Felfedezések – A Győri Filharmonikus Zenekar 2019/2020-as évada

Berente Erika írása

gyori-filharmonikus-zenekar-sajtotajekoztato

Augusztus 27-én az Insula Lutherana udvarán tartotta az új évad terveit bemutató sajtótájékoztatóját a Győri Filharmonikus Zenekar. Dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjét követően Fűke Géza igazgató vette át a szót, aki elöljáróban magyarázattal szolgált a mottót illetően: az új évad tematikája jól tükrözi az idei szezon kínálta számos felfedezésre váró érdekességet.

A koncertlátogatóknak lehetősége lesz olyan karmesterek, művészek és zeneművek megismerésére, akikkel, amelyekkel eddig még nem találkoztak: ebben az évadban 7 új karmester és szólista lép fel, és tucatnyinál több, eddig még nem játszott zenemű csendül fel. Bemutatkozik például Káli Gábor, a tavalyi Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny győztese, aki a Nikisch bérlet februári koncertjén áll a zenekar élére. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok művészeti vezetője, karmestere és testvére, Bogányi Bence fagottművész a Richter bérletben lépnek a színpadra. Májusban a nemzetközi zenei életben is jól ismert kiváló japán karmester, Tadaaki Otaka dirigálja majd a társulatot, a szólista az együttes kiválósága, Tanisawa Haruka oboaművész lesz. Az ifjú győri zongorista, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke, Baross Ádám pedig Bartók és Dohnányi zongoraműveit adja elő a Sándor János, illetve a Flesch Károly bérletben.

Az újrafelfedezés élményét adja a zenebarátok számára az, hogy olyan muzsikusokkal is találkozhatnak, akik hosszú ideje nem léptek fel városunkban. Újra Győrben köszönthetjük a Kossuth-díjas Medveczky Ádámot, aki a Sándor János bérlet nyitó hangversenyét dirigálja, az évad során fellép még a nálunk rég nem hallott Kokas Katalin és Hauser Adrienne is.

A Győri Filharmonikus Zenekar és vendégművészei regionális feladatokat is ellátnak. Míg Győrben 8, vidéken – Mosonmagyaróváron, Sopronban, Tatabányán és Veszprémben, illetve a határon túlon, Dunaszerdahelyen – öt hangversenysorozatot hirdettek meg. Régiónkon igencsak túlmutat, hogy a társulat háromhetes távol-keleti turnéra indul október 8-án. A zenekar Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában a legjelentősebb hangversenytermekben lép a közönség elé, a művészeti vezető Berkes Kálmán és Dobszay Péter vezényletével. A társulat 16 nap alatt 10 hangversenyt ad, és erre 4-5 koncertnyi repertoárral készül. Célkitűzésük, hogy a magyar komolyzene jeles képviselőinek, pl. Kodálynak és Lisztnek a darabjaival megismertessék az ázsiai zenebarátokat.

A turnéról hazatérve már új, nagyszabású terveik megvalósításán dolgoznak. Január 4-én például hagyományteremtő szándékkal újévi koncertet adnak az Audi Arénában; márciusban pedig a Győr Városi Egyetemi Csarnokban AMADEUS Live címmel Milos Forman közel három órás filmjéhez szolgáltatnak élő zenei kíséretet Jessica Cottis vezényletével.

Berkes Kálmán művészeti vezető néhány zenei csemegét külön a nagyközönség figyelmébe ajánlott, így például a karácsonyi koncerten hallható Simon Brigitta koloratúrszopránját; a Nikisch Artur bérlet januári hangversenyén felhangzó Eroica szimfóniát, amit majd a Beethoven-maratonon is játszani fog a zenekar; Hauser Adrienne zongorista áprilisi fellépését, valamint a neves karmester, Taadaki Otaka májusi vendégszereplését.

A Győri Filharmonikus Zenekar programjáról, a jegy- és bérletvásárlási lehetőségeiről az intézmény honlapján tájékozódhatnak.

Berente Erika
Fotók: Óbert Klára

2019.08.29