Jótékonysági gálaműsor a győri Mikulás Birodalom javára

Bári Edit írása

mikulas-birodalom-alapitvany-galamusor

2019. szeptember 1-jén délután a Richter Teremben harmadik alkalommal került megrendezésre az a jótékonysági gálaest, amelynek bevétele a győri Mikulás Birodalom Alapítvány javára került felajánlásra. A több mint 30 éve működő alapítvány minden évben 2100 kisgyermeknek hozza el azt a csodát, amely egy életre szóló élmény számukra. Természetesen a munkában lelkes manósereg, támogatók, segítők vesznek részt, és egyetlen gálaműsor sem jöhet létre fantasztikus, elkötelezett művészek nélkül.

Ezen a forró szeptemberi napon négy nagyszerű ember és csodálatos művész vezetésével utazhattunk népszerű dallamok szárnyán egy olyan univerzumba, ahol lehengerlő előadók a zenei műfaj sokszínűségével kápráztatták el a közönséget. Az Operettszínház sztárjait, Vágó Zsuzsit, Janza Katát, Mészáros Árpád Zsoltot és Egyházi Gézát láthatta és hallhatta a publikum.

A négy énekes-színész nevéhez felejthetetlen alakítások fűződnek. Sokan emlékezhetnek többek között Vágó Zsuzsinak a Rudolf, a Rebecca vagy az Abigél Vitay Georginájaként aratott sikereire, míg Mészáros Árpád Zsolt a Mozart, Rudolf című előadások főszerepeiben, valamint a Rómeó és Júlia Benvoliójaként kápráztatta el a közönséget.

Janza Kata személye és hangja szinte egybeolvadt az Elisabeth című darabbal, talán számunkra ő az igazi Sisi, Egyházi Géza pedig több mint 10 éve a Vámpírok bálja Von Krolock grófjaként invitálja a nézőket sötét birodalmába, ahová természetesen vakon követjük őt. A sok szédületes alakítást, amelyeket színpadon nyújtottak, talán nem is lehet felsorolni.

mikulas-birodalom-alapitvany-galamusor

A délutáni gálaműsor háziasszonya, Janza Kata köszöntője után máris felcsendültek a mesés melódiák. Táncdalok, operettek, musicalek jól ismert dallamait hallhattuk. Az első zeneszám – stílszerűen – a Szép nyári nap című dal volt Janza Kata és Vágó Zsuzsi előadásában, majd a Sakk című musical női duettjét és egy fergeteges ABBA egyveleget adtak elő. Hallható volt Janza Katától egy Kormorán dal és Cserháti Zsuzsa Én leszek című slágere csodaszép előadásban.

Vágó Zsuzsi első főszerepéből, a Rudolf című musicalből megérintően énekelte el a Szerelem vár rád című betétszámot. Mészáros Árpád Zsolt – vagy ahogy sokan nevezik, MÁZS – a Katedrálist, majd egy Gianni Morandi dalt is hozott nekünk. Megindítóan szépen előadott számot hallhattunk Hogy mondjam el címmel (Rómeó és Júlia), majd a Hairből az I Got Life vérpezsdítő betétjét.

Egyházi Géza is hozott nekünk dallamot a Rómeó és Júliából, talán a musical egyik legnépszerűbb dalát, a Veronát. Igazi színfolt volt a Vigyázz a madárra címet viselő szám és a Hegedűs a háztetőn musicalből a ritkábban hallható, mulatós Bordal, amely igazi hangulatfokozónak bizonyult. Természetesen kihagyhatatlanok a lenyűgöző duettek is egy ilyen gála során, így természetesen itt sem maradtak el. A Vámpírok bálja nagy duettjét énekelte Vágó Zsuzsi és Egyházi Géza.

Majd kirándultunk egy kicsit az operett világába: felhangzott a Te rongyos élet és a Szép város Kolozsvár jól ismert melódiája Vágó Zsuzsi, Janza Kata és Egyházi Géza közreműködésével. Nem maradt el a közös szereplés sem: a Holnap hídjai és a Hírnév pörgős ritmusait a művészek közösen adták elő, csakúgy, mint a Pesti egyveleget. Hogy mi is ez utóbbi? A békebeli hangulatot idéző slágerek, amikor a délibábos Hortobágyról útra kelve elindulunk, mert a Horváth-kertben, Budán romantikus randevú vár, és oda kizárólag omnibusszal érkezhetünk…

A nézőtéren eluralkodott hangulat szinte leírhatatlan. A művészek az érzelmek széles skáláján hintáztatták a közönséget: meghatódtunk, nevettünk, énekeltünk, szórakoztunk, és mire felhangzottak az utolsó dal ritmusai, úgy éreztük, hogy Holnap hajnalig szeretnénk itt maradni.

mikulas-birodalom-alapitvany-galamusor

Gyönyörű melódiák, zseniális művészek, fergeteges előadás, spontaneitás, az előadók és a közönség egymásra hangolódása tette különlegessé ezt a délutánt, és úgy éreztük, hogy egyedi és megismételhetetlen élményben van részünk. Ennél az előadásnál jobb színházi évadkezdést a rajongók számára el sem lehet képzelni.

A győri gyermekek nevében köszönjük Vágó Zsuzsinak, Janza Katának, Egyházi Gézának és Mészáros Árpád Zsoltnak, hogy velünk voltak, és előadásukkal a Mikulás Birodalom munkáját segítették. Külön köszönet illeti Janza Katát és Egyházi Gézát, akik a jótékonysági gálaműsor állandó fellépői immár harmadik éve.

A művészeknek a viszontlátás reményében kívánunk további sok sikert!

Bári Edit
Fotók: Farkas Katalin, Piros Krisztina, Mikulás Alapítvány

2019.09.04