Évadnyitó a Győr Balettnél

SzaSzi írása

gyori-balett-evadnyito

A 41. évadát kezdte meg a Győri Balett augusztus 29-én délután a közelmúltban felavatott új Stúdióban. A negyven éves fennállását ünneplő társulat az idényt a jubilálásnak szenteli, ahogy Kiss János igazgató úr fogalmazott, ez a hála éve lesz. Köszönetüket mind a befogadó és támogató városnak, mind a töretlen lelkesedésű közönségnek szeretnék kifejezni.

A nyár híreinek összefoglalásával kezdődött a megnyitó, hiszen voltak, akik a nyarat nem csak pihenéssel töltötték, sikeres bemutatóikkal a társulat jó hírét vitték. Herkovics Eszter Adria és Luigi Iannone Olaszországban léptek fel, ahonnan az Anfiteatro d’Oro per l’Arte della Danza 2019 verseny díjával térhettek haza. Daichi Uematsu Bécsben szerzett elismerést, 3. helyezést ért el a férfi felnőtt szóló kategóriában a neves VIAF, Bécsi Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, ugyanitt táncolhatott a gálaműsorban Luigi Iannone és Herkovics Eszter Adria. Pöntör Bernadett titkárságvezető szakmai munkáját a köztársasági elnök Magyar Bronz Érdemkeresztjével ismerték el. Alig egy napja, augusztus 28-án pedig a csapat három táncművésze (Guti Gerda, Herkovics Eszter Adria és Engelbrecht Patrik) abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Plácido Domingo szegedi koncertjén működhetett közre.

Kiss János ezután felidézte a Győri Balett indulását: 1979. november 1-jén az első nyilvános főpróbát, valamint a november 2-án az első bemutatót, amely a Nap szerettei címet viselte. Az idei jubileumi ünnepség is erre az időpontra fókuszál. November 2-án délután az alapítók előtti tisztelgésként a színház Kisfaludy Termében pódiumbeszélgetést tartanak az egykori társulat több tagjával, köztük Markó Iván alapító-igazgatóval. Ezt követően Gombár Judit emlékkiállítás nyílik a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában, amelyet a Magyar Színházi Intézettel és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen rendeznek. Az ünnepséget gálaest zárja, amelynek részleteiről most többet nem tudtunk meg, maradjon meglepetés, bizonyára felemelő élményben lesz részünk. Az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia emlékkönyvet ad ki, amelyet a szintén novemberben rendezendő Győri Könyvszalonon mutatnak be.

A jubileum évében rengeteg meghívásnak tesznek majd eleget, így például a Víz világnapja idei konferenciáján, ahol a magyar kultúra képviselőiként több mint hetven ország delegáltjai előtt mutatkozhatnak be. Itthon november 9-én mutatják be a Lev Tolsztoj műve alapján készült Anna Karenina című darabot Velekei László koreográfiájával. Az előadás „érdekes és egyedi lesz”, a kortárs és a neoklasszikus stílust ötvözi. Fontos, hogy a legkisebbek is megismerjék, megszeressék ezt a műfajt, így az óvodáskorúakra is gondolnak. Tavasszal láthatják a legkisebbek a Kipp-kopp című gyermekelőadást. Ugyancsak ekkor kerül színpadra a Giselle, amely a balettirodalom egyik kulcsdarabja, de természetesen ez esetben is számíthatunk az egyedi, érdekes tolmácsolásra.

A Romance, a PianoPlays, az Antigoné, a Passage és a Bolero továbbra is műsoron marad, valamint idén is megrendezik a Magyar Táncfesztivált.

A kitartó munka elismerése sem maradt el. Kiss János igazgató úr köszöntötte az együttes jubiláló, illetve a törzsgárdához újonnan csatlakozó tagjait: 10 éve tag Matuza Adrienn, Artem Pozdeev, Döme Sándor, 20 éve Horváth Krisztián és Velekei László, 25 éve Cserpák Szabina, 35 éve Varga György. A 60. születésnapját ünneplő Kiss János a 40 éves tagságáért Borkai Zsolt polgármestertől vehette át az elismerést, aki köszöntőjében elismerését fejezte ki a töretlen lendületért, és további támogatásáról biztosította az együttest.

Végül bemutatták a társulat új tagjait, akik a Táncművészeti Egyetemről érkeztek Győrbe: Joó Lea Napsugárt és Szentiványi Richárdot.

„Az idén is rengeteg hazai és jelentős felkérés, munka vár a csapatra. A legjobbaknak kell lennünk, vagy legalábbis törekednünk kell rá!” – zárta szavait az igazgató.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.08.30