat, hiszen a magyar pop-rock élvonal mellett a nemzetközi elektro és pop színtér több neves előadója is tiszteletét tette a Tisza partján. A Lángoló Gitárok sorozatában a fő fellépőket mutatta be egy-egy rövid karriertörténet erejéig. Bár manapság már nem szokatlan egy-egy női DJ felbukkanása a lemezjátszók mögött, valószínűleg közülük sem indult senki olyan körülmények közül, mint a thaiföldi származású Nakadia. A negyedik részben az ő karriertörténete következik.

Nakadia, eredeti nevén Seephrai Mungphanklang 1980. december 30-án született, a Thaiföld keleti részén található Khon Buri tartományban, egy földműves család ötödik gyermekeként. Napjainkban, amikor Délkelet-Ázsia egyik legelismertebb DJ-jeként emlegetik a nevét, talán hihetetlennek tűnik, de gyermekkorában reggelente kilométereket kellett gyalogolnia, hogy vizet hordjon családjának, akik még néhány évvel ezelőttig is vezetékes víz nélkül éltek. Egy alkalommal az is megtörtént, hogy egy hónapig magáról kellett gondoskodnia úgy, hogy mindössze 300 baht – mai árfolyamon kevesebb mint 3000 forint – volt a zsebében.

Szegény vidéki lányként semmilyen zenei képzettséggel nem rendelkezhetett, de magát a zenét mindig szerette, gyakran kért dalokat a helyi rádióból – telefonfülkéből, ahová gyalog ment, és mire hazaért, általában már le is játszották az adott számot. A fordulópontot és a DJ karrier felé vezető úton az első lépést egy testvérétől kapott ajándék jelentette: „A bátyám tudta, mennyire szeretem a zenét, látta, hogy órákat ülök a konyhában a kis rádió mellett énekelgetve, úgyhogy titokban félretette az egész fizetését, hogy vehessen nekem egy hordozható magnót. Így aztán minden este zenélhettem a teljes szomszédságnak, mindannyian táncoltunk a csillagos ég alatt. Így kezdődött az én tündérmesém.

Persze az út a jelenig még hosszú volt és rögös. Tizenöt éves korában Korat – thai nevén Nakhon Ratchasima – városába költözött, hogy egyről a kettőre juthasson. Itt öt másik lánnyal élt közös lakásban, dolgozott számítógépkábeleket, merevlemezeket, vagy akár műanyag evőeszközöket készítő üzemekben, illetve egy internet kávézóban is. Itt fedezte fel későbbi menedzsere, Seb, aki felfigyelt a lányra, aki folyamatosan táncolt és mozgott gyakorlatilag bármilyen zenére. Az ő ösztönzésére Nakadia Európába utazott egy három hónapra szóló turistavízummal, később dolgozott fotómodellként is. A leginkább meghatározó élményként az első Berlinben töltött éjszakán egy klubban kötöttek ki, ahol a legendás – és szintén hölgy – DJ Marusha lépett fel. Ő már a kilencvenes évek eleje óta ismert névnek számít a német elektronikus zenei színtéren, a Scooter Hyper, hyper című dalának középrészéből még annak is ismerős lehet a név, aki őt magát soha nem látta vagy hallotta. Nakadia akkor és ott döntötte el végérvényesen, hogy ő is kipróbálja magát a lemezjátszók mögött. Később erről így beszélt: „Berlin megértette velem a zenét. Megmutatta a pozitív oldalait, meg persze azt is, amit nem akartam felfedezni.

Profi DJ karrierjét végül 2003-ban indította be, azóta pedig több mint 60 országban lépett fel, és egyre több fesztivál kéri fel világszerte a szereplésre a teljesség igénye nélkül Ausztriától Kolumbián vagy Olaszországon át egészen Szingapúrig. Emellett nem feledkezik meg szülőföldjének elektronikus zenei színteréről sem, hiszen amellett, hogy rendszeresen fellép hazájában, saját szervezésű rendezvényeire olyan neves DJ-ket hív meg vendégként, mint például Sven Vath. Nakadia ennek ellenére a mai napig nem tartja magát igazán jó producernek, hiszen a zene számára elsősorban az önképzésről szól – elmondása szerint leginkább úgy dolgozik, hogy kipróbál dolgokat, és kísérletezik a hangokkal.

Saját kompozíciói szikárak és minimalisták, erőteljes basszusokkal, rideg indusztriális ízekkel fűszerezve, amelyeket hallva különösen furcsa, hogy fellépésein ő maga folyamatosan táncolva és mosolyogva jelenik meg a színpadon.

További információk Nakadia Facebook-oldalán!

Forrás: langologitarok.blog.hu

A SZIN-fellépők cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Afrojack
2. rész: Clean Bandit
3. rész: Dubioza Kolektiv

2019.09.06