Évadnyitó a Vaskakasban

SzaSzi írása

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

A Vaskakas Bábszínház 28. évadát kezdte meg szeptember 2-án, most pedig már a Pom Pom meséinek olvasópróbáját tartják. A 2019/2020-as évadban öt új bemutatóval várják az aprónépet, számos vendégelőadással és egy új, rendhagyó beszélgetéssorozattal pedig a felnőtt nézőket.

Kocsis Rozi, a bábszínház vezetője a sajtónyilvános társulati ülésen elmondta, hogy rengeteg munkát kell még befektetniük. Rögtön az évad elején több új darab is bemutatkozik, ezen túl nagy örömmel mennek vendégszerepelni a győri óvodákba, bölcsődékbe, és a rendkívül nagy számú, kilencezer bérletes érdeklődését is ki kell elégíteni. Hogy mivel készülnek a Vaskakasban az idei szezonra? Lesznek Medvék minden mennyiségben a legkisebbeknek (írta Tandori Dezső, rendező Markó Róbert), megelevenednek Csukás István mesehősei, Pom Pom és barátai (rendező Kocsis Rozi), decemberben terítékre kerül a Paradicsomleves betűtésztával, Lackfi János kötetéből vidám, színes, zenés nagytermi revüprodukció készül (zene Rab Viki, rendező-koreográfus Fejes Kitty). Márciusban hipp-hopp, jön Vuk (zene Borlai Gergő, koreográfus Ladányi Andrea Harangozó Gyula- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, rendező Markó Róbert), a sort pedig a titokzatos munkacímű H. produkció zárja (rendező Ladányi Andrea).

Nagy öröm, hogy a bábszínház társulata az idén is sokfelé utazik, hogy vigye jó hírüket, vidámságot és sok színes-mesés élményt. Vendégszerepelnek itthon (Budapest, Tatabánya, Salgótarján), és hívják őket külföldre is (Szlovákia, Nagyvárad, Kijev, Törökország).

A felnőtteket is szívesen fogadják a Vaskakasban, számukra Markó Róbert művészeti vezető ajánlott néhányat a figyelmünkbe. Markó-Valentyik Anna egyszemélyes darabja, a Polcz Alaine írásaiból és Karádi Katalin dalaiból készült Alaine – Ideje a meghalásnak című produkció – amely elnyerte az idei a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál Junior-díját – újra műsorra kerül. Természetesen más saját darabok (Leányálom Kft.) és szólóelőadások (Anna, Akvárium) is színesítik a palettát. Továbbra is otthont adnak az Orlai Produkciós Iroda műsorainak, melyekre havonta egy alkalommal kerül sor. Így például egy ízig-vérig „tévedések vígjátékát” láthat a nagyérdemű szeptemberben Vadméz címmel. Októberben a Szemünk fénye című vígjáték országos premierjét tartják itt, s találkozhatunk a Mindenki c. film Erika nénijével, Szamosi Zsófiával is. Tavaszra egy közös produkciót terveznek Hogy szeret a másik címmel. A KV Társulat is többször mutatkozott már be a Vaskakasban nagy sikerrel, ezért például a Terike és Irén című életszerű, humoros road movie-t újra játsszák szeptemberben.

vaskakas-babszinhaz-evadnyito

Itt talál második otthonára Szemere Katalin újságíró és Góg Angéla food designer közös sorozata, a Presszó: havonta egy alkalommal a Vaskakas Presszóba várják az érdeklődőket és a neves, Győrhöz valamilyen módon kötődő vendégeket. Októberben Boldizsár Ildikó pszichológus, etnográfus, meseterapeuta, novemberben pedig Várszegi Asztrik bencés szerzetes, nyugalmazott pannonhalmi főapát lesz a program főszereplője. Kocsis Rozi azt is elárulta, hogy olyan kérdésekre keresik a választ, mint például „Milyen íze van a sikernek?”, de nemcsak beszélgetnek, hanem egyedi sütemény is készül, amelyből a közönség is kap kóstolót. A rendezvénnyel nem konkurálni akarnak másokkal, hanem erősíteni a meglévő színházi kínálatot, és szélesíteni a közönséget; olyanokat is színházi élményhez juttatni, akiknek „nem kenyere” ez – fogalmazott az igazgatónő.

Az évadot az idén is a Győrkőcfesztivállal fogja zárni a csapat, amelyet 13. alkalommal rendeznek meg még több vizes játékkal, még környezettudatosabban és a már megszokott magas színvonalon.

A bérletekről, bemutatókról, felnőtt előadásokról részletesen a Vaskakas Bábszínház honlapján tájékozódhatnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.09.03