VOICES OF 2019! Győrben – Berkes Kálmán dicsérete

Molnár György írása és fotói

voices-of-2019-gyor

Hazánk egyik legrangosabb hazai operaeseményét, a Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjai számára rendezett VOICES OF 2019! koncertet idén is elsőként Győrben, a Széchenyi téren a Szent Ignác Bencés Templom előtt felállított színpadon rendezték meg augusztus 31-én este 20 órakor.

Plácido Domingo spanyol tenor világsztár 1993-ban alapította a tehetségkutató világversenyt, melyet évente más-más országban rendeznek meg, ahol a zsűriben a legmeghatározóbb operaházak vezetői foglalnak helyet, s melyen maga Domingo segíti a versenyzők felkészülését. Az Operalia verseny célja, hogy új tehetségeket fedezzen fel az operaéneklés számára. A megmérettetésen 18 és 30 év közötti énekesek vehetnek részt.

A Placido Domingo’s Operaliát idén a Prágai Nemzeti Színházban rendezték meg július 21-26. között, melyen tenor kategóriában a spanyol Xabier Anduaga nyert első díjat, aki a 2016/17-es évadban a pesaroi Teatro Rossini színpadán debütált Ramiro (La Cenerentola) szerepében.

Rajta kívül az est folyamán – melynek védnöke Maximiliano Gregorio Cernadas, argentin nagykövet volt – színpadra lépett Edward Parks, a közkedvelt Grammy-díjas bariton, akit a győri közönség ugyanitt már láthatott, hallhatott a VOICES of 2015 alkalmával. Soloman Howard „csengő hangú” fiatal művészt az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb basszistájaként jegyzik, aki gyakran fellép az USA és Európa legrangosabb operaházaiban, koncerttermeiben. Hazai sztárként Sümegi Eszter Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Budapesti Opera ünnepelt magánénekese volt az est vendége.

voices-of-2019-gyor

A Széchenyi tér megtelt zenerajongókkal. Borkai Zsolt polgármester családjával, barátaival foglalt helyet a közönségben. Neves művészeink (Lázin Beatrix, Bede Fazekasék barátaikkal) összeálltak egy vidám fotóra. A Győri Filharmonikus Zenekar tagjai – kezdetektől a Voices koncertjeinek közreműködői – elfoglalták helyüket a színpadon, aztán Risto Joost, az est meghívott karmestere (az Észt Nemzeti Opera karmestere) előbukkant a függöny mögül, és… a délutáni eső következtében csúszóssá vált színpadon, kezében a karmesteri pálcával elesett. A színpadtechnikusok pillanatok alatt körülvették, talpra segítették, és elvezették. Mindenkiben megállt az ütő. Egy rendező a váratlan eseményért elnézést kért a jelenlévőktől, majd kisvártatva újra megjelent, és kérte a közönség soraiban nézőként jelen lévő Berkes Kálmánt, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjét, hogy fáradjon a színpad mögé.

Risto Joost karmestert törött csuklóval kórházba szállították, tovább nem tudott közreműködni. Nyilvánvalóvá vált, hogy csupán Berkes Kálmán tudja megmenteni a műsort, aki úgy is vállalta a vezénylést, hogy a műsor teljes anyagát még nem ismerte. A győriek óriási ovációja közepette, ahogy volt, zakóban, kék farmerban, nyitott ingnyakkal foglalta el helyét a pulpituson. Ezek után kezdődhetett végre a várva várt show.

Borkai Zsolt az est házigazdájaként üdvözlő beszédében büszkén nyilatkozott a városunkban pezsgő széles körű kulturális életről, annak olyan nagyszerű szereplőiről – és itt utalt a világelithez tartozó zenekarunkra, valamint annak vezetőjére is –, akikre mi, győriek, magyarok világszerte büszkék lehetünk.

A zenekar Verdi Nabucco nyitányával kezdett, aztán Xabier Anduaga Nemorino áriáját énekelte Donizetti Szerelmi bájitalából. Edward Parks Figaro belépőjét énekelte és játszotta el nagy sikerrel Rossini A Sevillai borbélyából. Sümegi Eszter Tosca imáját énekelte nagy átéléssel, óriási tapsot aratva. Soloman Howard Puccini Bohémélet c. operájából a Kabátáriát adta elő.

voices-of-2019-gyor

Egymás után csendültek fel, hangzottak el a minden zenekedvelő fülének kedves zeneszámok Purcell, Donizetti, Puccini, Mascagni, Verdi, Strauss műveiből a kiváló énekesek előadásában. Sümegi Eszter Marica belépőjével aratott hatalmas tapsot Kálmán Imre Marica grófnő c. operettjéből.

Soloman Howardot nemcsak csodálatos hangja, hanem közvetlen személyisége, ellenállhatatlan humora kapcsán is szívébe zárta a győri közönség. Második megjelenése alkalmával magával hozta a karmestert megillető frakkot, és a zenészek, valamint a közönség nagy derültsége közepette átöltöztette az addig zakóban dirigáló Berkes Kálmánt. Következő fellépése elején Berkessel együtt kedélyesen beszélték meg a műsor továbbfolytatásához szükséges instrukciókat. Óriási ovációval jutalmazta a teret megtöltő népes közönség Soloman dobokkal előadott, rendkívül dinamikus, váratlan produkcióját.

A gálaműsor ezúttal is a fellépők együtt éneklésével, a közönség tapsviharának kíséretében 22.30-kor ért véget. Ezt követően a közvetlen, barátságos művészek boldogan álltak össze vendéglátóikkal közös fotózásra – nekem is rendkívüli örömömre.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.09.03