Ars Sacra Fesztivál

2019. szeptember 14-22.

arssacra

Idén szeptember 14-22. között kerül sor a nagyszabású Ars Sacra Fesztiválra. A fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A szervezők a művészetek segítségével szólítják meg Győr különböző vallású, világnézetű lakóit, hogy megismertessék velük a város szakrális épületeit, művészeti alkotásait; művészeit és az egyházzene jeles darabjait.

A fesztivál helyi programjai:
Szeptember 14. (szombat) 15 óra. A Karmelita templom bemutatása (Győr, Bécsi kapu tér).
A templomot Pápai Fruzsina Menta, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum művészettörténésze mutatja be az érdeklődőknek. A programváltoztatás jogát fenntartják.

Szeptember 14. (szombat) 17 óra. A Metamorfózis c. kiállítás megnyitója a győri Triangulum Galériában (Győr, Káptalan domb, Szent László Látogatóközpont, Triangulum Galéria)
Krakkói művészek kiállítása Győrben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében, a május 23 - július 21. között megrendezett Átlényegülés című tárlatból ihletet merítve, az Art World Hungary Egyesület tagjainak bevonásával.

Szeptember 14. (szombat) 18 óra. Bojtár Imre oboa, Gál Anikó zongora hangversenye a Győr-Gyárvárosi Jézus Szíve-plébániatemplomban (Győr, Mátyás tér). 
A műsorban Liszt-művek átiratai szerepelnek oboa-zongorára (Bojtár Imre és Gál Anikó munkája), valamint Bojtár László oboa-zongorára írt darabjai.

Szeptember 14. (szombat) 18 óra. Irodalmi est Jász Attila költővel a Triangulum Galériában (Győr, Káptalan domb, Szent László Látogatóközpont, Triangulum Galéria)
Irodalmi zenés felolvasóest a Metamorfózis című kiállításhoz kapcsolódóan. Jász Attila költő, az Új Forrás irodalmi folyóirat főszerkesztője Lengyelországhoz, Krakkóhoz és Fausztina nővérhez kapcsolódó verseit hozza el az érdeklődőknek.

Szeptember 22. (vasárnap) 10 órakor Szent ereklyék és szakrális emlékek történetei Győr belvárosában. Tematikus séta
A Győri Püspökséget Szent István király alapította, a város szakrális központ. Az ország három legjelentősebb szakrális ereklyéje megfordult Győrben. Különleges új értékekkel is gazdagodott a város. Ezekről is mesélünk ezen a tematikus városnéző sétán. További információ, bejelentkezés: www.gyeregyorbe.hu; Csobayné Pintér Éva +36302949174. Találkozó: Győr, Széchenyi tér, Mária oszlop.

Szeptember 22. (vasárnap) 10 óra. Zenés istentisztelet a Győri Liszt Ferenc Kórus közreműködésével Evangélikus öregtemplom (Győr, Petőfi tér 2.)
Az istentisztelet liturgiájában a protestáns zeneirodalom korálfeldolgozásai hangzanak el kórus, zenekar és a gyülekezet alternatív közreműködésével.

2019.09.02